کلمه جو
صفحه اصلی

برلین

فرهنگ فارسی

پر جمعیت ترین و بزرگترین شهر آلمان و پایتخت آن کشور قبل از جنگ دوم جهانی و آن در ساحل نهر اشپره قرار دارد و دارای بیش از ۳٠۸۳٠٠٠ تن جمعیت است . پس از جنگ جهانگیر دوم به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد . قسمت شرقی آن پایتخت جمهوری کمونیستی آلمان است . و قسمت غربی جزو آلمان غربی است .
برلن پر جمعیت ترین و بزرگترین شهر آلمان و پایتخت آن کشور قبل از جنگ دوم جهانی و آن در ساحل نهر اشپره قرار دارد و دارای بیش از ۳۴۴۵٠٠٠ تن جمعیت است .

لغت نامه دهخدا

برلین. [ ب ِ ] ( اِخ ) برلن. پرجمعیت ترین و بزرگترین شهر آلمان و پایتخت آن کشور قبل از جنگ بین الملل دوم ، و آن در ساحل نهر اشپره قرار دارد و دارای بیش از 3445000 تن جمعیت است. پس از جنگ بین الملل دوم این شهر به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شد. قسمت شرقی آن بسال 1949 م. پایتخت جمهوری دموکراتیک آلمان ( آلمان شرقی ) شد و آن 1122000 تن جمعیت دارد. قسمت غربی جزو آلمان غربی است و دارای 2228000 تن جمعیت است. ( فرهنگ فارسی معین ) ( دایرة المعارف فارسی ).

دانشنامه عمومی

برلین (به آلمانی: Berlin) ( آوا راهنما·اطلاعات) یا برلن پایتخت کشور آلمان و بزرگ ترین شهر هم از لحاظ جمعیت و هم از لحاظ مساحت در این کشور است و در کل اتحادیه اروپا بعد از خروج بریتانیا مقام اول را دارد.
۱۹۶۷  لس آنجلس، ایالات متحده آمریکا
۱۹۸۷   پاریس، فرانسه
۱۹۸۸   مادرید، اسپانیا
۱۹۸۹   استانبول، ترکیه
۱۹۸۹   وین، اتریش
۱۹۹۱   مسکو، روسیه
۱۹۹۱  ورشو، لهستان
۱۹۹۱   بوداپست، مجارستان
۱۹۹۲   بروکسل، بلژیک
۱۹۹۳   جاکارتا، اندونزی
۱۹۹۳   تاشکند، ازبکستان
۱۹۹۳  مکزیکو سیتی، مکزیک
۱۹۹۳   برن، سوییس
۱۹۹۴   پکن، چین
۱۹۹۴   توکیو، ژاپن
۱۹۹۴   بوئنوس آیرس، آرژانتین
۲۰۰۰   لندن، انگلستان
۲۰۰۰   فادوتس، لیختن اشتاین
۲۰۰۰   ویندهوک، نامیبیا
برلین همچنین یک شهر ایالتی است، یعنی یکی از ایالت های شانزده گانه آلمان نیز به شمار می آید.
مساحت آن ۸۹۹ کیلومتر مربع است و این شهر ۳۸ کیلومتر از شمال به جنوب و ۴۵کیلومتر از شرق به غرب امتداد یافته است. میانگین ارتفاع آن از سطح دریا ۳۴متر ثبت شده بلندترین ارتفاع (۱۱۵متر) به دو تپه مصنوعی توفلسبرگ و ماگلبرگ مربوط می شود.
برلین، بزرگ ترین و از نظر تاریخی مهم ترین ایالت آلمان است.

دانشنامه آزاد فارسی

بِرلین (Berlin)
کلیسای بِرلین
پایتخت و بزرگ ترین شهر آلمان، نزدیک رود شپره، با ۳,۹۳۳,۳۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). مرکز فرهنگی و سیاسی و مهم ترین شهر صنعتی آلمان است؛ صنایع آن عبارت اند از تولید پارچه، پوشاک، ظروف چینی، مواد شیمیایی، مواد غذایی، و لوازم الکترونیکی. اولین بار در ۱۲۳۰م از این شهر نام برده شده است. شهر برلین، که در ابتدا دهکدۀ ماهی گیری کوچکی بود، در ۱۳۰۷م با دهکدۀ کلن متحد شد و این دو در قرن ۱۵م به اتحادیۀ هانسایی پیوستند. برلین که محل زندگی خاندان هوهنشتاوفن بود، به تدریج اهمیت یافت و در ۱۷۰۱ پایتخت پروس شد. برلین در جنگ جهانی دوم براثر بمباران های ارتش شوروی ویران، و پس از جنگ به چهار منطقۀ اشغالی (شوروی، انگلستان، امریکا، و فرانسه) تقسیم شد و تا ۱۹۴۸ تحت نظارت متفقین اداره می شد. البته شوروی مناطق بیشتری را تحت کنترل خود داشت. در ۱۹۴۸ بخش های تحت کنترل امریکا، انگلستان، و فرانسه، تحت عنوان برلین غربی، با یکدیگر ادغام شدند و جمهوری فدرال آلمان (آلمان غربی) را، با مرکزیت شهر بن، تشکیل دادند. در ۱۹۴۹ نیز دولتی کمونیستی در منطقۀ تحت اشغال شوروی (موسوم به برلین شرقی) تشکیل شد که به جمهوری دموکراتیک آلمان (آلمان شرقی) ، با مرکزیت شهر برلین، شهرت یافت. با حاکم شدن کمونیست ها در این منطقه اوضاع اقتصادی و سیاسی رو به وخامت نهاد و ناراضیان برلین شرقی را واداشت تا راه برلین غربی را در پیش گیرند؛ تا آن که در ۱۹۶۱ به منظور جلوگیری از فرار مردم این منطقه به آلمان غربی، دیوار برلین (پردۀ آهنین) احداث شد. سرانجام با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آلمان شرقی و آلمان غربی به یکدیگر پیوستند (۱۹۹۰) و برلین شرقی منحل و شهر برلین به عنوان پایتخت آلمان واحد انتخاب شد. برلین از زمان اتحاد دوباره (۱۹۸۹) مسائل زیادی پیش رو داشته است. برطبق نظر کارشناسان ۲۵ سال تلاش لازم است تا این شهر به شرایط پیش از ۱۹۲۹ بازگردد.


کلمات دیگر: