کلمه جو
صفحه اصلی

شهرستان تاکستان

دانشنامه عمومی

شهرستان تاکستان یکی از شهرستان های استان قزوین ایران است. مرکز این شهرستان، شهر تاکستان است. نام تاتی این شهر سیادن است که پیش از تأسیس فرهنگستان ایران در منابع فارسی با همین نام آمده است. شهرستان تاکستان پرجمعیت ترین منطقه تات نشین ایران و جهان است. خرمدشت، اسفرورین، نرجه و ضیاءآباد ونیکویه دیگر شهرهای شهرستان تاکستان هستند.
بخش مرکزی شهرستان تاکستان
دهستان قاقازان شرقی
دهستان قاقازان غربی
دهستان نرجه
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۹۷٫۳۵۷ نفر بوده است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۸ بیش از ۹۰۰۰۰ نفر می رسد و بعد از قزوین پرجمعیت ترین شهر استان است.
شهرستان تاکستان در شمال غربی فلات مرکزی ایران بین مدارهای ۴۹ درجه و ۱۰ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۴۸ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و مدارهای و مدارهای ۳۵ درجه و ۴۰ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۲۱ دقیقه عرض شمالی از استوا واقع شده است ارتفاع متوسط شهر تاکستان از سطح دریا ۱۲۶۵ متر می باشد. این شهر در طول شرقی ۴۹ درجه ۴۲ دقیقه و عرض شمالی ۳۶ درجه ۴ دقیقه ۱۵ ثانیه قرار دارد فاصله شهر تاکستان تا شهر قزوین ۳۵ کیلومتر و تا تهران ۱۸۵ کیلومتر است فاصله هوایی تاکستان تا تهران ۱۴۹ کیلومتر می باشد این شهرستان از شمال به کوهین و جاده ترانزیت از شرق به قزوین از جنوب به دانسفهان بویین زهرا و ساوه از غرب به شهرستان ابهر از استان زنجان ممحدود می گرد.
شهرها: تاکستان و نرجه و نیکویه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاکستان، از شهرستان های بزرگ و مهم استان قزوین و از مهم ترین قطب های اقتصادی استان است.
این شهرستان باوسعتی برابر۶۴۷‘ ۳ کمـ۲ متشکل از ۴ بخش به نام های اسفرورین، مرکزی، ضیاءآباد و خرمدشت، و ۹ دهستان و ۴ شهر به نام های اسفرورین، تاکستان، ضیاءآباد و خرمدشت است
نشریۀ عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری، وزارت کشور، تهران، ۱۳۸۴ش
سراسر اراضی این شهرستان را دشت نسبتاً هموار و پهناوری پوشانیده است که جز کوه های نه چندان بلند قره قلعه (۱۱۴‘۲ متر) در نواحی شمال باختری و بلندی های افشاریه در نواحی جنوبی، بلندی های دیگری در آن به چشم نمی خورد.
جعفـری، عبـاس، دایـرة المعـارف جغرافیایی ایران، ج۱، ص۲۷۷، تهران، ۱۳۷۹ش.
تاکستان یکی از مهم ترین قطب های اقتصادی استان قزوین است. از نظر کشاورزی به سبب دشتی بودن منطقه و دسترسی آسان به آب، زمین های وسیعی به شیوۀ آبی زیر کشت انواع محصولات کشاورزی است. گندم، جو، گیاهان علوفه ای، بنشن، تره بار، انگور، هلو، شلیل و سیب درختی عمده ترین محصولات کشاورزی آنجاست. همچنین وجود مراتع طبیعی نسبتاً غنی، این شهرستان را به یکی از کانون های دامداری بدل ساخته است و پرورش گاو، گوساله، گوسفند و بز به شیوه های سنتی و صنعتی در این شهرستان رواج دارد. پرورش طیور به صورت صنعتی و نیمه صنعتی، و پرورش زنبور عسل از دیگر فعالیت های اقتصادی مردمان تاکستان است. افزون براین، ده ها واحد صنعتی و تولیدی در این شهرستان به فعالیت مشغول اند.
فرهنگ جغرافیایی آبادیهای کشور (قزوین)، ج۲۶، ص۱۳۹، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تهران، ۱۳۷۸ش.
...


کلمات دیگر: