کلمه جو
صفحه اصلی

پروتون

فارسی به انگلیسی

proton

فرهنگ فارسی

ذره بسیارریزماده که دارای بارالکتریکی مثبت، میباشد، ذرات بسیارریزکه هسته اتم راتشکیل دهد

فرهنگ عمید

ذرۀ بسیارریز ماده دارای بار الکتریکی مثبت که از اجزای تشکی دهندۀ اتم است.

دانشنامه عمومی

پروتون (Proton) ذره ای زیراتمی و با نشان P + {\displaystyle {\ce {P^+}}} ، جرمی برابر با ۱۸۳۷ الکترون و اندکی کمتر از نوترون یعنی ۱ amu و باری معادل ۱۹-۱۰× ۱/۶۰۲۱۷۶۵۶۵ کولن است که بخشی از هر اتم را تشکیل می دهد. پروتون و نوترون را مجموعا نوکلئون یا ذرات هسته ای اتم می نامند. تعداد پروتون ها در هسته اتم های یک عنصر ویژگی های آن عنصر را مشخص می کند و از آنجاییکه پروتون ها اجزای ضروری هسته هستد هر اتم حداقل یک پروتون دارد. تعداد پروتون ها برای اتم های هر عنصر منحصر به فرد بوده و عدد اتمی آن اتم را تشکیل می دهد. واژه پروتون که در زبان یونانی به معنای «نخستین» به کار می رود، اولین بار توسط ارنست رادرفورد به کار گرفته شد. وی سال ها پیش از این نام گذاری متوجه شده بود که هسته هیدروژن را می توان توسط برخورد اتمی از هسته های نیتروژن استخراج کرد.
الکترونگاتیوی
۱٫۶۷۲ ۶۲۱ ۷1(29) × ۱۰−۲۷ kg
۹۳۸٫۲۷۲ ۰۲9(80) MeV/c۲
امروزه در مدل استاندارد فیزیک ذره، پروتون ها، هادرون می باشند و همانند نوترون ها از ۳ کوارک ساخته شده اند: دو کوارک بالا(با باری برابر با ۲/۳+ بار الکترون) و یک کوارک پایین با باری معادل ۱/۳- بار الکترون . جرم سکون کوارک تنها ۱٪ جرم پروتون را تشکیل می دهد. بقیه جرم پروتون شامل انرژی پیوند کرومودینامیک کوانتومی که شامل انرژی جنبشی کوارک و انرژی میدان های گلوئون است که کوارک ها را به هم متصل می کند. از آنجاییکه پروتون ها ذرات بنیادی نیستند، دارای اندازه ای فیزیکی می باشند که البته قطعی نیست و بین ۱۵-۱۰× ۰/۸۴ fm تا ۱۵-۱۰× ۰/۸۷ m گزارش شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

پروتون (proton)
در فیزیک، ذرۀ زیراتمی بنیادی، دارای بار مثبت، و جزء سازندۀ هستۀ همۀ اتم ها . پروتون درشمار باریون هایِ گروه هادرون هاست و از دو کوارکِ بالا و یک کوارکِ پایین تشکیل شده است . پروتون با طول عمر ده سال بسیار پایدار است و یکای بار مثبتی معادلِ بار منفیِ یک الکترون دارد. جرم آن تقریباً ۱۸۳۶برابرِ جرم الکترون و برابر ۲۴-۱۰×۱.۶۷۳ گرم است. تعداد پروتون های اتمِ یک عنصر عدد اتمی آن عنصر است. در ژانویۀ ۲۰۰۱، دانشمندانِ آزمایشگاه کامیوکا، واقع در توکیویِ ژاپن، طرحی با هزینه ۳۲۶ میلیون دُلار برای بررسی چگونگی واپاشی پروتون ها با زمان پیش نهادند. چنین آزمایشی مستلزمِ برپاییِ مخزن آب یک میلیون تُنی است که واپاشی پروتون ها را به صورت درخشش های خفیف نمایان سازد. از نظر بسیاری از دانشمندان، نیم عمر پروتون ها بیست برابر عمر فعلی عالم است.

پیشنهاد کاربران

پروتون
پیراشون، فَراشون، پیشامون


کلمات دیگر: