کلمه جو
صفحه اصلی

ناران

فرهنگ فارسی

ده دهستان بالا بخش طالقان شهرستان تهران استان مرکز . در ۲۹ کیلومتری خاور شهرک واقع است . کوهستانی و سردسیر است و ۹۴۴ تن سکنه دارد . محصولش غلات سیب زمینی باقلا و صیفی است .
دهیست از دهستان بهر آسمان بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت .

لغت نامه دهخدا

ناران . (اِخ ) دهی است از دهستان بهر آسمان بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت . در منطقه ای کوهستانی و سردسیر و در 20 هزارگزی جنوب شرقی ساردوئیه و 14 هزارگزی جنوب جاده ٔ مالرو بافت به ساردوئیه قرار دارد. 50 تن سکنه دارد که از طایفه ٔ بهمنی اند. آبش از رودخانه و چشمه ، محصولش غلات و حبوبات و شغل مردمش زراعت و گله داری است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ص 406).


ناران . (اِخ ) دهی است از دهستان لواسان کوچک بخش افجه ٔ شهرستان تهران در دو هزارگزی مشرق گلندوک واقع است . کوهستانی و سردسیر است و 377 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه ٔ افجه تأمین میشود. محصولش غلات و بنشن است و شغل مردمش زراعت . راه فرعی به گلندوک دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ص 221).


ناران. ( اِخ ) دهی است از دهستان لواسان کوچک بخش افجه شهرستان تهران در دو هزارگزی مشرق گلندوک واقع است. کوهستانی و سردسیر است و 377 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه افجه تأمین میشود. محصولش غلات و بنشن است و شغل مردمش زراعت. راه فرعی به گلندوک دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ص 221 ).

ناران. ( اِخ ) دهی است از دهستان بهر آسمان بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت. در منطقه ای کوهستانی و سردسیر و در 20 هزارگزی جنوب شرقی ساردوئیه و 14 هزارگزی جنوب جاده مالرو بافت به ساردوئیه قرار دارد. 50 تن سکنه دارد که از طایفه بهمنی اند. آبش از رودخانه و چشمه ، محصولش غلات و حبوبات و شغل مردمش زراعت و گله داری است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ص 406 ).

دانشنامه عمومی

صحرای ناران یا همان ناران یکی از محله های شهر لواسان در استان تهران و شهرستان شمیرانات است. در گفتار عامیانه این محله را نارون می خوانند. رودخانه افجه از میان این محله عبور می کند و در گذشته اراضی و باغات این محله را مشهور می ساخته است.
امامزاده فضلعلی
حمام محله ناران
امامزاده فضلعلی شهر لواسان در این محله قرار دارد. از دیگر ابنیه تاریخی شهر لواسان که در این محله واقع گردیده، می توان حمام محله ناران مربوط به دوره صفوی و قلعه باستانی باغ دره مربوط به دوره هخامنشی و دوره ساسانیان را نام برد.
در وجه تسمیه ناران دو دیدگاه وجود دارد. در باور بومیان شهر لواسان در ادوار باستان دو آتشکده زرتشتی در این محل قرار داشته است که عده ای از سادات هاشمی پس از مهاجرت و فرار به لواسان در دوره ظلم و ستم خلفای جور عباسی و دعوت مردم این دیار به دین اسلام و مذهب تشیع نام این محل را به لفظ عربی که زبان مادریشان بوده ناران به معنای دو آتش یا دو آتشگاه نهاده اند. این محله در اصطلاح عامیانه نارون (Naroon) خوانده میشود. به اعتقاد زبان شناسان معاصر ناران همچون بسیاری از مکانها و محله های شمیرانات مانند نیاوران ، شمیران ، جماران ، شهران ، تهران و غیره ریشه در زبان اوستایی دارد چنانکه در کتاب اوستا ران به معنی دشت و دامنه کوه آمده است و اسم شهر ری نیز مرتبط به همین واژه ران است. مادها که زرتشتی بودند به بزرگترین و مقدسترین شهرشان ری، راگا, راگان یا راگ میگفتند، یعنی جا و مکانی که در دامنه کوه واقع شده است. بنابراین ری و ران در زبان اوستائی و مادی یعنی دامنه و علت این نامگذاری واقع شدن این شهرها در دامنه کوههای البرز و دماوند بوده است.
به نام خداناران بخشی از افجه نمیباشد بلکه یک منطقه مستقل میباشد و بزرگترین منطقه لواسان کوچک میباشد

پیشنهاد کاربران

ناران یعنی نورانی
نار مخفف انار هم هست
یعنی مانند انار
نار جمع نیر هست یعنی نور و اتش
یعنی اتشین یا نورانی


کلمات دیگر: