کلمه جو
صفحه اصلی

شیخ حر عاملی

لغت نامه دهخدا

شیخ حر عاملی. [ ش َ ح ُرْ رِ م ِ ] ( اِخ ) لقب محمدبن الحسن الحر العاملی. رجوع به حر عاملی ، محمدبن حسن... شود.

دانشنامه عمومی

شیخ محمد بن حسن حُرّ عاملی معروف به شیخ حر عاملی (۱۰۳۳ قمری در روستای «مشغره» از توابع جبع در لبنان - ۲۱ رمضان ۱۱۰۴ قمری)، از علما و فقهای شیعه در قرن ۱۱ هجری و مؤلف کتاب وسائل الشیعة است.
حسن حر عاملی (پدر)
محمد حر (عموی او)
عبدالسلام (جد مادری)
علی فرزند محمود مشغری عاملی
زین الدین فرزند محمد بن حسن فرزند شهید ثانی
حسین فرزند حسن بن ظهیرالدین عاملی ظهیری
سید حسن حسینی عاملی
عبدالله فوشی حر
ملا محسن فیض کاشانی
مولی محمد طاهر
سید علی فرزند علی موسی عاملی
محقق آقا حسین خوانساری
سید هاشم بحرانی
مولا محمد کاشانی
او از نوادگان حر بن یزید ریاحی است. نسب وی با ۳۶ واسطه به حر بن یزید ریاحی می رسد.
او چهار پسر به نام های محمدرضا، حسن، احمد، محمود و دختری داشت که به امّ سید صالح مشهور بود و همسر شاگرد حرّعاملی، سید محمد بن ابراهیم شرف الدین (نیای مادری سید حسن صدر)، بود.طبق منابع محمدرضا، همچون پدرش، فقیه و محدّثی اخباری بود. از جمله آثار او تدوین مجموعه ای از اشعار شیخ بهایی بوده است. وی در ۱۱۱۰ درگذشت و در کنار پدرش به خاک سپرده شد.
برادر کوچک تر وی، احمد بن حسن، نیز از عالمان شیعه بود و به تاریخ نگاری علاقه خاص داشت. وی کتابی در تفسیر قرآن، دو اثر تاریخی، حاشیه ای بر المختصر النافع و چند اثر دیگر تألیف کرده است. وی بعد از درگذشت برادرش شیخ الاسلام مشهد شد. در ۱۱۱۵ شاه سلطان حسین او را به اصفهان فراخواند. در ۱۱۲۰ فرزندش صالح به دنیا آمد. پس از این تاریخ اطلاع دیگری از او در دست نیست.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] محمد بن حسن بن علی بن محمد بن حسین (۱۰۳۳ - ۱۱۰۴ق) معروف به شیخ حُرّ عاملی محدث و فقیه امامیه در قرن یازدهم هجری و مؤلف وسائل الشیعه. او عالمی اخباری و معتقد به صحت تمام احادیث کتب اربعه بود و برای اثبات این ادعا، در بخش پایانی کتاب وسائل الشیعه بیش از بیست دلیل ذکر کرده است. شیخ حر عاملی معقتد است که نمی توان به ظن عمل نمود چون امکان دست یابی به علم در مورد احکام شرعی وجود دارد. شیخ حر به صاحب وسائل نیز شهرت دارد.
شیخ حر در شب جمعه ۸ رجب سال ۱۰۳۳ هجری در روستای مشغره در منطقه جبل عامل لبنان دیده به جهان گشود. نسب وی با ۳۶ واسطه به حر بن یزید ریاحی می رسد. خاندان وی به «آل حر» شهرت داشتند.
خاندان «آل حر»، به تصریح خود شیخ حر عاملی و دیگران، از اهل علم و معرفت و علاقه مند به خاندان پیامبر اکرم(ص) بوده و فقها و دانشمندان بزرگی را پرورش داده اند.


کلمات دیگر: