[ویکی فقه] بیت الأحزان (بیت الحَزَن)، به معنای ماتمسرا، خانه ی حضرت یعقوب به هنگام دوری از فرزندش یوسف، در کتابهای تاریخ انبیاست؛ همچنین یکی دیگر از مصادیق آن مکانی در قبرستان بقیع می باشد.
مهمترین و معروفترین مصداق «بیت الاحزان »، مکان یا مسجدی است در قبرستان بقیع مدینه، در جانب جنوبی قبر عباس بن عبدالمطلب که «بیت الحزن » نیز نامیده شده است. مطابق برخی گزارش ها،پس از رحلت پیامبر اکرم صلّی الله علیه وآله وسلّم (سال ۱۱) و به دنبال تألّمات شدید روحی حضرت فاطمه سلام الله علیها و نارضایتی از وضع موجود، امام علی علیه السّلام مکانی را در قبرستان بقیع، بیرون مدینه، برای وی ساخت تا در آن به عزاداری در ماتم و فراق پدر خود بنشیند. این مکان بیت الاحزان نامیده شد. وی روزها با دو فرزند خود حسنین علیهماالسلام به بیت الاحزان می رفت و هنگام غروب امیرالمؤمنین ایشان را به خانه برمی گرداند؛ پس از گذشت بیست و هفت روز از رحلت پدرش بر اثر شدت بیماری دیگر نتوانست بدانجا برود.
منابع عامه نیز به این مکان در بقیع اشاره کرده اند.
بیت الاحزان از دیدگاه غزالی
به نقل از غزالی (متوفی ۵۰۵)، ضمن بیان آداب زیارت بقیع، نمازگزاردن در مسجد بیت الحزن را مستحب دانسته و آن را محل اقامت حضرت فاطمه در ایام حزن او بر پدرش یاد کرده است. طبق این بیان، بعدها مسجدی نیز در مکان مزبور ساخته شده است. همچنین به اقامت حضرت فاطمه پس از وفات پدرش در بیت الاحزان واقع در بقیع تصریح شده است.
احتمال دفن حضرت زهرا در بیت الاحزان
گذشته از این، احتمال دارد که قبر حضرت فاطمه در بیت الاحزان باشد و پس از مسجدالنبی و قبرستان بقیع، بیت الاحزان را سومین مکان محتمل دفن ایشان ذکر کرده اند.
اسامی دیگر بیت الاحزان
...
wikifeqh: مدینه است. گفته شده که حضرت فاطمه (س) مدتی در آنجا عبادت و در سوگ پدرش عزاداری می کرده است. این محل، اتاقی دارای گنبد بوده و در سال ۱۳۴۴ق. به دست وهابیان ویران شده است. بیت الاحزان یکی از مکان های احتمالی دفن حضرت فاطمه(س) است.
بسیاری از زائران مدینه، به ویژه زائران شیعه و ایرانی، تا پیش از تخریب بقیع، از بیت الاحزان نیز دیدن می کردند.
«بیت» در عربی به معنای خانه و «احزان» جمع حزن به معنای اندوه است. به خانه ای که یعقوب پیامبر در هنگام دوری از فرزندش یوسف در آن به سر می برد بیت الاحزان می گفته اند، ولی مراد از این کلمه در منابع تاریخ اسلام، محلی است در قبرستان بقیع که حضرت فاطمه زهرا (س) مدتی در آنجا عبادت و در فراق پیامبر اکرم(ص) سوگواری می کرد.
بنابر گزارش های منابع تاریخی و سفرنامه نویسان، بیت الاحزان در قبرستان بقیع در مدینه، در جنوبی قبر عباس بن عبدالمطلب قرار داشته است. از گزارش ها برمی آید که بیت الاحزان، اتاقی با گنبدی بر فراز آن بوده و به ظاهر، ضریحی چوبین به رنگ سبز نیز داشته است. بسیاری سفرنامه نویسان ایرانی دوره قاجار، این مکان را زیارت کرده و نشانی محل و برخی مشخصات آن را آورده اند؛ از جمله حسام السلطنه قاجار، گفته است: بیت الاحزان حضرت فاطمه(س) در بقیع و پشت بارگاه امامان چهارگانه است.محمدحسین حسینی فراهانی در سفر حج سال ۱۳۰۲ قمری/ ۱۲۶۴ شمسی بیت الاحزان را دیده و گفته این بنا گنبد و ضریحی کوچک دارد.حاج ایازخان قشقایی از آخرین کسانی است که بیت الاحزان را پیش از تخریب (۱۳۴۴ق.) در سال ۱۳۴۱ قمری/۱۳۰۱ خورشیدی دیده و از آن در سفرنامه خود گزارشی آورده است.
wikishia:
شیخ عباس قمی (متوفی 1359)؛ بیت الاحزانِ فی مصائب سادات الزمان الخمسة الطاهرة من ولد عدنان ، اثر عبدالخالق بن عبدالرحیم یزدی (متوفی 1268؛ آقابزرگ طهرانی ، ج 2، ص 185).
محمدمحسن آقابزرگ طهرانی ، الذریعة الی تصانیف الشیعة ، بیروت 1378؛ پرویز اهور، کلک خیال انگیز: فرهنگ جامع دیوان حافظ ، تهران 1372 ش ؛
حسین بن علی بلادی بحرانی ، ریاض المدح و الرثا ، قم ] بی تا. و دیگران بی تا. بی تا. بی تا. [ ؛ علی بن عبدالله سمهودی ، وفاءالوفاباخبار دارالمصطفی ، چاپ محمدمحیی الدین عبدالحمید، بیروت 1404/1984؛ محمدپادشاه بن غلام محیی الدین شاد، آنندراج : فرهنگ جامع فارسی ، چاپ محمددبیر سیاقی ، تهران 1363ش ؛ رحیم عفیفی ، فرهنگنامة شعری ، تهران 1372 ش ؛ قصص الانبیاء ، متن پارسی ظاهراً قرن هفتم هجری ، چاپ فریدون تقی زادة طوسی ، مشهد 1363 ش ؛ محمدباقربن محمدتقی مجلسی ، بحارالانوار ، بیروت 1403/1983؛ عبدالرزاق مقرم ، وفاة الصدیقة الزهرا علیهاالسلام ، نجف 1370/1951؛ علی اکبر نفیسی ، فرهنگ نفیسی ، تهران 1355.
محمدهانی ملاّ زاده، بیت الاحزان، دائره المعارف بزرگ اسلامی
wikiahlb: حضرت زهرا(س) در بقیع بود.
بیت الاحزان مکانی بود که در آنجا حضرت زهرا(س) پس از رحلت پیامبر(ص)، در سوگ پدر و مصائب پس از رحلت وی و نیز اعتراض مظلومانه به سیاست های حاکم، سخت گریه و شیون می کرد. در منابع از این مکان به عنوان جایگاه احتمالی قبر حضرت زهرا(س) یاد شده است.
این بنا در رویداد تخریب بقاع متبرک قبرستان بقیع به دست وهابیان، به سال 1221ق. ویران شده سپس به سال 1233ق. این بنا بازسازی شد و دیگر بار به دست وهابیان سعودی به سال 1344ق. ویران گشت و امروزه هیچ نشانی از آن در قبرستان بقیع باقی نمانده است.
[ویکی شیعه] بیت الاحزان (ابهام زدایی). بیت الاحزان ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد: