کلمه جو
صفحه اصلی

اهلی شیرازی

لغت نامه دهخدا

اهلی شیرازی. [ اَ ی ِ شی ] ( اِخ ) رجوع به اهلی شود.

دانشنامه عمومی

محمد بن یوسف اهلی شیرازی (زادهٔ ۸۵۸ در شیراز – درگذشتهٔ ۹۴۲ هجری قمری در شیراز) شاعر قرن نهم و دهم هـ. ق که در حدود سال ۸۵۸ هـ.ق. در شیراز زاده شد. اهلی به سال ۹۴۲ هـ. ق در هشتادوچهار سالگی، درگذشت. آرامگاه وی در جوار حافظ قرار دارد.
تحفةالسلطان فی منقب النعمان
ترجمه مواهب الشریعه
دیوان شعر
رباعیات گنجفه
رساله عروض و قافیه
رساله معما
زبدةالاخلاق
مثنوی سحرحلال
قصاید مصنوعه در مدح امیر علیشیر
سرالحقیقه
مجمع البحرین
مخزن المعانی
شمع و پروانه
اهلی از دوران جوانی به تحصیل علوم و فنون پرداخته و چون طبع شعر داشت با سرودن اشعار، شهرت یافت. او از پیروان مذهب شیعه بود که در زمان شاه اسماعیل اول صفوی، اشعاری در مدح پیامبر و خاندان او سروده است.
اهلی در سرودن انواع شعر استاد بود. غزلیات بسیار لطیفی به سبک سعدی سروده و در قصیده سرایی و مثنویات مصنوع مهارت بسزا داشته است. در مدح علیشیر نوایی نیز قصیده ای سروده و در سفر هرات بدو تقدیم کرده است. اهلی، مثنوی مصنوع و معروفی در ۵۲۰ بیت با سه صنعت مهم: ذوقافیتین - ذوبحرین - انواع جناس، به نام داستان جم و گل سروده است. این مثنوی که به سحرحلال معروف است، چندین بار در بمبئی، تهران و شیراز به چاپ رسیده است. چند بیت از این مثنوی بدین مضمون است:
در کتاب هدیةالعارفین از دوازده کتاب و رساله اهلی بدین ترتیب نام برده شده:

نقل قول ها

اهلی شیرازی (۸۵۸ - ۹۴۲ هجری قمری)، (محمد متخلص به اهلی)، شاعر ایرانی.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] محمد اَهْلی شیرازی، (۸۵۸-۹۴۲ق)، ادیب و شاعر سده ۱۰ق /۱۶م است. او در قصیده از انوری، ظهیر فاریابی، خاقانی و جامی، و در غزل از سعدی و حافظ پیروی می کرده است. اهلی قصاید و ترکیب بندهای زیادی در مدح و رثای اهل بیت(ع) دارد.
وی از شاگردان جلال الدین محمد دوانی (درگذشته ۹۰۸ق) بود و در جوانی به دربار سلطان حسین بایقرا در هرات راه یافت و در آنجا قصیده معروف خود را به تتبع از سلمان ساوجی برای امیر علی شیر نوایی سرود. اهلی از هرات، به آذربایجان رفت و به دربار سلطان یعقوب، سومین پادشاه آق قویونلو راه یافت و در ستایش او اشعاری سرود. او به هنگام نشستنِ شاه اسماعیل صفوی بر تخت، به دربار او روی آورد و در آنجا منزلت بالایی یافت. با این حال، گفته شده که وی همواره در فقر و تنگدستی زندگی می کرد. اهلی در ۸۴ سالگی در شیراز درگذشت و در کنار خواجه حافظ به خاک سپرده شد.
اهلی را پیرو سبک عراقی دانسته اند. او در قصیده از انوری، ظهیر فاریابی، خاقانی و جامی، و در غزل از سعدی و حافظ پیروی می کرد. اشعار وی که در قالب های مختلف شعری سروده شده، آکنده از صنایع ادبی است. او به ویژه در ساختن ماده تاریخ چیره دست بود.


کلمات دیگر: