کلمه جو
صفحه اصلی

علل الشرایع

دانشنامه عمومی

علل الشرایع، کتابی به زبان عربی، تألیف شیخ صدوق، فقیه برجسته و راوی شیعی قرن چهارم هجری قمری است. عِلَلُ الشَّرائِع، مشتمل بر روایاتی از رسول خدا (ص) و ائمه اطهار (ع) است که موضوع آن ها علت و فلسفه برخی از احکام شرعی و عقیدتی است، مانند عللِ وضع اسامی اشیا و اشخاص، عوامل حوادث و وقایع، علل گرایش به عقاید و اعمال و چگونگی خلق حیوانات. شیخ صدوق در این کتاب، به علت برخی از کارهای پیامبران، پیامبر اسلام، اهل بیت و ائمه معصومین (ع) نیز اشاره کرده است.
سر وحشی شدن حیوانات وحشی
سر آفرینش مخلوقات
سر نامیده شدن آدم به نام ادم
سر نامیده شدن حوا به نام حوا
سر اینکه خداوند موسی را به خدمت شعیب گماشت
سر زشت شدن سشت رویان
سر فراخ بودن روزی احمقان
سر پیری
سر پیدایش شهوات
سر نامیده شدن پیامبر به امی
سر نیاز به پیامبران
سر سلام کردن پیامبر به کودکان
سر تشریع وضو
سر پدید آمدن زمستان و تابستان
این کتاب در ۶۴۷ باب تنظیم شده و در دو جلد منتشر شده است. از آنجا که مطالب این کتاب برای عموم مردم جالب توجه است، تاکنون چند ترجمه نیز از آن منتشر شده است. وحید بهبهانی از عالمان شیعه در علم اصول بر این کتاب انتقادهایی دارد.
شیخ صدوق با واسطه چند راوی یکایک احادیث را از پیامبر اسلام و اهل بیت نقل نموده است.طول هر باب این کتاب بین چند خط و چند صفحه متغیر است.نمونه ای از بابهای این کتاب:
مقدمه کتاب علل الشرایع انتشارات ارمغان طوبی. قم

دانشنامه آزاد فارسی

عِلَلُ الشّرایِع
(نام کامل: علل الشرایع والاحکام والاسباب) تألیف شیخ صدوق، کتابی به عربی، از مجموعۀ احادیث، که متضمن علت ها و حکمت ها و اسرار قسمتی از پدیده ها و جهات احکام شرعی و سنت ها و آیین های دینی است که در احادیث بیان شده است. این اثر به شیوۀ محدّثان در ۳۸۵ باب تدوین و به متون احادیث با ذکر سلسله سند، بدون شرح و بررسی اکتفا شده است. بارها در عراق و ایران و لبنان به چاپ رسیده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤلف: محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی، مشهور به شیخ صدوق (م ۳۸۱ ق).
این اثر، مجموعه روایاتی از حضرت رسول اکرم - صلی الله علیه و آله - و امامان معصوم - علیهم السلام - درباره علت برخی از احکام شرعی و عقیدتی است. این کتاب مانند کتابهای دیگر شیخ صدوق، پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار داشته و از معتبرترین اصول روایی شیعه می باشد که در مجموعه های روایتی بزرگ شیعه مانند بحارالانوار و وسائل الشیعه از آن استفاده شده و به آن استناد نموده اند. علل الشرائع برای شناخت علت برخی از احکام اسلام و فلسفه وجودی آنها ـ مانند اینکه چرا خداوند نماز را واجب گردانیده و ... ـ بسیار راهگشا است. هم چنین دلیل برخی از مباحث عقیدتی در این کتاب بیان شده است به عنوان مثال: علت برتری پیامبران از فرشتگان و علت احتیاج ما به پیامبر و امام به صورت مبسوط توضیح داده شده است. علاوه بر این، دلیل برخی از مباحث تاریخی به طور مستند ذکر شده است؛ مانند علت حرمت شکار در روز شنبه بر یهودیان و اینکه چرا فاطمه زهرا - علیها السلام - شبانه دفن شد و مباحث مفید دیگر.
در مجموع، علل الشرایع کتابی ارزشمند و قابل توجه می باشد که با توجه به روایات اهل بیت رسول خدا - علیه السلام - نگاشته شده است. علامه مجلسی می فرماید: کتابهای شیخ صدوق در حد کتب اربعه اند و او در اجازات روایی ما از مشایخ بزرگ شیعه بوده و بسیاری از علما و فقهای شیعه از آنها روایت نقل کرده اند.

موضوعات کتاب
برخی موضوعات مورد بحث در این کتاب عبارت اند از:
چگونگی ازدواج فرزندان آدم - علیه السلام -
علت ورود حضرت علی - علیه السلام - به شورا
دلیل بلند خواندن نماز صبح
علت وجوب زکات
چرا وصیت در یک سوم اموال صحیح است
سند حرمت گوشت حیوانات وحشی.

شروح و تعلیقات
این کتاب به وسیله شیخ شرف الدین یحیی بحرانی با نام «اختصار علل الشرایع» خلاصه شده و به وسیله آیت الله شیخ محمد تقی آقا نجفی اصفهانی به فارسی برگردانده شده است.

وضعیت نشر
...

[ویکی نور] علل الشرائع، به زبان عربی، تألیف شیخ صدوق، ابوجعفر، محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی (305 - 381ق)، از چهره های برجسته فقها و روات شیعه در قرن چهارم هجری است.
کتاب، مشتمل بر روایاتی از حضرت رسول خدا(ص) و ائمه معصومین(ع) در باره علت برخی از احکام شرعی و عقاید است.
شیخ صدوق، در این کتاب، به علت برخی از نام گذاری ها و علت برخی از کارهای پیامبران و یا پیامبر اسلام و ائمه معصومین نیز اشاره دارد.
کتاب، در دو جلد تنظیم شده است که جلد اول، دارای 262 باب و جلد دوم، شامل 385 باب می باشد.
در جلد اول، اولین باب، در مورد علت نام گذاری سماء، دنیا، آخرت، آدم، حواء، درهم و دینار به این نام ها و... است و آخرین باب، در باره علت پیدایش عذاب قبر می باشد.
در جلد دوم، اولین باب، در باره علل وضو و اذان و نماز و آخرین باب، باب نوادر العلل است.


کلمات دیگر: