کلمه جو
صفحه اصلی

محمود امان اللهی

دانشنامه عمومی

سرلشکر محمود امان اللهی (۱۳۳۹ بیجار کردستان-۱۳۷۹ بیجار) از فرماندهان ارتش جمهوری اسلامی ایران در جنگ ایران و عراق و رابط بین سپاه و ارتش بود. سرگذشت وی در کتابی به نام پاسیاد پسر خاک توسط محمد قبادی به چاپ رسیده است.
سند سجلی شهید محمود امان الهی در سنندج رونمایی شد
دوران کودکی را در روستای جعفرآباد از توابع شهرستان بیجار (استان کردستان) در فقر و محرومیت سپری کرد. پس از آموختن تحصیلات ابتدایی در دبستان معرفت روستا، برای یادگیری مقاطع بالاتر، به ترتیب عازم شهرهای تکاب (استان آذربایجان غربی) و کرمانشاه شد. در سال ۱۳۵۶ پس از اخذ دیپلم در رشته علوم تجربی به دانشکده افسری در تهران رفت. در اوایل انقلاب اسلامی با خبر کشته شدن پدراش راهی شهرستان بیجار شد.
محمود امان اللهی در زمان جنگ به عنوان رابط ارتش و سپاه خدمت می کرد و چنان که گفته شده رابط بین موسی نامجو و جهان آرا بوده است.وی قبل از آن از جانب دانشگاه افسری امام علی به سپاه کردستان مأموریت پیدا کرده بوده است و مسولیت سپاه و پیشمرگان را بر عهده داشته است. وی در دوران جنگ ایران و عراق بارها زخمی شده است اما باز به میدان نبرد بازگشته است و در جنگ حضور پیدا کرده است. وی به عنوان داوطلب از طرف موسی نامجو به همراه ۲۷۰ تن از دانشجویان دانشگاه افسری به صورت داوطلبانه راهی اهواز شده و در مناطق آبادان و اهواز نیز حضور داشته است.
وی بارها اسیر شده است. نخستین بار در سال ۱۳۵۹ پس از زخمی شدن از چندین ناحیه بدن همچون پا و دیافراگم قلب و هر دو دست در خرمشهر به اسارت درآمده است. در دوران اسارت حتی دانشگاه افسری خبر شهادت ایشان را به اشتباه منتشر می کند. برخی در روایت دوران اسارت وی، به خواندن قرآن و ستایش اهل بیت با صدای رسا و بلند در هنگام اسارت اشاره کرده اند. گفته شده است که حتی وی به عراقی ها اجازه نداده است تا پای مجروح اش را قطع کنند و آن را به عنوان یک سند مظلومیت ذکر کرده است. وی در تاریخ ۲۶ خرداد ۱۳۶۰ طی مبادله اسرای ایران و عراق آزاد شدند. پس از این تاریخ با تمدید مأموریت وی در ناحیه سردشت و کردستان دوباره مأموریت یافت. وی از طرف صیاد شیرازی به عنوان فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء منصوب شد.


کلمات دیگر: