کلمه جو
صفحه اصلی

قدمگاه

فارسی به انگلیسی

foothold

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است تابع شهرستان نیشابور محدود از شمال بکوه بینالود از مشرق بدهستان بیوه ژن از جنوب بشهرستان کاشمر و از مغرب به بخش حومه کوهستانی و معتدل از قنوات و رودهای محلی مشروب میگردد محصول غلات پنبه بنشن انواع میوه شغل اهالی زراعت گله داری و باغداری . این بخش از ۳ دهستان و ۵۷ آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعا حدود ۲٠ ۳۳۸ تن سکنه دارددر ۲۴ کیلومتری مشرق نیشابور سر راه شوسه عمومی تهران-مشهد دامنه و معتدل ۱۳۳۵ تن سکنه .
( اسم ) ۱ - جای قدم نهادن جای گام ۲ - طهارت خانه مبال بیت الخلائ ۳ - جایی که پای پیامبری یا امامی و یا ولیی بدانجا رسیده باشد محلی که اثر پایی در سنگ و جز آن پدیدار است و گمان برند که جای پای پیامبری و یا امامی است . یا قدمگاه آدم . سراندیب ( زیرا که گویند حضرت آدم نخستین بار در روی زمین بدانجا قدم نهاد ) .
در دهکده چشمه از دهات سوادکوه نزدیک نهری است بنام کوریا که بعقیده رابینو همان کرود است .

لغت نامه دهخدا

قدمگاه . [ ق َ دَ ] (اِ مرکب ) جای نهادن قدم . جای قدم . || طهارت خانه و بیت الخلاء. (آنندراج ). || جائی که پای پیامبری یا امامی و یا ولیی به آنجا رسیده باشد. جاهائی که اثر پائی در سنگ و جز آن پدیدار است و گمان برند که جای پای پیامبری یا امامی است .


قدمگاه . [ ق َ دَ ] (اِخ ) (کوه ...) در دهکده ٔ چشمه از دهات سوادکوه نزدیک نهری است به نام کوریا که به عقیده ٔ رابینو همان کرود است . (مازندران و استراباد رابینو ص 156).


قدمگاه . [ ق َ دَ ] (اِخ ) قصبه ٔمرکز بخش قدمگاه شهرستان نیشابور. واقع در 24هزارگزی خاور نیشابور و سر راه شوسه ٔ عمومی تهران به مشهد است . موقع جغرافیایی آن دامنه و معتدل و سکنه ٔ آن 1335 تن است . آب آن از قنات و محصولات آن غلات ، انواع میوه جات و شغل اهالی زراعت و کسب و قالیچه بافی است . راه اتومبیل رو دارد. از ادارات دولتی ، بخشداری ، پاسگاه ، ژاندارمری ، صندوق پست ، تلفن ، دبستان ، دفتر ازدواج و طلاق و اداره ٔ آمار دارد. ساکنین قصبه عموماً سادات هستند و از آثار باستانی بقعه ٔ قدمگاه امام هشتم و یک قلعه در بالای تپه دارد. دارای 3 کافه و 10 باب دکاکین مختلفه است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


قدمگاه. [ ق َ دَ ] ( اِ مرکب ) جای نهادن قدم. جای قدم. || طهارت خانه و بیت الخلاء. ( آنندراج ). || جائی که پای پیامبری یا امامی و یا ولیی به آنجا رسیده باشد. جاهائی که اثر پائی در سنگ و جز آن پدیدار است و گمان برند که جای پای پیامبری یا امامی است.

قدمگاه. [ ق َدَ ] ( اِخ ) نام یکی از بخش های تابعه شهرستان نیشابور. محدود است از طرف شمال به کوه بینالود، از خاور به دهستان پیوه ژن ، از جنوب به شهرستان کاشمر، از باختر به بخش حومه. موقعیت بخش کوهستانی و هوا معتدل است. آب آن از قنوات و رودخانه های محلی است. محصولات عمده غلات ، پنبه ، بنشن و انواع میوه جات و شغل اهالی زراعت ، گله داری و باغداری است. راه شوسه تهران به مشهداز این بخش عبور مینماید. بخش قدمگاه از سه دهستان به نام اردوغش ، زبرخان و اسحاق آباد که دارای 57 آبادی بزرگ و کوچک است تشکیل یافته. مجموع نفوس آن در حدود 20337 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

قدمگاه. [ ق َ دَ ] ( اِخ ) قصبه ٔمرکز بخش قدمگاه شهرستان نیشابور. واقع در 24هزارگزی خاور نیشابور و سر راه شوسه عمومی تهران به مشهد است. موقع جغرافیایی آن دامنه و معتدل و سکنه آن 1335 تن است. آب آن از قنات و محصولات آن غلات ، انواع میوه جات و شغل اهالی زراعت و کسب و قالیچه بافی است. راه اتومبیل رو دارد. از ادارات دولتی ، بخشداری ، پاسگاه ، ژاندارمری ، صندوق پست ، تلفن ، دبستان ، دفتر ازدواج و طلاق و اداره آمار دارد. ساکنین قصبه عموماً سادات هستند و از آثار باستانی بقعه قدمگاه امام هشتم و یک قلعه در بالای تپه دارد. دارای 3 کافه و 10 باب دکاکین مختلفه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

قدمگاه. [ ق َ دَ ] ( اِخ ) ( کوه... ) در دهکده چشمه از دهات سوادکوه نزدیک نهری است به نام کوریا که به عقیده رابینو همان کرود است. ( مازندران و استراباد رابینو ص 156 ).

قدمگاه . [ ق َدَ ] (اِخ ) نام یکی از بخش های تابعه ٔ شهرستان نیشابور. محدود است از طرف شمال به کوه بینالود، از خاور به دهستان پیوه ژن ، از جنوب به شهرستان کاشمر، از باختر به بخش حومه . موقعیت بخش کوهستانی و هوا معتدل است . آب آن از قنوات و رودخانه های محلی است . محصولات عمده غلات ، پنبه ، بنشن و انواع میوه جات و شغل اهالی زراعت ، گله داری و باغداری است . راه شوسه ٔ تهران به مشهداز این بخش عبور مینماید. بخش قدمگاه از سه دهستان به نام اردوغش ، زبرخان و اسحاق آباد که دارای 57 آبادی بزرگ و کوچک است تشکیل یافته . مجموع نفوس آن در حدود 20337 تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


فرهنگ عمید

۱. جای قدم نهادن.
۲. جایی که اثر پایی در سنگ پدیدار باشد.
* قدم گاه آدم: در روایات، سرندیب که حضرت آدم نخستین بار بر روی زمین در آنجا قدم گذاشت.

دانشنامه عمومی

قدمگاه ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
قدمگاه (نیشابور)

دانشنامه آزاد فارسی

قَدَمگاه
بنای بنای بنای بنای شهری در استان خراسان رضوی، شهرستان نیشابور، و مرکز اداری بخش زِبَرخان، با ارتفاع ۱۳۰۰ متر. در منطقه ای کوه پایه ای در ۵۰کیلومتری جنوب غربی مشهد و ۲۶کیلومتری شرق جنوبی نیشابور، سر راه نیشابور به مشهد، و در ۵ کیلومتری شمال راه آهن تهران مشهد قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک است.

فرهنگستان زبان و ادب

{step pad} [حمل ونقل هوایی] سازه ای فرعی که بر سطوح خارجی و فوقانی تنۀ هواگَرد، به ویژه بالگَرد، نصب می شود تا خدمۀ زمینی و دیگر افراد بتوانند بر آن قدم بگذارند

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قدمگاه، عنوان عمومی برخی مکانهای زیارتی در جهان اسلام ، که در آن ها جای پای انبیا و اولیا و مقدّسان بر سنگ ، مورد احترام و تکریم قرار می گیرد.
قدمگاهها از پرشمارترین زیارتگاههای عوام مسلمانان در سراسر جهان اسلام هستند که در برخی مناطق، اثر، نظرگاه و گذرگاه نیز خوانده می شوند در ایران ، بنا بر آماری، در ۱۳۷۵ش از ۷۸۹۰۷ مکان مذهبی، ۱۱۸۵ اثر، قدمگاه و نظرگاه بوده است.
منظور از قدمگاه
در بیش تر قدمگاهها، نقش دو کف پای انسان و گاهی یک پا ، در اندازۀ طبیعی و گاه بزرگ تر، بر روی قطعه سنگی دیده می شود و معمولاً از این سنگ در بنایی یادمانی نگهداری و آن را زیارت می کنند. در برخی مناطق (همچون هند ) نیز بعضی از باورمندان، این گونه سنگها را، برای تبرک ، در خانه های خود نگه می دارند.
پیشینه قدمگاه در جهان اسلام
تکریم و زیارت جای پای مقدّسان دینی نزد پیروان دیگر ادیان نیز رایج بوده و ظاهراً این باورها از فرهنگهای دینی ملل دیگر به اسلام راه یافته است. هندوان جای پای شیوا و بوداییان جای پای بودا را زیارت می کرده اند. بسیاری از قدمگاههای جهان اسلام نیز به پیامبران بنی اسرائیل منسوب، و نزد پیروان هر سه دین یهود و مسیحیت و اسلام محترم بوده است. جای پاهایی به حضرت آدم منسوب بوده است، از جمله در سرندیپ یا سیلان و مکه . مقام ابراهیم در مکه نیز به عنوان قدمگاه زیارت می شده است. این جای پا را در صندوقی که در قبه ای نهاده شده بود نگه می داشتند. قدمگاههای دیگری به متوشالم ، اسحاق ، یعقوب ، ایوب ، ادریس ، موسی و عیسی علیهم السلام، در ایران و سوریه و فلسطین ، منسوب بوده است. قدمگاههایی نیز به خضر نبی منسوب است.
پیشینه قدمگاه در ایران
...

[ویکی شیعه] قدمگاه عنوان برخی مکان های زیارتی در جهان اسلام است که در آن، جای پای منسوب به یکی از معصومان یا دیگر بزرگان دینی یا جایی که گمان رود قدیسی در آنجا قدم گذاشته است، زیارت می شود.
احترام به جای پای قدیسان در ادیان دیگر نیز مورد توجه بوده است. در جهان اسلام قدمگاه هایی منسوب به پیامبران بنی اسرائیل، پیامبر اکرم و امامان شیعه وجود دارد. قدمگاه های منسوب به پیامبر اکرم بیشتر در عربستان و هند و قدمگاه های منسوب به امامان شیعه از جمله امام علی(ع) و امام رضا(ع) در ایران و عراق قرار دارند. شمار زیادی از قدمگاه های ایران به امام رضا(ع) منسوب است که در مسیر حرکت آن حضرت از مدینه به مرو قرار دارند. قدمگاه نیشابور از جمله آنهاست.
قدمگاه، به معنای جای قدم و و جای نهادن قدم است. در فرهنگ اسلامی به مکانی گفته می شود که پای پیامبر، امام و یا قدیس دیگری به آنجا رسیده باشد و یا گمان رود که اثر پایی که در سنگ و جز آن دیده می شود جای پای پیامبر و یا امامی است. در برخی مناطق از قدمگاه به نظرگاه و گذرگاه یاد می شود.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
قدمگاه، عنوان عمومی برخی مکانهای زیارتی در جهان اسلام که در آنها جای پای انبیا و اولیا و مقدّسان بر سنگ، مورد احترام و تکریم قرار می گیرد.
قدمگاهها از پرشمارترین زیارتگاههای عوام مسلمانان در سراسر جهان اسلام هستند که در برخی مناطق اثر، نظرگاه و گذرگاه نیز خوانده می شوند. در ایران بنابر آماری در 1375ش از 78907 مکان مذهبی، 1185 اثر، قدمگاه و نظرگاه بوده است.
در بیشتر قدمگاهها، نقش دو کف پای انسان و گاهی یک پا در اندازه طبیعی و گاه بزرگتر بر روی قطعه سنگی دیده می شود و معمولاً از این سنگ در بنایی یادمانی نگهداری و آن را زیارت می کنند. در برخی مناطق (همچون هند) نیز بعضی از باورمندان، این گونه سنگها را برای تبرک در خانه های خود نگه می دارند.
تکریم و زیارت جای پای مقدّسان دینی نزد پیروان دیگر ادیان نیز رایج بوده و ظاهراً این باورها از فرهنگهای دینی ملل دیگر به اسلام راه یافته است. هندوان جای پای شیوا و بوداییان جای پای بودا را زیارت می کرده اند.
بسیاری از قدمگاههای جهان اسلام نیز به پیامبران بنی اسرائیل منسوب و نزد پیروان هر سه دین یهود و مسیحیت و اسلام محترم بوده است. جای پاهایی به حضرت آدم منسوب بوده است، از جمله در سرندیپ یا سیلان و مکه مقام ابراهیم در مکه نیز به عنوان قدمگاه زیارت می شده است.
این جای پا را در صندوقی که در قبه ای نهاده شده بود، نگه می داشتند. قدمگاههای دیگری به متوشالم، اسحاق، یعقوب، ایوب، ادریس، موسی و عیسی علیهم السلام در ایران و سوریه و فلسطین منسوب بوده است. قدمگاههایی نیز به خضر نبی منسوب است.
در ایران، برخی قدمگاهها بقایای بازآفرینی شده زیارتگاههای پیش از اسلام اند، چنان که زردشتیان نیز در کنار مسلمانان برخی از آنها را زیارت می کنند. برخی از این قدمگاهها در اصل آتشکده یا آتشگاههای زردشتی بوده اند، مانند قدمگاه مسجد جامع قدیمان نایین و قدمگاه علی در جهرم.

واژه نامه بختیاریکا

رَودِگِه


کلمات دیگر: