مترادف استغاثه : التماس، الحاح، تضرع، زاری، فزع، گریه، لابه، مویه، ناله، ندبه، دادخواهی، فریادخواهی، مددطلبی
استغاثه
مترادف استغاثه : التماس، الحاح، تضرع، زاری، فزع، گریه، لابه، مویه، ناله، ندبه، دادخواهی، فریادخواهی، مددطلبی
فارسی به انگلیسی
مترادف و متضاد
التماس، الحاح، تضرع، زاری، فزع، گریه، لابه، مویه، ناله، ندبه
دادخواهی، فریادخواهی، مددطلبی
۱. التماس، الحاح، تضرع، زاری، فزع، گریه، لابه، مویه، ناله، ندبه
۲. دادخواهی، فریادخواهی، مددطلبی
فرهنگ فارسی
۱ - ( مصدر ) فریاد رس خواستن دادخواهی کردن دادرسی خواستن کمک طلبیدن . ۲ - ( اسم ) فریاد خواهی دادخواهی . ۳ - زاری تضرع . جمع : استغاثات .
فرهنگ معین
لغت نامه دهخدا
- استغاثه کردن ؛ استمداد کردن.
استغاثة. [ اِ ت ِ ث َ ] (ع مص ) استغاثت . فریاد خواستن . (منتهی الارب ) (تاج المصادر بیهقی ). فریادرسی خواستن . (غیاث ). فریادخواهی . استصراخ . استعواء. فریاد جستن : و دخل المدینة [موسی ] علی حین غفلة من اهلها فوجد فیها رجلین یقتتلان هذا من شیعته و هذا من عدوه فاستغاثه الذی من شیعته علی الذی من عدوّه فوکزه موسی . (قرآن 15/28). فریادنامه ها به اطراف نوشت و استعانت و استغاثت کرد. (ترجمه ٔ تاریخ یمینی نسخه ٔ خطی کتابخانه ٔ مؤلف ص 26). بعد از آن عثرت به ری ، مکاتبات پیاپی می نوشت و به استمداد و استعانت استغاثت میکرد و مکتوبات او را بمطال و وعده ٔ محال جواب می نبشتند. (ترجمه ٔ تاریخ یمینی 270). || دادخواهی . (غیاث ). || زاری . تضرع .
- استغاثه کردن ؛ استمداد کردن .
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
دعا
دانشنامه آزاد فارسی
(واژه ای عربی، به معنی پناه جستن و فریادرسی خواستن) عارفان استغاثه را به چند گونه تقسیم کرده اند: یکی پناه جستن از حق به خلق که بنده به جای یاری خواستن از حضرت حق، از مردم یاری خواهد و این نشان بیگانگی است و دیگر پناه جستن از مردم به حق که این شرط بندگی است و دیگر یاری خواستن از حق به واسطۀ خود حضرت حق و این روش وسیلۀ دوستی و عبادت رادمردان است. آن کس که از حق به خلق نالد، دردِ او افزون شود و آن کس که از خلق به حضرت حق نالد، درمان یابد، و آن کس که از حضرت حق به حق نالد حق را بیند.
دانشنامه اسلامی
استغاثه به معنای دادخواهی و یاری طلبیدن در حالت سختی و شدت است. فرق آن با دعا این است که دعا، هر نوع خواندنی را شامل می شود اما استغاثه خواندن همراه با فریاد و یاری جستن است. همچنین استغاثه در حال شدت است؛ اما توسل در دو حالت سختی و آسانی را دربر می گیرد. برخی نیز معتقدند استغاثه، توسل و دعا با هم فرقی ندارند.
استغاثه به دو صورت است. یکی طلب یاری از خدا و دیگری از غیر خدا. تمام مسلمانان نوع اول را جایز می دانند. اما وهابیت، استغاثه به غیر از خدا را شرک می دانند. اما دانشمندان شیعه و سنی از جایز بودن آن سخن گفته اند. آنان بر این باروند که سیره پیامبران، صالحان و مسلمانان بر انجام آن بوده است.
...
وجه نامگذاری
معنای لغوی استغاثه (طلب یاری و کمک خواستن) در معنای اصطلاحی لحاظ شده است، به این بیان که متکلم در استغاثه با استفاده از ساختار ندا ، از شخصی طلب کمک و یاری می کند و در واقع این ندای خاص، نوعی ساختار لفظی برای طلب یاری و کمک خواستن است، اگر چه تحقق این معنا (استغاثه) با ساختار و الفاظ دیگری نیز ممکن است؛ (همچون "انی استغیث بک یا والدی") از این رو استغاثه در معنای لغوی اعمّ از استغاثه در اصطلاح نحو است.
جایگاه
ساختار استغاثه همان ساختار ندا است و همانطور که از تعریف اصطلاحی آن معلوم می شود استغاثه نوعی ندای خاص است، از این رو به صورت جداگانه بحث شده و از ملحقات باب " ندا " به حساب می آید. در تبیین مباحث ندا و به تبع آن بحث استغاثه، دو رویکرد در میان عالمان نحو دیده می شود؛ بعضی (همچون ابن حاجب در " الکافیه ") در ادامه مبحث وجوب حذف عامل مفعول به از باب "ندا" بحث کرده و در مقابل گروهی (همچون ابن مالک در " الفیه ") "ندا" را به طور مستقل بعد از باب "توابع" مورد بررسی قرار داده اند.
ارکان
...