کلمه جو
صفحه اصلی

دره گز

فرهنگ فارسی

۱ - یکی از شهرستانهای شمالی (استان نهم ) در امتداد مرزایران و شوروی شامل بخشهای :نوخندان چاپلشو لطف آباد کلات. ۲ - مرکز آن دره گز در نزدیک مرز و ۱۴٠۴۹ تن جمعیت دارد. این شهر در شمال گردنه معروف الله اکبر میباشد.
دهستان مرکزی شهرستان دره گز

لغت نامه دهخدا

دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] (اِخ ) بخش حومه ٔ شهرستان ، از یک دهستان به نام دهستان مرکزی تشکیل شده و دارای 17 آبادی بزرگ و کوچک میباشد که مجموع نفوس آن در حدود 3871 تن است . آب مزروعی کلیه ٔ قراء از 22 رشته قنات و رودخانه ٔ درونگر تأمین میشود به اغلب قرای بخش اتومبیل میتوان برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] (اِخ ) دره جزء ولایتی است در خراسان در شمال کوههای هزارمسجد در قسمتی مجاور سرحد ایران و روس ، دارای 19 قریه ، مرکز محمدآباد در 1365 متر ارتفاع کنار رود درونگو واقع شده و تولد نادرشاه نزدیک این قریه بوده . (یادداشت مرحوم دهخدا). نام یکی از شهرستانهای استان نهم که نام قدیم آن معروف به محمدآباد است . این شهرستان تا سال 1328 هَ . ش . یکی از بخشهای تابعه ٔ شهرستان قوچان بوده بواسطه ٔ موقعیت و اهمیتی که دارد تبدیل به شهرستان گردیده است . حدود شهرستان دره گز عبارت است از: شمال به مرز ایران و شوروی - خاور به بخش سرخس از شهرستان مشهد - جنوب باختری شهرستان قوچان . آب و هوا، چون قسمت عمده ٔ شهرستان دره گز در داخل کوه هزارمسجد واقع است هوای آن سردسیر بخش حومه و قسمتی از آبادی ها که در جلگه واقعند هوای آنها نسبةً گرمسیر است . ارتفاعات : دو رشته ارتفاعات که از طرف خاور امتداد داشته در هرمحلی به اسامی مخصوص نامیده میشود. قله ٔ اصلی آن هزارمسجد و از شعب آن زرین کوه است . گردنه ٔ معروف اﷲاکبر در این کوه واقع است و راه شوسه ٔ عمومی قوچان - دره گز از این گردنه عبور می نماید که در قسمت جنوبی 44 پیچ دارد و دو رشته رودخانه ٔ دائمی که از کوههای هزارمسجد جاری است که عبارتند از: رودخانه ٔ زنگالو که سرچشمه ٔ اصلی آن از کوه هزارمسجد و جریان آن از شمال باختری به طرف جنوب خاوری است . این رودخانه قسمتی از خاک شوروی را مشروب کرده و مجدداً داخل خاک ایران شده کلیه ٔ قرائی که در مسیر آن قرار دارند مشروب می نماید. رودخانه ٔ درونگر که از کوههای امامقلی و شمخال سرچشمه می گیرد قسمت عمده ٔ دهستان درونگر را مشروب میسازد بواسطه ٔ اهمیتی که این رودخانه دارد اسم دهستان بنام این رودخانه معروف شده است . روی هم رفته منطقه ٔ دره گز بواسطه ٔ ریزش باران و برف زیاد دارای رودخانه های محلی زیاد است که فقط در بهار آب دارند.
سازمان اداری : شهرستان دره گز از پنج بخش به نام حومه ، نوخندان ، چاپشلو، لطف آباد کلات تشکیل شده است و جز بخش چاپشلو چهار بخش دیگر در امتداد مرز ایران و شوروی واقعند جمع قرای آن 200 و مجموع نفوس شهرستان در حدود 58790 تن است راه شوسه ٔ آن تا لطف آباد امتداد دارد و اخیراً به نوخندان و درونگر نیز راهی احداث شده است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] (اِخ ) شهر دره گز در شمال گردنه معروف اﷲ اکبر واقع و مختصات جغرافیائی آن بشرح زیراست :
طول 59 درجه و 9 دقیقه عرض 37 درجه و 28 دقیقه - اختلاف ساعت با تهران 25 دقیقه . آب و هوا- دره گز بواسطه ٔ محصور بودن بین تپه های مجاور و کمی ارتفاع آن نسبت به سطح دریا نسبةً گرمسیر است . آب آن از رودخانه و چشمه و قنوات است . در حدود 8000 تن جمعیت دارد. شهر دره گز یکی از شهرهائی است که به اسلوب جدید بنا شده کلیه خیابانها و کوچه ها عمودو موازی هم میباشند بطوری که مطلعین محل اظهار میدارند در حدود 170 سال قبل بنای این شهر گذاشته شده است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] (اِخ ) نام محلی از توابع بلخ است و آن غیر از دره گز خراسان است . (از یادداشت مرحوم دهخدا) : امیر تنگدل شد که اسبان به دره گز بودند و حاجب بزرگ با لشکری بر سر آن . (تاریخ بیهقی چ ادیب ص 579).


دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] ( اِخ ) نام محلی از توابع بلخ است و آن غیر از دره گز خراسان است. ( از یادداشت مرحوم دهخدا ) : امیر تنگدل شد که اسبان به دره گز بودند و حاجب بزرگ با لشکری بر سر آن. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 579 ).

دره گز. [ دَرْ رَگ َ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از دهستان منوجان بخش کهنوج شهرستان جیرفت. واقع در 50هزارگزی جنوب کهنوج و 6هزارگزی خاور راه مالرو کهنوج به میناب. مزرعه بنه کوه جزء این ده است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] ( اِخ ) دره جزء ولایتی است در خراسان در شمال کوههای هزارمسجد در قسمتی مجاور سرحد ایران و روس ، دارای 19 قریه ، مرکز محمدآباد در 1365 متر ارتفاع کنار رود درونگو واقع شده و تولد نادرشاه نزدیک این قریه بوده. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). نام یکی از شهرستانهای استان نهم که نام قدیم آن معروف به محمدآباد است. این شهرستان تا سال 1328 هَ. ش. یکی از بخشهای تابعه شهرستان قوچان بوده بواسطه موقعیت و اهمیتی که دارد تبدیل به شهرستان گردیده است. حدود شهرستان دره گز عبارت است از: شمال به مرز ایران و شوروی - خاور به بخش سرخس از شهرستان مشهد - جنوب باختری شهرستان قوچان. آب و هوا، چون قسمت عمده شهرستان دره گز در داخل کوه هزارمسجد واقع است هوای آن سردسیر بخش حومه و قسمتی از آبادی ها که در جلگه واقعند هوای آنها نسبةً گرمسیر است. ارتفاعات : دو رشته ارتفاعات که از طرف خاور امتداد داشته در هرمحلی به اسامی مخصوص نامیده میشود. قله اصلی آن هزارمسجد و از شعب آن زرین کوه است. گردنه معروف اﷲاکبر در این کوه واقع است و راه شوسه عمومی قوچان - دره گز از این گردنه عبور می نماید که در قسمت جنوبی 44 پیچ دارد و دو رشته رودخانه دائمی که از کوههای هزارمسجد جاری است که عبارتند از: رودخانه زنگالو که سرچشمه اصلی آن از کوه هزارمسجد و جریان آن از شمال باختری به طرف جنوب خاوری است. این رودخانه قسمتی از خاک شوروی را مشروب کرده و مجدداً داخل خاک ایران شده کلیه قرائی که در مسیر آن قرار دارند مشروب می نماید. رودخانه درونگر که از کوههای امامقلی و شمخال سرچشمه می گیرد قسمت عمده دهستان درونگر را مشروب میسازد بواسطه اهمیتی که این رودخانه دارد اسم دهستان بنام این رودخانه معروف شده است. روی هم رفته منطقه دره گز بواسطه ریزش باران و برف زیاد دارای رودخانه های محلی زیاد است که فقط در بهار آب دارند.

دره گز. [ دَرْ رَ گ َ ] (اِخ ) دهستان مرکزی شهرستان دره گز شامل 17 آبادی . نفوس آن 3781 تن است . بزرگترین آبادی آن گل خندان دارای 536 تن جمعیت است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دره گز. [ دَرْ رَگ َ ] (اِخ ) ده کوچکی است از دهستان منوجان بخش کهنوج شهرستان جیرفت . واقع در 50هزارگزی جنوب کهنوج و 6هزارگزی خاور راه مالرو کهنوج به میناب . مزرعه ٔ بنه کوه جزء این ده است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).



کلمات دیگر: