کلمه جو
صفحه اصلی

کتب اربعه

دانشنامه عمومی

اصول اربعه یا کتب اربعه نام چهار مجموعه کتاب حدیثی است که از پراهمیت ترین کتاب های حدیثی نزد شیعه محسوب می شود.
ویکی پدیای انگلیسی
به دلیل درهم آمیختگی احادیث صحیح و جعلی اسلامی، سه تن از بزرگان شیعه، اقدام به گردآوری و نوشتن چهار مجموعه کتاب روایی کردند که به کتب اربعه معروف هستند و مؤلفان آن ها را محمدین ثلاثه اول می نامند؛ زیرا اسامی هر سه محمد و کنیه هر سه ابوجعفر بوده است. این کتاب ها عبارت اند از:
۱. الکافی: گردآوری شده توسط محمد بن یعقوب کلینی (متوفای ۳۲۸ یا ۳۲۹ق)، و ۱۶۱۹۹ حدیث دارد.۲. من لایحضره الفقیه: گردآوری شده توسط ابوجعفر محمد بن علی بن بابویه قمی ملقب به شیخ صدوق (متوفای ۳۸۱ق) و ۵۹۶۳ حدیث دارد.۳. تهذیب الاحکام: گردآوری شده توسط ابوجعفر محمد بن الحسن طوسی معروف به شیخ طوسی (متوفای ۴۶۰ق) و ۱۳۵۹۰ حدیث دارد.۴. الاستبصار فِیمَا اختُلف مِن الاخبار: گردآوری شده توسط شیخ طوسی است و ۵۵۱۱ حدیث دارد.
کتب اربعه راجوامع حدیثی (اولیه) نیز می نامند.و

دانشنامه آزاد فارسی

کُتُبِ اَرْبَعه
چهار کتاب از جوامع بزرگ حدیث شیعه. این کتب عبارت اند از ۱. کافی تألیف ثقةالاسلام کُلَینی؛ ۲. مَن لایَحضُرُه الفقیه تألیف شیخ صدوق، ابن بابویه قمی؛ ۳. تهذیب الاحکام و ۴. استبصار، هر دو تألیف شیخ طوسی. مؤلفان این کتب را «اصحاب کتب اربعه» می خوانند و از آن ها به «محمدین ثلاثه» (سه نفری که نامشان محمد است) تعبیر می کنند. برخی علما تمامی روایات این چهار کتاب را، از جهت سند، صحیح و معتبر می دانند و فقط متون آن ها را مورد بحث و بررسی قرار می دهند. شرح ها و تعلیقه های فراوان بر کتب اربعه نگاشته شده و مهم ترین آن ها به چاپ رسیده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] کتب اربعه یا اصول اربعه، چهار مجموعه کتاب حدیثی شیعه که بعد از قرآن کریم، منبع اصلی عقاید و احکام شیعیان است. این کتاب ها عبارتند از کافی، تهذیب، استبصار و من لایحضر مشهورند.
شیعیان، کتب اربعه، یعنی کافی، تهذیب، استبصار و من لایحضر را از معتبرترین منابع حدیثی می دانند؛ هر چند عمل به همه روایاتی که در این کتا ب ها آمده را واجب نمی دانند. در شرح هایی که دانشمندان شیعه بر این کتاب ها نوشته اند، سندها و دلالت های روایات بررسی شده است و صحت یا ضعف آنها بیان شده است.
فقهای شیعه، اعتبار کلی کتب اربعه را پذیرفته اند، تا اندازه ای که شیخ انصاری بعید ندانسته که باور به اعتبار این کتاب ها، از از ضروریات مذهب باشد. با این حال در میان عالمان شیعه، درباره قطعیت یا عدم قطعیت صدور و پس از آن درباره اعتبار و صحت تمام روایات اختلاف است. در این باره می توان به سه دیدگاه اشاره کرد:


کلمات دیگر: