کلمه جو
صفحه اصلی

بحارالانوار

دانشنامه عمومی

بحار الأنوار الجامعة لدُرر اخبار الائمة الاطهار یا به اختصار بِحارُالأنوار بزرگترین منبع حدیث در تشیع به زبان عربی به تألیف علامه مجلسی (۱۰۳۷–۱۱۱۰ هجری) است.
سفینةالبحار
علامه مجلسی
این کتاب به موضوعات غیرفقهی بیش از موضوعات فقهی پرداخته است. در زمان مؤلف در ۲۵ جلد و در چاپ جدید در ۱۱۰ جلد منتشر شده است. این کتاب را به همراه وسائل الشیعه، البرهان فی تفسیر القرآن، کنز الدقائق و الوافی جوامع حدیثی (ثانویه) می نامند.
مجلسی هرچند در تألیف بحارالانوار از همکاری بعضی فضلا که تا صدها نفر نقل شده، و حمایت مالی حکومت صفوی و تسهیلات و امکانات در گردآوری منابع برخوردار بود.
مجلسی، موضوعات را براساس عناوین و ترتیب موضوعات کتب اخبار و کلام و فقه و تاریخ به این صورت تقسیم بندی کرده است:

دانشنامه آزاد فارسی

بِحارُالاَنْوار
کتابی به عربی، در حدیث شیعی، تألیف علامه محمدباقر مجلسی. این اثر را می توان دایرة المعارف مهم شیعه به شمار آورد، چندان که قبل و بعد از مجلسی چنین کتاب پرمدخل و موضوع در هیچ یک از مذاهب اسلامی تألیف نشده است. در این اثر مهم ترین مباحث اعتقادی و فقهی و تاریخی و طب و نجوم و ریاضی و اخلاق و آداب و سنن و مراسم و شعایر مذهبی براساس آیات قرآن و احادیث پیامبر (ص) و ائمۀ اطهار (ع) گرد آمده است. هرچند چنان که خود علامه مجلسی هم متذکر شده نمی توان تمام احادیثو روایات گردآمده در آن را صحیح و موثق دانست. این کتاب در مدت ۳۶ سال (۱۰۷۰ـ۱۱۰۶ق) با همکاری چند تن از شاگردان ممتاز مؤلف در ۲۳۲۷ باب در ۲۵ مجلّد بزرگ چاپ سنگی(۱۱۰ جلد چاپ حروفی جدید) تألیف شده است. چندین کتاب و رساله مانند: ازاحة العلة فی معرفةالقبلة، اثر شاذان بن جبرئیل قمی؛ کتاب فهرست شیخ منتجب الدین؛ اجازۀ کبیره بنی زهره در مجلّدات بحارالانوار گنجانده شده و بسیاری از مجلّدات آن نیز به فارسی ترجمه و چاپ شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] بحارالأنوار. بحار الانوار از مهمترین کتابهای جامع حدیث شیعه است. این کتاب توسط علامه مجلسی (1037 - 1110 هجری) با همکاری گروهی از همکاران و شاگردان ایشان تدوین شده است.
نام کامل کتاب «بحارالأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام» است.
علامه مجلسی فرزند مولی محمد تقی معروف به مجلسی اول است. او در علوم مختلف اسلامی مانند تفسیر، حدیث، کلام، فقه، اصول، تاریخ، رجال و درایه مسلط، در بسیاری از آنها صاحب نظر بوده است.
علامه پس از فوت مرحوم ملا محمدباقر سبزواری در سال 1090 هجری به منصب شیخ الاسلامی دست یافت. و در این مسند خدمات بسیاری را در مقوله های گوناگون سیاسی و اجتماعی به ایران و تشیع نمود.
دائرة المعارف بزرگ حدیث، شامل کلیه مباحث اسلامی از تفسیر قرآن و تاریخ گرفته تا فقه و کلام و...
این کتاب از عمده ترین و گسترده ترین جوامع حدیثی شیعه است. که روایات کتب حدیث را با تبویب و نظم نسبتا کاملی جمع نموده است. علامه مجلسی در تفسیر و شرح روایات از منابع مختلف لغت، فقه، تفسیر، کلام، تاریخ، اخلاق و... استفاده کرده است.

پیشنهاد کاربران

بحار الاانوار نام اثر برجسته دیکر علامه محمد
باقر مجلسی است و به معنی دریاهای نور است.

بنام خدا
با سلام ، یکی از شاهکارهای بزرگ شیعه امامیه که توسط محمد باقر مجلسی تدوین شده است بحار الانوا ر میباشد که شامل ۸۵ هزار حدیث قوی و ضعیف به فرمایش خود محمد باقر مجلسی اعلی الله مقامه میبا شد و در ۲۵ جلد رحلی چاپ سنگی شده و به چاپ کمپانی معروف هست و در حال حاضر چندین بار در بیروت و ایران در ۱۱۰ مجلد چاپ شده است و به زبان عربی میباشد . با تشکر.


کلمات دیگر: