کلمه جو
صفحه اصلی

کامیاران

فرهنگ فارسی

ده مرکز بخش کامیاران شهرستان سنندج

لغت نامه دهخدا

کامیاران . [ کام ْ ] (اِخ ) ده مرکزی بخش کامیاران شهرستان سنندج واقع در 82هزارگزی جنوب سنندج و 77هزارگزی باختر کرمانشاه . یک هزارگزی راه شوسه ٔ کرمانشاه و سنندج . مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است طول 46 درجه و 54 دقیقه عرض 34 درجه ارتفاع از سطح دریا 1364 متر. راه شوسه ٔ کرمانشاه به سنندج درگذشته از وسط آبادی میگذشت ولی بواسطه ٔ احداث پل انیک از یک هزارگزی جنوب و دوهزارگزی خاور میگذرد.دارای 500 تن سکنه میباشد. ادارات دولتی آن عبارتنداز بخشداری ، دارائی ، پست و تلفن ، دخانیات ، بهداری ، فرهنگ ، غله ، دسته ٔ ژاندارمری . دبستان و چند باب دکان دارد. از چشمه و رودخانه ٔ مروارید مشروب میشود. محصولاتش غلات ، لبنیات ، مختصر توتون . راه فرعی به آبادی شاهینی که یکی از قراء مهم بخش است از کامیاران منشعب میگردد همه روزه بین قصبه و شهر کرمانشاه اتوبوس رفت و آمد می نمایند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).


کامیاران . [ کام ْ ] (اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان سنندج . خلاصه مشخصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : حدود: از طرف شمال به بخش حومه ٔ سنندج از طرف جنوب به دهستان میان دربند بخش روانسر از خاور دهستان بیلوار بخش مرکزی کرمانشاه و بخش سنقر کلیایی از باختر بخش پاوه از شمال باختر بخش زرآب از شهرستان سنندج وضع کلی : منطقه ای است کوهستانی رودخانه کاروددر محل شمال بخش از خاور به طرف باختر جاری ، راه شوسه ٔ کرمانشاه به سنندج از وسط بخش یک هزارگزی جنوب کامیاران میگذرد راه اکثر قراء بخش مالرو است . محصولاتش غلات ، لبنیات است . این بخش از چهار دهستان به شرح زیر تشکیل شده و شرح هر یک در جای خود داده شده است .
1- دهستان بیلوار 4 آبادی 14

هزار تن


2- دهستان سوسور 41 آبادی 7

هزار تن


3- دهستان کارود 38 آبادی 12

هزار تن


4- دهستان ژاوه رود 11 آبادی 5500

تن


بنابراین بخش کامیاران از 154 آبادی تشکیل شده دارای 38500 تن سکنه میباشد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).

کامیاران. [ کام ْ ] ( اِخ ) ده مرکزی بخش کامیاران شهرستان سنندج واقع در 82هزارگزی جنوب سنندج و 77هزارگزی باختر کرمانشاه. یک هزارگزی راه شوسه کرمانشاه و سنندج. مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است طول 46 درجه و 54 دقیقه عرض 34 درجه ارتفاع از سطح دریا 1364 متر. راه شوسه کرمانشاه به سنندج درگذشته از وسط آبادی میگذشت ولی بواسطه احداث پل انیک از یک هزارگزی جنوب و دوهزارگزی خاور میگذرد.دارای 500 تن سکنه میباشد. ادارات دولتی آن عبارتنداز بخشداری ، دارائی ، پست و تلفن ، دخانیات ، بهداری ، فرهنگ ، غله ، دسته ژاندارمری. دبستان و چند باب دکان دارد. از چشمه و رودخانه مروارید مشروب میشود. محصولاتش غلات ، لبنیات ، مختصر توتون. راه فرعی به آبادی شاهینی که یکی از قراء مهم بخش است از کامیاران منشعب میگردد همه روزه بین قصبه و شهر کرمانشاه اتوبوس رفت و آمد می نمایند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).

کامیاران. [ کام ْ ] ( اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان سنندج. خلاصه مشخصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : حدود: از طرف شمال به بخش حومه سنندج از طرف جنوب به دهستان میان دربند بخش روانسر از خاور دهستان بیلوار بخش مرکزی کرمانشاه و بخش سنقر کلیایی از باختر بخش پاوه از شمال باختر بخش زرآب از شهرستان سنندج وضع کلی : منطقه ای است کوهستانی رودخانه کاروددر محل شمال بخش از خاور به طرف باختر جاری ، راه شوسه کرمانشاه به سنندج از وسط بخش یک هزارگزی جنوب کامیاران میگذرد راه اکثر قراء بخش مالرو است. محصولاتش غلات ، لبنیات است. این بخش از چهار دهستان به شرح زیر تشکیل شده و شرح هر یک در جای خود داده شده است.
1- دهستان بیلوار 4 آبادی 14
هزار تن
2- دهستان سوسور 41 آبادی 7
هزار تن
3- دهستان کارود 38 آبادی 12
هزار تن
4- دهستان ژاوه رود 11 آبادی 5500
تن
بنابراین بخش کامیاران از 154 آبادی تشکیل شده دارای 38500 تن سکنه میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

کامیاران یکی از شهرهای استان کردستان و مرکز شهرستان کامیاران است که در فاصله ۶۵ کیلومتری جنوب سنندج و ۵۵ کیلومتری شمال شهر کرمانشاه واقع شده است. فرهنگ این شهرستان نیز مانند سایر نواحی استان کردستان است و مردم آن به زبان کردی تکلم می کنند. زبان ساکنان این شهر کردی اردلانی است، اما بخشی از مردم شهر از گویشوران هورامی و کلهری هستند.
اذکائی، پرویز (۱۳۷۸). «نساهان باستان». ایران شناخت (۱۳): ۷۲ تا ۱۰۷.
در دوره حکومت آشوریان کامیاران مطابق با ایالت خارخار، یکی از ایالات کشور آشور بود.
متعاقب جنگ جهانی اول که روس ها بخشی از کشور ایران در شمال و ترک ها بخش دیگری را در غرب اشغال کردند؛ در محرم سال ۱۳۳۴ قمری، نیروهای ایرانی به سرپرستی شونمام -کونسول آلمان در کرمانشاه- به فرماندهی سردار رشید و سنجرخان که از عشایر روانسر، جوانرود، گشکی و رمشتی تشکیل شده بود و تعدادی از مجاهدان به فرماندهی میرزا غفارخان زنوزی و یگان هایی از ژندارم های ایرانی به علاوهٔ یگان هایی از ارتش عثمانی به فرماندهی محی الدین بیگ به نیروهای روسیه به فرماندهی مامانوف در کامیاران حمله کردند. روس ها شکست سختی خورده و از راه سنندج به بیجار و از آنجا به زنجان عقب نشینی کردند.
طرح جامع شهر کامیاران در جلسهٔ مٰورخهٔ ۲ خرداد ۱۳۴۵ شورای عالی شهرسازی از سوی استاندار استان کردستان پیشنهاد شده و تصویب گردید.

پیشنهاد کاربران

معنی وتقدیم وعزیر دلم


کلمات دیگر: