کلمه جو
صفحه اصلی

قرص ضدبارداری

دانشنامه عمومی

قرص ضدبارداری (Oral contraceptive pill , OCP, Combined oral contraceptive pill) به گروهی از داروهای خوراکی به شکل قرص گفته می شود که برای پیشگیری از بارداری مصرف می شوند. این داروها از پرکاربردترین روش های پیشگیری از حاملگی در سراسر جهان می باشند و نقشی انقلابی در جامعه انسانی داشته اند.
قرص تنسی (Tansy) یک قرص اورژانسی پیشگیری از بارداری می باشد که می تواند طی 72 ساعت (3 روز) از نزدیکی جنسی محافظت نشده یا شکست در روش های معمول پیشگیری از بارداری استفاده شود
قرص اچ دی Contraceptive HD شامل ۰٫۵ میلی گرم لوونورژسترول و ۵۰ میکروگرم اتینیل استرادیول که امروزه به دلیل عوارض جانبی زیادش به ندرت تجویز می شود
ال دی Contraceptive LD شامل ۰٫۳ میلی گرم لوونورگسترول و ۳۰ میکروگرم اتینیل استرادیول
LD بکار رفته در نام این دارو مخفف Low Dose است.
در موارد جلوگیری از بارداری پس از مقاربت یا اورژانسی، تعداد قرص های مصرفی را افزایش ندهید. زیرا دوز بیش از حد دارو عوارض جانبی جدی را به همراه خواهد داشت. برای اطمینان بیشتر و اثر بخشی بهتر دارو، زمان آغاز مصرف اهمیت دارد و بهتر است در 12 ساعت اول بعد از مقاربت دارو مصرف شود.
مصرف این قرص ها از ابتلا به بیماری های آمیزشی نظیر ایدز پیشگیری نمی کند و فقط برای پیشگیری از بارداری هستند.
در ابتدای قرن بیستم تعدادی از دانشمندان اروپایی همچون Beard, Prenant و Loeb متوجه نقش ترشحات جسم زرد (corpus luteum) حاملگی در جلوگیری از تخمک گذاری شدند. در سال ۱۹۲۷ دانشمند اتریشی موفق شد با این ترشحات نازایی موقت در موش ها ایجاد کند. در ۱۹۳۷ Makepeace نشان داد که پروژسترون خالص می تواند تخمک گذاری را در خرگوش مهار کند. Astwood و Fevold یافته مشابهی را در ۱۹۳۹ و در مورد موش ها گزارش کردند. در نهایت در سال ۱۹۵۰ Pincus ,Garcia و Rockاثر ترکیبی از پروژسترون و ۱۹-نور پروژستین را در مهار تخمک گذاری زنان گزارش کردند.
یکی از ترکیب های مورد استفاده نوراتینودرل بود که در مطالعات اولیه درصد کمی ناخالصی با مسترانول داشت. دانشمندان با حذف مسترانول از ترکیب متوجه کاهش اثر ضدبارداری و بروز خون ریزی تخریبی (breakthrough bleeding) شدند؛ لذا مسترانول را به ترکیب اضافه کردند.

دانشنامه آزاد فارسی

قرص ضدبارداری (the Pill)
قرصی برای پیشگیری از انعقاد نطفه. این قرص ها بر پایۀ هورمون های زنانه ساخته می شوند. قرص های ترکیبی، که حاوی هورمون هایمصنوعی مشابه استروژن و پروژستروناند، مانع از تولید تخمک می شوند و موکوس ترشح شده از گردن زهدان را برای اسپرم نامساعد می کنند. پس از روش عقیم سازی، قرص مؤثرترین روش جلوگیری از حاملگی است و در بیش از ۹۹ درصد از موارد مؤثر است. این قرص ها در ایران به قرص جلوگیری معروف اند. مینی پیل، قرص پروژسترونی، مانع از لانه گزینی تخمک بارورشده در جدار رحم می شود. میزان شکست مینی پیل اندکی بیش از سایر قرص هاست، مخصوصاً اگر هر روز و در زمان مشخص مصرف نشود. با این همه، عوارض جانبی آن کمتر است و استفادۀ درازمدت آن نیز خطر کمتری دربر دارد. عوارض احتمالی قرص عبارت اند از میگرن یا سردرد، و پرفشاری خون. عارضۀ جدی تر قرص های حاوی استروژن افزایش احتمال تشکیل لخته در رگ هاست. احتمال بروز این حالت در زنان سیگاری بالای ۳۵ سال بیشتر است. دربارۀ سایر آثار احتمالی قرص ها بر سلامتی زنان اختلاف نظر وجود دارد. شواهد چندانی دال بر ارتباط این قرص ها با سرطان دردست نیست و مصرف قرص حتی ممکن است خطر بروز بعضی سرطان ها را کاهش دهد. بلافاصله پس از قطع مصرف قرص، احتمال به دنیا آوردن دوقلوهای همسان افزایش می یابد.


کلمات دیگر: