کلمه جو
صفحه اصلی

کاخک

فرهنگ فارسی

دهستانی است از بخش حوزه جویمند شهرستان گناباد واقع در جنوب غربی گناباد کوهستانی و معتدل چشمه سار و قنوات . مرکب از ۱۳ آبادی بزرگ و کوچک حدود ۱٠۳۷۶ تن سکنه . در منطقه گناباد محلی ییلاقی بشمار میرود . ۲ - قصبه مرکز دهستان ۳۶ کیلومتری جنوب غربی گناباد ۱۵ کیلومتری مغرب شوسه عمومی بیرجند - گناباد دامنه و معتدل ۴۸۶٠ تن سکنه قنات محصول غلات زعفران ابریشم شغل زراعت کسب قالی بافی .
دهی از دهستان قیص آباد بیرجند

لغت نامه دهخدا

کاخک. [ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش حومه جویمند شهرستان گناباد. در جنوب باختری شهرستان گناباد واقع است. موقع دهستان کوهستانی و هوا معتدل میباشد. آب مزروعی دهستان از چشمه سار و قنوات تأمین میشود. ساکنین عموماً شیعه و زبان مادری آنها فارسی است. این دهستان در منطقه گناباد محل ییلاقی بشمار میرود. از13 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میگردد و نفوس آن در حدود 10376 تن است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

کاخک. [ ]( اِخ ) قصبه مرکز دهستان کاخک بخش حومه جویمند شهرستان گناباد، واقع در 36هزارگزی جنوب باختری گناباد و 15هزارگزی باختر شوسه عمومی بیرجند گناباد: دامنه ، معتدل. سکنه آن 4860 تن است. آب آن از قنات محصول آنجا غلات ، زعفران ، تریاک ، ابریشم و شغل اهالی زراعت و کسب آنان قالیچه بافی. راه آن اتومبیل رو است. و دارای ادارات دولتی پست و تلگراف ، دارائی ، شهرداری ، بهداری ، درمانگاه ، پاسگاه ژاندارمری ، دفتر ازدواج و طلاق و دبستان. این قصبه بهترین محل ییلاقی و دارای درخت های کهن سال است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

کاخک. [ ] ( اِخ ) دهی از دهستان قیس آباد بخش خوسف شهرستان بیرجند. سی هزارگزی جنوب خاوری خوسف ، سر راه شوسه فرعی خوسف. جلگه ، گرمسیر، سکنه آن 343 تن است. شیعه ، فارسی زبان ، و قنات دارد. محصول آنجا غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن اتومبیل رو است. به اصطلاح محلی کاخوک نیز گویند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج جغرافیایی ایران ج 9 ).

کاخک . [ ] (اِخ ) دهی از دهستان قیس آباد بخش خوسف شهرستان بیرجند. سی هزارگزی جنوب خاوری خوسف ، سر راه شوسه ٔ فرعی خوسف . جلگه ، گرمسیر، سکنه ٔ آن 343 تن است . شیعه ، فارسی زبان ، و قنات دارد. محصول آنجا غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن اتومبیل رو است . به اصطلاح محلی کاخوک نیز گویند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج جغرافیایی ایران ج 9).


کاخک . [ ] (اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش حومه ٔ جویمند شهرستان گناباد. در جنوب باختری شهرستان گناباد واقع است . موقع دهستان کوهستانی و هوا معتدل میباشد. آب مزروعی دهستان از چشمه سار و قنوات تأمین میشود. ساکنین عموماً شیعه و زبان مادری آنها فارسی است . این دهستان در منطقه ٔ گناباد محل ییلاقی بشمار میرود. از13 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل میگردد و نفوس آن در حدود 10376 تن است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).


کاخک . [ ](اِخ ) قصبه ٔ مرکز دهستان کاخک بخش حومه ٔ جویمند شهرستان گناباد، واقع در 36هزارگزی جنوب باختری گناباد و 15هزارگزی باختر شوسه ٔ عمومی بیرجند گناباد: دامنه ، معتدل . سکنه ٔ آن 4860 تن است . آب آن از قنات محصول آنجا غلات ، زعفران ، تریاک ، ابریشم و شغل اهالی زراعت و کسب آنان قالیچه بافی . راه آن اتومبیل رو است . و دارای ادارات دولتی پست و تلگراف ، دارائی ، شهرداری ، بهداری ، درمانگاه ، پاسگاه ژاندارمری ، دفتر ازدواج و طلاق و دبستان . این قصبه بهترین محل ییلاقی و دارای درخت های کهن سال است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


دانشنامه عمومی

کاخْک مرکز بخش کاخک واقع در گناباد در خراسان رضوی است. شهر کاخک در فاصله ۲۴ کیلومتری گناباد قرار دارد. این شهر در دامنه رشته کوه براکوه قرار داشته و زیارتگاه امامزاده سلطان محمد عابد در دامنه تپه مشرف به این شهر همچنین مزار علمدار در پانصد متری امامزاده قرار دارد.
خراسان رضوی
شهرستان گناباد
آرامگاه امامزاده سلطان محمد عابد
آبشار کاخک
بیدخت
بجستان
این شهر که خانه های آن همگی گلی و آجر خام بودند در زلزله سال ۱۳۴۷ به کلی ویران و حدود پنج هزار نفر مردند؛ ولی مهندسانی از آلمان برای بازسازی این شهر اعزام شدند و شهر را دوباره ساختند. مردم کاخک بسیار مردم مهمان نواز و مهربانی هستند. این شهر بخاطر قدمت بالا از نظر گردشگری اهمیت زیادی دارد. این شهر دارای یک آبشار زیبا است و به آن جلوه ای بسیار زیبا می دهد و شهری ییلاقی و خوش آب و هوا است و کشاورزی و دامپروری نیز در این شهر رونق دارد. محصولات آن شامل زعفران، گردو، بادام، زردآلو و سایر محصولات باغی است. این شهر باغها و دشت های سرسبز زیادی دارد. از چهره های سرشناس کاخک می توان رضا عطاران بازیگر مشهور سینما را نام برد.
عده ای معتقدند که چون کاخک دارای درختان فراوان بوده است به آن «کاخَک» گفته اند و بر اثر کثرت استعمال تلفظ به شکل امروزی درآمده است که فتحه به سکون تبدیل شده است.
لکن این اعتقاد نیز وجود دارد که با توجه به قدمت تاریخی بسیار زیاد شهرستان گناباد در گذشته های دور، یکی از پادشاهان ایران باستان در منطقه ییلاقی که امروز کاخک نامیده می شود کاخ باشکوهی بنا کرده که آن را «کاخ کی» نامیده اند.

پیشنهاد کاربران

کاخک یا کاخ کوچک بر گرفته از زیبایی وسر سبزی وداشتن چنارهای کهن است که به کاخی کوچک تشبیحش کرده اند


کلمات دیگر: