کلمه جو
صفحه اصلی

ایروان

فرهنگ فارسی

شهر مهم و پایتخت جمهوری ارمنستان ( اتحاد جماهیر شوروی ) که ۹۵۶٠٠٠ تن جمعیت دارد . مرکز قالی بافی محصولات شیمیایی و مواد غذایی است .
ارمنی یروان جمعیت آن در حدود ۳۸۵٠٠٠ تن است .

لغت نامه دهخدا

ایروان. ( اِخ ) ارمنی یروان ، جمعیت آن در حدود 385000 تن است. کرسی جمهوری شوروی سوسیالیستی ارمنستان ، بر رود زانگا، واقعدر میان باغهای میوه و کوهها، بسبب صنایع ماشین سازی و نساجی و شیمیایی از سال 1926م. ببعد جمعیت آن چهار برابر شده است. این شهر در حدود 661 م. بنا شده و قرنها بین ایران و عثمانی دست بدست میشده است. شاه عباس اول آنرا از عثمانیها گرفت ( 1013 هَ. ق. ). در جنگهای ایران و روس در زمان فتحعلی شاه به دست روسها افتاد. در 1218 هَ. ق. بموجب عهدنامه ترکمنچای به روسیه واگذار شد. در آنجا مسجدی زیبا و چند کاخ از آثار ایرانیان وجود دارد. ( از دایرة المعارف فارسی ).

دانشنامه عمومی

ایرَوان (در ارمنی Երևան: یِرِوان) (‎/jɛrəvɑːn/‎; ، listen راهنما·اطلاعات) پایتخت و بزرگ ترین شهر جمهوری ارمنستان است. در امتداد رود هرازدان واقع شده است. ایروان مرکز اداری، فرهنگی و صنعتی این کشور است.
موزه تاریخ ایروان
تاریخ ایروان به سده هشتم پیش از میلاد و پیدایش دژ اربونی در سال ۷۸۲ پیش از میلاد در دورترین نقطه غربی دشت آرارات توسط پادشاه آرگیشتی یکم بازمی گردد.
شهر ایروان توسط یونسکو به عنوان پایتخت جهانی کتاب در سال ۲۰۱۲ (میلادی) برگزیده شد. ایروان عضو وابسته به شهرهای اروپا است.
از ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد، انسان ها در محدوده ایروان زندگی می کرده اند. استحکامات عصر برنز شامل شنگاویت، تیشبانی و بردادزور در این منطقه یافت شده اند. کاوش های باستان شناسی قلعهٔ اورارتویی به نام اربونی را که در ۷۸۲ (پیش از میلاد) و بنا به امر شاه آرگیشتی یکم بنا شده بود را نمایان ساخت که در محل ایروان فعلی و برای محافظت از حملات قفقازیان شمالی قرار داشت. کانال های آبیاری و مخزن آب اورارتویی نیز در این محل کشف شده است. قلعه تیش ابیانی (کارمیربلور) به دست سیت ها در ۵۸۵ (پیش از میلاد) تخریب شد.

ایر وان، (به انگلیسی: Air One) شرکت هواپیمایی ارزان قیمت ایتالیایی است، که در سال ۱۹۸۳ در پسکارا تأسیس شد و در حال حاضر به عنوان زیرمجموعه ای از خطوط هوایی آلایتالیا، روزانه به ۳۴ مقصد اروپایی پروازهای مستقیم دارد.
فرودگاه کاتانیا-فونتاناروسا
فرودگاه پالرمو
فرودگاه گالیله
فرودگاه ونیز مارکو پولو
فرودگاه ورونا
دفتر مرکزی شرکت ایر وان در شهر فیومیچینو، استان رم، ایتالیا قرار دارد و فرودگاه کاتانیا-فونتاناروسا، فرودگاه پالرمو، فرودگاه گالیله و فرودگاه ونیز مارکو پولو، قطب های این شرکت هواپیمایی به شمار می آیند. این شرکت در حال حاضر در ناوگان هوایی خود، دارای ۱۰ فروند هواپیمای جت مسافربری می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

پایتخت و مرکز اقتصادی و فرهنگی جمهوری ارمنستان، در جنوب قفقاز، به فاصلۀ ۲۵کیلومتری شمال مرز ترکیه و کنار رود رازدان. جمعیت آن ۱,۴۶۲,۷۰۰ نفر است (۲۰۰۳). شهر مهم صنعتی است که ماشین آلات، ماشین های کشاورزی، مواد شیمیایی، آجر، دوچرخه، و شراب تولید می کند. سایر صنایع آن عبارت اند از تولید آلومینیوم، پلاستیک، پارچه، و کنسرو میوه. از قدیمی ترین شهرهای جهان است؛ نام آن نخستین بار در قرن ۷م ثبت شد و از قرن ۱۵ تا واگذاری آن به روسیه (۱۸۲۸) بین عثمانی و ایران دست به دست می شد. این شهر در زلزلۀ ۱۹۸۸ ویران شد. ایروان در اواخر دهۀ ۱۹۸۰ و اوایل دهۀ ۱۹۹۰ صحنۀ خشونت بین قومی و تظاهرات ملّی گرایان ارمنی برای تشکیل کشور مستقل ارمنستان بود و مناقشه با آذربایجان بر سر ناگورنو ـ قراباغبه آن دامن می زد. ارمنستان سرانجام در ۱۹۹۱ به استقلال رسید. نیروگاه آبی واقع در امتداد رازدان، بیشتر برق کارخانه های صنعتی ایروان را تأمین می کند. ارمنستان در حال حاضر از ترکمنستان گاز طبیعی دریافت می کند؛ این خط لوله موقتاً تعطیل شد، اما برای جریان مداوم گاز از طریق گرجستانتلاش هایی صورت گرفته است. ایروان دارای دانشگاه (تأسیس در ۱۹۲۱) و آکادمی علوم ارمنستاناست.

پیشنهاد کاربران

در پهلوی " ایرپان " به معنای نگهبان آریایی ، که در پارسی به ایربان و سپس ایروان دگرگون شده است .

ایر وان=محافظ آتش. . . . . . کلمه ایی کوردی که احتمالا در دوران ساسانیان رواج پیدا کرده باشد.
چیشوان؟=چیش وان=چکاره؟
اردوان=ارد وان=محافظ زمین
نچیروان=نچیر وان=شکارچی
کیوان=کی وان=محافظ شاه
کاروان=کروان=کر وان=کر ( الاغ ) کسی که با الاغ مشغول کاسبی باشه
باوان=با وان=با ( بابا، پدر ) وان===خانه پدری
سیروان. . . شیروان. . . . نوشیروان. . . . شووان ( چوپان ) . . . . پالوان
) پهلوان ) . . . . . بیروان ( شیردوش ) . . . . . . . . . . . . . در میان ارمنیا و کوردها و چینیها به دوست دختر کلمه ایی استفاده میشود که برابر فارسی آن خواهر میباشد که . . . .


کلمات دیگر: