کلمه جو
صفحه اصلی

ایرانیان

فرهنگ فارسی

تراژدی اثر [ اشیل ] در باب جنگهای ایران و یونان و شکست سالامین ( ۴۲۷ ق . م . )

دانشنامه عمومی

ایرانیان (ابهام زدایی). ایرانیان ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
ایرانیان (شبکه تلویزیونی)
ایرانیان (کتاب)
ایرانیان (نمایش نامه)

دانشنامه آزاد فارسی

ایرانیان (Persai)
سوگ نمایشی نوشتۀ آیسخولوس (اِشیل)، به زبان یونانی قدیم، نخستین اجرا در ۴۷۲پ م، در آتن. ایرانیان یگانه تراژدی تاریخی برجای مانده از آثار نمایشی یونانیان باستان است. شکوهِ اسطوره و صحت واقعیات تاریخی (موضوع نمایش نامۀ نبرد مشهور سالامیس در ۴۸۰پ م است) در تناسبی نبوغ آمیز با سبک و شیوۀ بیان، ایرانیان را به یکی از منحصربه فردترین و مؤثرترین تراژدی های تاریخی روزگار باستان بدل کرده است. طرفه آن که صحنۀ وقوع نمایش، به خلاف صحنۀ اصلی درگیری نبرد (آتن)، شوش است. آتوسا، (بیوۀ داریوش بزرگ و مادر خشایارشا) صحنۀ خونین نبرد سالامیس را به خواب می بیند. پیکی از راه می رسد که شرح او از نبرد با آن چه آتوسا به خواب دیده برابر است. روح داریوش با تأییدِ صحّت گزارش پیک، خبر از شکست سال آینده نیز می دهد. با پدیدارشدن خشایارشا، روح داریوش ناپدید می شود. نوحه های او با ناله و فریاد و جامه دریدن های شرقیانۀ هم سرایان به هم می آمیزد. درخلال سوگ سروده های هم سرایان است که پیام نمایش را می شنویم؛ شکست در نبرد سالامیس، کیفر سوءاستفاده از قدرت و ثروت امپراتوری است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ایرانیان از اعلام غیر مصرّح قرآن کریم است.
مفسران بسیاری ذیل آیات ۵۴ مائده ؛ ۱۳۳ نساء ؛ ۳۹ توبه ؛ ۲۹ روم و برخی آیات دیگر از آن ها یاد کرده و این آیات را بر آنان تطبیق داده اند.
ریشه لغوی
واژه ایرانیان برگرفته از «آریاییان» یا «آریانا» و بر پایه قولی دیگر، از «أئیریَّنَ وَئجَه-ایران ویج» سرزمین اولیه آریایی ها گرفته شده و ایی رِیا یا أئیریّن نام قوم ایران بوده که به تدریج به آران و ایران مبدل شده است.
جد ایرانیان
برخی منابع اسلامی آن ها را از نسل یافث بن نوح ، ایرَج، ایران بن أفریدون و فارِس بن باسور (یاسور) بن سام بن نوح (علیه السلام)، و مطابق قولی از فرزندان اسحاق بن ابراهیم (علیهما السلام) دانسته اند. ایرانیان که در منابع اسلامی از آن ها به «فُرْس» تعبیر می شود به ساکنان سرزمین ایران (ایرانشهر) اطلاق می شود.
محدوده سرزمین
...

[ویکی فقه] ایرانیان (قرآن). ایرانیان، قومی نیرومند و دارای کشوری پهناور با پیشینه تمدنی طولانی و در همسایگی شرقی جزیرة العرب هستند.
برخی مفسران، مقصود از «قوم یحبهم» در آیه ۵۴سوره مائده را ایرانیان دانسته اند که خداوند ضمن هشدار به مرتدان عرب، ویژگی های برجسته این قوم را بر شمرده و آنان را از یاوران دین معرفی کرده است.
فرمایش رسول خدا درباره ایرانیان
از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم روایت شده که شخصی از معنای این آیه پرسید، حضرت دست به شانه سلمان نهاد و فرمود: این است و اهل محل این، آن گاه فرمود: اگر دین به ستاره ثریا آویزان باشد مردمی از ابنای فارس بدان دست می یابند. در روایت دیگری می خوانیم هنگامی که از پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم درباره این آیه سؤال کردند، دست خود را بر شانه" سلمان" زد و فرمود: " این و یاران او و هموطنان او هستند".و به این ترتیب از اسلام آوردن ایرانیان و کوشش ها و تلاش های پرثمر آنان برای پیشرفت اسلام در زمینه های مختلف، پیشگویی کرد.
ایرانیان جایگزین اعراب
براساس برخی از روایات، مقصود از «قوما غیرکم» در آیات ۳۹سوره توبه و ۳۸سوره محمد ایرانیان هستند که خداوند با تهدید سست عنصران عرب به جایگزین کردن ایرانیان به جای آنان وعده داده است؛ همچنین مقصود از عبارت «و آخرین منهم» در آیه ۳سوره جمعه را ایرانیان دانسته اند که آیه اشاره به گرویدن آنان به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم دارد.
قدرت و توانمندی ایرانیان
...

پیشنهاد کاربران

اهل/اهالی ایران

بنظرم خویشان ایران بهتره


کلمات دیگر: