کلمه جو
صفحه اصلی

بوشهر

فارسی به انگلیسی

bushehr

فرهنگ فارسی

شهرستان بوشهر از شهرستانهای استان هفتم ( فارس ) است . از جنوب و مغرب به خلیج فارس از مشرق به لار و فیروز آباد از شمال غربی به بهبهان از شمال شرقی به کازرون محدود است . رود مند رود شور رود فیروز آباد از آن می گذرند . مرکز این شهرستان شهر بوشهر است . قبل از احداث بندر شاهپور و کشیده شدن خط آهن سراسری ایران بوشهر مهمترین بندر جنوب بود ولی فعلا در درجه دوم اهمیت است . شهر بوشهر ۸۶/۱۸۸ تن سکنه دارد . محصولات عمده شهرستان غلات خرما تنباکو و مرکبات است . شغل اهالی زراعت و صید ماهی است .

لغت نامه دهخدا

بوشهر. [ ش ِ ] (اِخ ) شهرستان بوشهر یکی از شهرستان های هشتگانه ٔ استان هفتم است که از جنوب و باختر به خلیج فارس و از خاور به شهرستان لار و فیروزآباد و از شمال خاوری به شهرستان کازرون محدود میشود. ارتفاعات معروف این ناحیه عبارتند از: قله ٔ کلات بوریال در ناحیه جنوبی تنگستان (به ارتفاع 830 متر)، قله ٔ دررنگ درناحیه ٔ کنگان کو، کجور (به ارتفاع 1603 متر)، کوه بزیر در خاور برازجان (به ارتفاع 1420 متر) و کوه کنیگان در همان ناحیه (به ارتفاع 2600 متر) و کوه سیاه در صحرای دشت پسنگ (به ارتفاع 1500 متر). از رودخانه های مهم این شهرستان میتوان رود مند، رود حله ، رود شور و رود اهرم را نام برد. این شهرستان از هفت بخش : بخش مرکزی ، برازجان ، اهرم ، خورموج ، کنگان ، دیلم ، گناوه تشکیل یافته و کلاً دارای 633 قریه و قصبه و 221000تن سکنه میباشد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7).


بوشهر. [ ش ِ ] ( اِخ ) شهرستان بوشهر یکی از شهرستان های هشتگانه استان هفتم است که از جنوب و باختر به خلیج فارس و از خاور به شهرستان لار و فیروزآباد و از شمال خاوری به شهرستان کازرون محدود میشود. ارتفاعات معروف این ناحیه عبارتند از: قله کلات بوریال در ناحیه جنوبی تنگستان ( به ارتفاع 830 متر )، قله دررنگ درناحیه کنگان کو، کجور ( به ارتفاع 1603 متر )، کوه بزیر در خاور برازجان ( به ارتفاع 1420 متر ) و کوه کنیگان در همان ناحیه ( به ارتفاع 2600 متر ) و کوه سیاه در صحرای دشت پسنگ ( به ارتفاع 1500 متر ). از رودخانه های مهم این شهرستان میتوان رود مند، رود حله ، رود شور و رود اهرم را نام برد. این شهرستان از هفت بخش : بخش مرکزی ، برازجان ، اهرم ، خورموج ، کنگان ، دیلم ، گناوه تشکیل یافته و کلاً دارای 633 قریه و قصبه و 221000تن سکنه میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

بوشهر. [ ش ِ ] ( اِخ ) شهر بوشهر. مرکز شهرستان بوشهر است که در انتهای شمال باختری شبه جزیره بوشهر واقع شده است. محل اولیه شهر مزبور در 12کیلومتری محل فعلی و نام آن ری شهر بوده که در زمان نادرشاه از لحاظ مناسب بودن محل برای بندرگاه و ساختمان شهر، محل فعلی انتخاب گردیده و در زمان کریم خان زند توسعه یافته است. قبل از احداث بندر شاپور و کشیده شدن خطآهن سرتاسری ، این بندر از لحاظ نظامی و اقتصادی دردرجه اول اهمیت بوده و حالیه بصورت بندر درجه دوم درآمده است. فاصله این شهر تا شیراز 295 و تا بندرلنگه در حدود 600 کیلومتر است. عمق دریا در اطراف این بندر، کم میباشد و بهمین علت کشتی های بزرگ جنگی وتجارتی ، قادر به پهلو گرفتن در بندرگاه شهر نیستند و ناگزیرند بفاصله 6 الی 8 کیلومتری بندرگاه لنگر بیندازند. آب مشروب شهر از باران و یک رشته قنات که بوسیله لوله وارد شهر میشود، تأمین میگردد. سکنه شهر 30542 تن است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

بوشهر. [ ش ِ ] (اِخ ) شهر بوشهر. مرکز شهرستان بوشهر است که در انتهای شمال باختری شبه جزیره ٔ بوشهر واقع شده است . محل اولیه ٔ شهر مزبور در 12کیلومتری محل فعلی و نام آن ری شهر بوده که در زمان نادرشاه از لحاظ مناسب بودن محل برای بندرگاه و ساختمان شهر، محل فعلی انتخاب گردیده و در زمان کریم خان زند توسعه یافته است . قبل از احداث بندر شاپور و کشیده شدن خطآهن سرتاسری ، این بندر از لحاظ نظامی و اقتصادی دردرجه ٔ اول اهمیت بوده و حالیه بصورت بندر درجه ٔ دوم درآمده است . فاصله ٔ این شهر تا شیراز 295 و تا بندرلنگه در حدود 600 کیلومتر است . عمق دریا در اطراف این بندر، کم میباشد و بهمین علت کشتی های بزرگ جنگی وتجارتی ، قادر به پهلو گرفتن در بندرگاه شهر نیستند و ناگزیرند بفاصله ٔ 6 الی 8 کیلومتری بندرگاه لنگر بیندازند. آب مشروب شهر از باران و یک رشته قنات که بوسیله ٔ لوله وارد شهر میشود، تأمین میگردد. سکنه ٔ شهر 30542 تن است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7).


دانشنامه عمومی

بندر بوشهر تلفظ راهنما·اطلاعات، شهری بندری و مرکز استان بوشهر از استان های جنوب غربی ایران است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ خورشیدی بالغ بر ۲۲۳٬۵۰۴ نفر بوده است.بوشهر بندری شبه جزیره ای در بخش مرکزی شهرستان بوشهر است که از سمت شمال، غرب و جنوب به خلیج فارس محدود شده است، این بندر در ارتفاع ۱۸ متری از سطح دریا و در منطقهٔ ساحلی خلیج فارس واقع شده و آب وهوای نیمه بیابانی گرم دارد.نام بوشهر در کتاب ها و اسناد تاریخی، تحت نام های مختلفی نظیر «رام اردشیر»، «ابوشهر»، «بُخت اردشیر»، «لیان» و «ریشهر» به ثبت رسیده است.بیشتر مردم بوشهر به زبان فارسی با لهجه محلی تکلم می کنند. بندر امروزی بوشهر را نادرشاه افشار در ۱۷۳۶ میلادی رونق دوباره بخشید. نام این محل پیش از آن ریشهر بود.بندر بوشهر به خاطر عواملی مانند صیادی، وجود نیروگاه اتمی، کشتی سازی و صادرات از این بندر رونق اقتصادی گرفته است.
الف) نواحی ساحلی با گرمای شدید و رطوبت نسبی بالا
ب) نواحی داخلی با گرمای شدید و رطوبت نسبی پایین
بین ۰ تا ۴۰ متر
هم اکنون ۱۸ اسفند سالروز تأسیس مدرسه سعادت، روز بوشهر نام گرفته شده است.
بنای بوشهر به اردشیر ساسانی نسبت داده شده و نام اصلی آن «رام اردشیر» بوده است. گفته می شود که «رام اردشیر» به مرور زمان به «ریشهر» تبدیل شد. به نظر می رسد که بوشهر تحریف شده ریشهر- همان شهر قدیمی است. در عصر هخامنشی از تمدنهای بزرگ در ایران تمدن لیان بوده است که برخی به اشتباه نام آن را از نام های بوشهر می دانند. هم اکنون نام خیابانی در بازار بوشهر به همین نام استطبق آثار کشف شده در منطقه باستانی هلیله و ریشهر نام این سرزمین ژرمانسیکا بوده است. همچنین در آثار باستانی شوش از این بندر نام برده شده است. در زمان اسکندر نام آن به موزامبری تغییر یافت.

بوشهر (ابهام زدایی). بوشهر ممکن است به یکی از موارد زیر اطلاق شود:
بندر بوشهر یکی از شهرهای ایران و مرکز استان بوشهر می باشد.
استان بوشهر یکی از استان های ایران می باشد.
شهرستان بوشهر یکی از شهرستان های استان بوشهر می باشد.
گویش بوشهری یکی از گویش های زبان فارسی است.
دانشگاه خلیج فارس

نقل قول ها

بوشهر از بندرهای خلیج فارس، مرکز استان بوشهر.
• «بر اساس یک پژوهش شیراز، تهران، رشت و سنندج سکولارترین شهرهای ایران هستند، اما گرایش به سکولاریسم در زاهدان، یزد، مشهد و قم کمترین است. از نظر فردگرایی هم ساکنان شیراز، رشت، تهران و مشهد بیشترین تمایل را به فردگرایی نشان می دهند، اما این گرایش در زاهدان، یزد، کرمان و سمنان حداقل است. بندرعباس، سمنان، یزد و بوشهر بیشتر از دیگر مراکز استان ها، ارزش های خانوادگی را مهم می دانند، اما این ارزش ها در ساری، ارومیه، کرمانشاه و همدان کمتر اهمیت دارند.» -> گزارش روزنامهٔ شرق

پیشنهاد کاربران

شهر بوشهر ( بوش شهر= شهر آراسته و با شکوه )
و ناحیه جنگلی پشت سرش در بین اصفهان و بوشهر ( لیان باستانی ایلامیان ) بوده است.

ریشه نام این شهر به آغاز فرمانروایی اردشیر پاپکان ساسانی برمی گردد ، اردشیر ساسانی و اردوان پنجم اشکانی در اینجا باهم نبرد " مردامرد ( دوئل ) " انجام دادند و با مرگ پادشاه اشکانی و پیروزی اردشیر روزگار نوینی در ایران آغاز شد و نام این شهر را " بوخت ارتخشیر " گذاشتند که به چم " شهر آزاده شده اردشیر " می باشد .

بوشهر در اصل لغتِ اَبوشهر بوده به معنای پدرِ شهرهای ایران است، چرا که درگذشته رونق زیادی بواسطه ی رفت و امد تجار به این شهر داشته . در ان دوره، چوبِ ناب و پارچه و چیزهایی در بوشهر یافت میشد ( به دلیل رفت وامد کشتی های بازرگانی ) که در سایر شهرها یافت نمیشد و به احتمال زیاد به همین دلیل اَبوشهر نامیده شد

بوشهر، گرفته شده ازکلمه بویه، بویه:تمدن ال بویه دیلمی، کاسی تبار. از دیگر اسامی، دشتی ( دیلمی ) ، بندردیلم ( بندرقوم دیلمی ) ، خور موج ( خور موج، خور:آفتاب وموج:گشتن ) ، خور موج :جای تابش آفتاب، دیلمی، گالشی. کاسی تبار. شباهت شدید زبان لری ودیلمی و
گالشی، بوشهر رالر. می گویند اما از بازماندگان دیلمی اند. کاسی تبار. بوشهر:شهر بویه.


کلمات دیگر: