کلمه جو
صفحه اصلی

سفرنامه عراق عجم

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] سفرنامه عراق عجم نوشته ناصرالدین قاجار است که پیرامون سفر وی به کشور عراق که آخرین سفرنامه ای که ناصرالدّین شاه تحریر و تنظیم نموده است، سفرنامه عراق عجم و بلاد مرکزی ایران است که در اواسط ماه شوّال 1309 قمری (اواخر اردیبهشت 1271 شمسی) آغاز و تا اواسط محرّم 1310 قمری (اواخر مردادماه همان سال) به مدّت 97 روز به طول انجامیده و خطّ سیر مسافرت از پیش تعیین شده خود را با اسب و کالسکه به همراه انبوه سواران و خدمه با تشریفات خاصّی پیموده است.
ناصرالدین شاه، روز به روز حرکت خود را با ذکر روز و تاریخ آن به ترتیب در این سفرنامه نوشته و در ذیل آن اتفاقاتی که برای وی روی داده و کارهایی را که انجام داده است، متذکر می شود.
سفرنامه نویسی در ایران دارای سوابق کهنی است؛ ولی در عصر صفویّه متداول و پس از آن رواج یافت و روز به روز بر اهمیّت سفرنامه نویسی و تدوین خاطرات افزوده گردید تا اینکه به عصر درخشان خود در زمان قاجاریّه رسید و برگ زرّین آن متعلّق به زمان ناصرالدّین شاه قاجار می باشد.
در این زمان علاوه بر سفرنامه های فراوانی که غیر ایرانیان درباره ایران زمان قاجار به رشته تحریر کشیده اند، خود ایرانیان هم سفرنامه ها و خاطرات فراوانی از خود بر جای گذارده اند که برخی از آن ها متعلّق به اوضاع داخلی ایران و بعضی به خارج از ایران اختصاص دارد و نسخه های منتشر نشده فراوانی از این سفرنامه ها به شکل اوّلیّه خود در کتابخانه های مختلف پراکنده است.
ناصرالدّین شاه قاجار تحت تأثیر این موج سفرنامه نویسی در طول حدود 50 سال سلطنت خود در سفرهای متعدّدی که به مناطق مختلف ایران می نموده و شرح بخشی از آن ها در کتاب «المآثر و الآثار» مندرج است، درباره بعضی از این سفرها شخصا مبادرت به نوشتن سفرنامه کرده است.


کلمات دیگر: