کلمه جو
صفحه اصلی

امام حسن

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان لیراوی بخش دیلم شهرستان بوشهر .

لغت نامه دهخدا

امام حسن . [ اِ ح َ س َ ] (اِخ ) حسن بن علی بن ابی طالب ، امام دوم شیعه ٔ امامیه (اثناعشریه ). رجوع به حسن ... شود.


امام حسن . [ اِ ح َ س َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان لیراوی بخش دیلم شهرستان بوشهر، واقع در 24 هزارگزی جنوب دیلم نزدیک راه شوسه ٔ دیلم به بندر ریگ درساحل دریا، در جلگه قرار گرفته و گرمسیر مرطوب است .دارای 250 تن سکنه است و آب آن از چاه تأمین میشود. محصولش غلات دیمی و انگور و انجیر و شغل اهالی زراعت و ماهیگیری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).


امام حسن. [ اِ ح َ س َ ] ( اِخ ) حسن بن علی بن ابی طالب ، امام دوم شیعه امامیه ( اثناعشریه ). رجوع به حسن... شود.

امام حسن. [ اِ ح َ س َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان گیلان بخش گیلان شهرستان شاه آباد، واقع در 35 هزارگزی شمال باختری گیلان و 3 هزارگزی شمال خاوری گیلان ، در دشت قرار گرفته و گرمسیر است. 250 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه گیلان تأمین میشود. محصولش غلات و برنج و توتون و حبوب و صیفی و لبنیات و شغل مردم زراعت و گله داری است. ساکنان آن از طایفه کلهر هستند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

امام حسن. [ اِ ح َ س َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان لیراوی بخش دیلم شهرستان بوشهر، واقع در 24 هزارگزی جنوب دیلم نزدیک راه شوسه دیلم به بندر ریگ درساحل دریا، در جلگه قرار گرفته و گرمسیر مرطوب است.دارای 250 تن سکنه است و آب آن از چاه تأمین میشود. محصولش غلات دیمی و انگور و انجیر و شغل اهالی زراعت و ماهیگیری است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

امام حسن . [ اِ ح َ س َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان گیلان بخش گیلان شهرستان شاه آباد، واقع در 35 هزارگزی شمال باختری گیلان و 3 هزارگزی شمال خاوری گیلان ، در دشت قرار گرفته و گرمسیر است . 250 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه ٔ گیلان تأمین میشود. محصولش غلات و برنج و توتون و حبوب و صیفی و لبنیات و شغل مردم زراعت و گله داری است . ساکنان آن از طایفه ٔ کلهر هستند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


دانشنامه عمومی

امام دوم شیعیان.


امام حسن نام دو تن از امامان شیعه است و در زیر به موارد دیگر نیز اطلاق می شود:
حسن مجتبی، امام دوم شیعیان
حسن عسکری، امام یازدهم شیعیان
همچنین امام حسن می تواند به مناطق زیر اشاره داشته باشد:

دانشنامه آزاد فارسی

اِمام حسن (ع) (مدینه ۳ـ همان جا ۵۰ق)
قبرستان بقیع، قبور ائمه (ع)، مدینه
قبرستان بقیع، قبور ائمه (ع)، مدینه
قبرستان بقیع، قبور ائمه (ع)، مدینه
قبرستان بقیع، قبور ائمه (ع)، مدینه
(یا: امام حسن مجتبی) امام دوم از امامان دوازده گانۀ شیعیان، و چهارمین معصوم از چهارده معصوم. فرزند نخست امام علی (ع) و حضرت فاطمه (س) بود. رسول اکرم (ص) پس از ولادتش او را حسن نام نهاد، نامی که در بین اعراب سابقه نداشت. آن حضرت در حدود ۷ سال از حیات جدش رسول خدا را درک کرد و ۷۰ یا ۹۰ روز پس از رحلت پیامبر (ص)، مادرش را از دست داد. امام حسن (ع) یکی از «پنج تن آل عبا» است که «آیۀ تطهیر» در شأن آنان نازل شده است (نیز ← آل_عبا). لقب های او سبط، سید، زکی و از همه معروف تر مجتبی است. بنابر روایاتی، امام حسن (ع) شبیه ترین مردم به رسول خدا بود. حضرت رسول (ص)، حسن (ع) و برادرش حسین (ع) را بسیار دوست می داشت و بارها آنان را دو پسر خود و سَیّد جوانان بهشت می خواند. امام حسن (ع) از آغاز بیعت مردم با حضرت علی تا لحظۀ شهادت آن حضرت حضوری جدی داشت و در سه جنگ جمل، صفین و نهروان حاضر بود. امام حسن (ع) پس از شهادت امام علی (ع)، به امر خدا و طبق وصیت پدرش به امامت رسید و مردم کوفه با وی بیعت کردند. در مدت شش ماه و چند روز که آن حضرت خلافت را برعهده داشت، معاویه برای به دست گرفتن خلافت و گسترش حکومت خود، به عراق، محل خلافت امام حسن (ع)، لشکر کشید. امام نیز با دعوت مردم به جهاد، به سوی معاویه حرکت کرد. در منطقه ای نزدیک شهر انبار، دو لشکر به هم برخوردند، اما جنگی درنگرفت. معاویه برخی از فرماندهان لشکر امام را در مقابل پول های گزاف و وعده های فریبنده به اردوگاه خود کشاند. از طرف دیگر، با شایعۀ کشته شدن فرماندۀ لشکر امام و شایع شدن زمزمۀ پذیرش صلح از سوی امام، روحیۀ سپاهیان امام حسن (ع) تضعیف شد. خطبۀ امام در ساباط مدائن که از آن میل او به خودداری از جنگ احساس می شد، عده ای دیگر از سپاهیانش را نیز که به امید جنگ با معاویه با امام بیعت کرده بودند، به خشم آورد. به هرحال، وضعی برای امام حسن (ع) پیش آمد که جز صلح با معاویه راه دیگری نماند. امام که در زمان حیات پدرش سستی و تزلزل رأی اغلب مردم کوفه را در جنگ با معاویه به خوبی درک کرده بود، پیشنهاد صلح معاویه را با شرایطی پذیرفت و به مدینه بازگشت. ازجمله شرایط صلح این بود که معاویه در میان مردم به کتاب خدا و سنّت رسول خدا عمل کند، بعد از خود جانشینی تعیین نکند، پس از درگذشت معاویه خلافت به امام حسن (ع) بازگردد، و شیعیان او از آزار و اذیت معاویه و کارگزاران او در امان باشند. صلح امام حسن (ع) برای پاسداری از کیان اسلام و مصالح مسلمانان بود. چنان که خود او در این باره فرمود: «آنچه من انجام دادم برای شیعۀ من، از همۀ آنچه آفتاب بر آن طلوع می کند یا غروب می کند، بهتر است». امام حسن مجتبی (ع) در مدت دَه سال امامت خود به دور از امنیت و آرامش زندگی کرد. سرانجام در ۵۰ق، جعده، همسر امام، به تحریک معاویه وی را مسموم کرد و به شهادت رساند. بنابر وصیت امام، یاران او خواستند پیکرش را در جوار قبر رسول خدا (ص) دفن کنند، ولی مروان بن حکم مانع آنان شد. بنابر روایت شیخ مفید، امام حسن (ع) پانزده فرزند پسر و دختر از همسران خود داشت؛ اما نسل او فقط از دو فرزند پسرش، حسن بن حسن و زید بن حسن، به یادگار مانده است. در سیرۀ امام حسن نوشته اند که او ۲۵بار حج گزارد و در بیشتر آن ها از مکه تا مدینه را با پای پیاده طی کرد. همچنین، او دو بار دارایی خود را به فقرا بخشید و سه بار نیمی از اموال خویش را انفاق کرد. او را مردی صاحب حلم بسیار، علم فراوان، جود، عبادت، زهد، بلاغت، تواضع و شجاعت توصیف کرده اند.

نقل قول ها

• حسن بن علی دومین امام شیعیان.• حسن عسکری یازدهمین امام شیعیان.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] امام حسن (ابهام زدایی). امام حسن ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:

پیشنهاد کاربران

سر ور ما مولای ما


کلمات دیگر: