کلمه جو
صفحه اصلی

سیه چشمه

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان ماکو واقع در جنوب غربی شهرستان که از مغرب بخاک ترکیه محدود و بخشی است کوهستانی. قرای مرزی بخش ییلاقی و خوش آب و هوا و قرای داخلی جلگه معتدل و مالاریایی است محصول عمده : غلات حبوبات شغل مردم کشاورزی و گله داری . و صنعت دستی جاجیم بافی است . این بخش از دو دهستان تشکیل شده و جمع قرای آن ۱۳۷ و جمعیت آن در حدود ۱۸۵۸٠ تن است . ۲ - مرکز بخش قصبه سیه چشمه است و آن در ۳۲ کیلومتری جنوب غربی شهرستان ماکو واقع است . هوای آن معتدل و سکنه آن ۳۲۹۸ تن است . این قصبه جزو دهستان چالدران است .
قصبه مرکز بخش سیه چشمه شهرستان ماکو

لغت نامه دهخدا

سیه چشمه . [ ی َه ْ چ ِ م َ ] (اِخ ) نام یکی از بخش های سه گانه ٔ شهرستان ماکو. قسمت عمده ٔ بخش کوهستانی است . سلسله جبال ساری چمن از باختر و کوه چرکین از شمال و کوه سکار از خاور و کوه شیوه رش از جنوب این بخش را احاطه نموده اند. قرای مرزی بخش ییلاقی و خوش آب و هوا و قرای داخلی جلگه ، معتدل و مالاریائی است . این بخش از دو دهستان بنام به به جبک و چالدران تشکیل و جمع قرای آن 137 قریه بزرگ و کوچک است . جمعیت آن در حدود 18580 تن است . مرکز بخش قصبه سیه چشمه است که در قسمت باختری بخش واقع شده است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


سیه چشمه . [ ی َه ْ چ ِ م َ ](اِخ ) قصبه ٔ مرکزی بخش سیه چشمه ٔ شهرستان ماکو می باشد و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 44 درجه و 22 دقیقه و 15 ثانیه ، عرض 39 درجه و 3 دقیقه و 45 ثانیه و ارتفاع آن از سطح دریا 1843 متر. اختلاف ساعت آن با طهران 28 دقیقه و 8 ثانیه است بطوری که ساعت 12 ظهر سیه چشمه ساعت 12 و 28 دقیقه و 8 ثانیه طهران می باشد. دارای 3289 تن سکنه و آب قصبه از رودخانه ٔ قزل چای ، قنات و چشمه تأمین میشود. محصول عمده ٔ آن غلات ، حبوبات . شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان جاجیم بافی است . دارای ادارات پست و تلگراف ، ژاندارمری و مرزبانی می باشد. دبستان و در حدود 4 باب دکان از صنوف مختلف دارد. این قصبه ٔ جزء دهستان چالدران محسوب شده است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


سیه چشمه. [ ی َه ْ چ ِ م َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخش های سه گانه شهرستان ماکو. قسمت عمده بخش کوهستانی است. سلسله جبال ساری چمن از باختر و کوه چرکین از شمال و کوه سکار از خاور و کوه شیوه رش از جنوب این بخش را احاطه نموده اند. قرای مرزی بخش ییلاقی و خوش آب و هوا و قرای داخلی جلگه ، معتدل و مالاریائی است. این بخش از دو دهستان بنام به به جبک و چالدران تشکیل و جمع قرای آن 137 قریه بزرگ و کوچک است. جمعیت آن در حدود 18580 تن است. مرکز بخش قصبه سیه چشمه است که در قسمت باختری بخش واقع شده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

سیه چشمه. [ ی َه ْ چ ِ م َ ]( اِخ ) قصبه مرکزی بخش سیه چشمه شهرستان ماکو می باشد و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 44 درجه و 22 دقیقه و 15 ثانیه ، عرض 39 درجه و 3 دقیقه و 45 ثانیه و ارتفاع آن از سطح دریا 1843 متر. اختلاف ساعت آن با طهران 28 دقیقه و 8 ثانیه است بطوری که ساعت 12 ظهر سیه چشمه ساعت 12 و 28 دقیقه و 8 ثانیه طهران می باشد. دارای 3289 تن سکنه و آب قصبه از رودخانه قزل چای ، قنات و چشمه تأمین میشود. محصول عمده آن غلات ، حبوبات. شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان جاجیم بافی است. دارای ادارات پست و تلگراف ، ژاندارمری و مرزبانی می باشد. دبستان و در حدود 4 باب دکان از صنوف مختلف دارد. این قصبه جزء دهستان چالدران محسوب شده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

دانشنامه عمومی

سیه چشمه (به ترکی آذربایجانی: قره عینی) شهری است در بخش مرکزی شهرستان چالدران استان آذربایجان غربی ایران. مردم شهر سیه چشمه پیرو مذهب شیعه و سنی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی و کردی کرمانجی سخن می گویند.
تحولات نام چالدران در گذر زمان
این شهر مرکز شهرستان چالدران می باشد. نام سابق سیه چشمه «قره عینی» بوده است. مرکز منطقه همان سیه چشمه است که سابقه تاریخی آن به حدود پنج قرن می رسد. از آثار تاریخی آن، می توان به قره کلیسا و مقبره صدر الدین (وزیر شاه اسماعیل) اشاره کرد.
قره عینی یکی از شهرستان های استان آذربایجان غربی می باشد که در ناحیه شمال باختری این استان قرار گرفته است. این شهرستان در ارتفاع ۱۹۴ متری از سطح دریا واقع شده است. قره عینی از شمال به ماکو، از باختر به مرز ترکیه و از جنوب به خوی محدود می شود.
این شهرستان دارای قدمتی کهن می باشد و برای نخستین بار قره عینی نامیده شد. طبق روایتی «قره عینی» از نام پدر و پسری که «قره» و «عینی» نام داشتند و اولین ساکنان این منطقه بودند گرفته شده است. این اسم تا زمان حکومت خاندان پهلوی برای این شهرستان پابرجا بود که براساس سیاست های ترک ستیزانه در آن دوره به سیه چشمه تغییر نام دادند که طبق روایتی دیگر نام سیه چشمه از منطقه ای نیمه باتلاقی و چمن زار به نام قره بلاغ (معادل فارسی می شود سیه چشمه) گرفته شده است. چندی طول نکشید که نام سیه چشمه هم دستخوش تغییر شد، البته این بار توسط جمهوری اسلامی. در این تغییرنام مجعول چالدران را برای این شهرستان برگزید. چالدران نام دشتی است مابین قره عینی و مرز ترکیه که جنگ چالدران در ۳۱ مرداد ۸۹۳ هجری شمسی میان سپاه قزلباش ایران (به فرماندهی شاه اسماعیل یکم صفوی) با ارتش عثمانی (به فرماندهی سلطان سلیم یکم) در این مکان رخ داد. لازم است ذکر شود که نام این شهرستان در بیان های مردم آذربایجان تا به حال تغییری نکرده است و بر اساس تاریخ ها و گفته های پدران و پدر بزرگان مردمان آذربایجان این شهرستان را قره عینی می نامند.


کلمات دیگر: