کلمه جو
صفحه اصلی

شازند

فرهنگ فارسی

که نام قئیمی آن [ادریس آباد] است قصبه ایست جزو بخش سربند شهرستان اراک .راه آهن سراسری کشور از آن میگذرد کوهستانی سردسیر و سکنه آن ۱۷٠٠ تن است . غلات چغندر قند انگور و انواع میوه های دیگر در آنجا بعمل میاید . کارخانه قند شازند (تاسیس ۱۳۱۵ ه.ش ) در اراضی این قصبه واقع است.شغل مردم کشاورزی و کارگری در کارخانه قند میباشد . قالیچه بافی با نقشه نیز متداولست .

لغت نامه دهخدا

شازند. [ زَ ] ( اِخ ) همان ادریس آباد سابق است. نام ایستگاه راه آهن میان سمنگان و نورآباد است که در 354 هزارگزی ایستگاه راه آهن اراک واقع است. کارخانه قند شاهی بسال 1315 هَ. ش. به علت مساعد نبودن آن ناحیه برای کشت چغندر به این محل منتقل شد.

دانشنامه عمومی

شازَند (یا شاه زنده و که اوایل انقلاب مدت کمی به نام آزادشهر هم نامیده شد) یکی از شهرهای استان مرکزی در کشور ایران است.در لغت نامهٔ دهخدا در شرح این شهر آمده است: «همان ادریس آباد سابق است. نام ایستگاه راه آهن میان سمنگان و نورآباد است که در ۳۵۴ هزارگزی ایستگاه راه آهن اراک واقع است. کارخانهٔ قند شاهی به سال ۱۳۱۵ ه‍.ش به علت مساعد بودن آن ناحیه برای کشت چغندر به این محل منتقل شد.»
علت نامگذاری این شهر به شازند به دلیل وجود کوهی بوده است که زرتشتیان باور داشته اند کیخسرو به همراه پهلوانان نامی آن در آن کوه مخفی شده اند. از این رو این کوه را شاه زنده یا شاه زند نامیده اند؛ و شهر شازند هم که در آغاز ادریس آباد بوده است از روی این کوه نامگذاری کرده اند.
سراب عباس آباد ، سراب بلاغ ، پارک تپه سنگی محلهٔ ازنا و پیست اسکی هندودر از گردشگاه های شازند هستند. دیگر مناطق دیدنی این شهر را می توان مقبره ارمنیان و کلیسای آنان و همچنین بقعه سهل بن علی است که زیارتگاه این منطقه است نام برد.
شهر شازند دارای چهار منطقهٔ اصلی است که شازند، نوبنیاد، ازنا و کلاوه نام دارند. با گسترش بیشتر شهر مناطق تازه ای نیز به آن افزوده شده اند. مردم شازند بیشتر به زبان فارسی گفتگو می کنند و ترک زبانان نیز در اکثر مناطق شهرستان پراکنده اند.


کلمات دیگر: