کلمه جو
صفحه اصلی

مسجد جمکران

دانشنامه عمومی

مسجد جمکران، مسجدی واقع شده در ۶ کیلومتری شهر قم به طرف جادهٔ کاشان در نزدیکی روستای جمکران است.مسجد جمکران   مسجد جمکران   نمایی از مسجد جمکران   شب های چهارشنبهٔ مسجد مقدس جمکران     گنبد و گلدسته مسجد از بالای بام
مختصات: ۳۴°۳۴′۵۹٫۵″ شمالی ۵۰°۵۴′۵۰″ شرقی / ۳۴٫۵۸۳۱۹۴°شمالی ۵۰٫۹۱۳۸۹°شرقی / 34.583194; 50.91389
ساخت این بنا به نقل عالم معاصر محدث نوری به فردی به نام شیخ حسن بن مثله جمکرانی مربوط می شود، به گفته او که در بیداری با امام دوازدهم شیعیان، مهدی دیدار کرده است و حجت ابن الحسن دستور ساخت مسجد را به وی داده است.
در میان شیعیان بحث های زیادی در خصوص ملاقات با امام زمان مطرح است. عده ای با استناد به روایاتی، آن را در خواب ممکن می دانند. دریافت نامه از امام زمان پس از غیبت کبری نیز مورد قبول بسیاری از شیعیان است، آن چنان که نامه و توقیع رسیده به شیخ مفید -حدود یک قرن پس از غیبت کبری- از نظر شیعیان مورد تردید واقع نشده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسجد جَمْکَران ، مسجدی منسوب به امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در محدوده روستای جمکرانِ شهر قم می باشد.
این مسجد، که به سبب نزدیکی با روستای مذکور، به مسجد جمکران شهرت یافته است و به سبب انتساب به حضرت مهدی، مسجد صاحب الزمان نامیده می شود، در گذشته به مسجد قدمگاه نیز مشهور بوده است.
روستای مهم
جمکران در گذشته روستای مهمی بوده و نام آن در کتاب تاریخ قم (قرن چهارم) بارها تکرار شده است.به گفته حسن بن محمد قمی جمکران اولین روستای قم بوده است که جم ملک آن را بنا کرد.او همچنین انتساب بنای جمکران را به سلیمان بن داوود (علیه السلام ) خلاف واقعیت ندانسته و ساخت محله ها و بناها و آتشکده هایی در این روستا را به شخصی به نام جلین پسر ماکین نسبت داده است.در متون عصر قاجار به مزارع و محصولات کشاورزی جمکران اشاره شده است.
اولین مسجد قم
به گزارش تاریخ قم ، اولین مسجدی که در قم ، پیش از مهاجرت اشعریان از کوفه به این شهر در اوایل قرن دوم ، بنا گردید، مسجد قریه جمکران بود که خَطّاب اسدی آن را بنیان نهاد و در آن به تنهایی نماز می گزارد. مدرسی طباطبایی احتمال داده است که مسجد جمکران فعلی همان مسجد خطّاب اسدی باشد که پس از گریز ساکنان غاضریه از قبیله بنی اسد به جمکران ، به هنگام قیام مختار در کوفه ، توسعه بیشتری یافت.
ساخت مسجد جمکران
...


کلمات دیگر: