کلمه جو
صفحه اصلی

شهر تفت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفت نام شهری در استان یزد می باشد.
شهر تفت مرکز شهرستان تفت در °۵۴ و ´۱۲ طول شرقی و °۳۱ و ´۴۵ عرض شمالی و در ارتفاع ۵۵۵‘۱ متری از سطح دریا، در ۲۳ کیلومتری جنوب غربی یزد واقع است و رودخانه تفت از میان آن می گذرد و به سوی شهر یزد می رود. شهر تفت یکی از بزرگ ترین قطب های تولید انار و پرورش کرم ابریشم در استان یزد است و هلوی آن شهرت فراوانی دارد. بنابر سرشماری عمومی ۱۳۷۵ش، جمعیت این شهر بالغ بر ۱۰۰‘۱۵ نفر بوده است. این شهر در ارتفاع حدود ۵۵۰، ۱ متری، در حدود ۲۲ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد، در دامنه شمالی توده کوهستانی شیرکوه، در دو قسمت انتهایی دره ای نسبتاً پهناور و سیلابی (در محل، معروف به «رود تفت») قرار دارد. شیب این دره از منتهی الیه جنوب غربی شهر تفت (در ارتفاع ۱۶۰۰ متری) به سمت شمال شرقی (ارتفاع در نزدیکی شهرک قدس: ۱۵۲۰ متر) کاهش می یابد. شهر تفت از شمال و شمال غربی با کوه های آقااعلا و بِن چادر و از جنوب و جنوب غربی با کوه های تفت/ تفته کوه و گلوبادام احاطه شده است.
آب و هوا
میانگین دمای سالانه این شهر، ْ۵ر۱۶ است که در ارتفاعات، کمتر و به سوی بیابان ها بیش تر می شود. تفاوت میزان بارش و دما در فصل های چهارگانه سال زیاد است؛ میانگین دمای گرمترین ماه سال (تیر) ْ۴ر۲۹ و میانگین کم بارشترین ماه (تیر) حدود صفر میلیمتر و میانگین پر بارشترین ماه (فروردین) حدود ۳۴ میلیمتر و میانگین دمای سردترین ماه سال (دی) ْ۳ر۳ است. آب و هوای این شهر فقط در پنج ماه (آذر تا فروردین) به سبب بارندگی، مرطوب و در بقیه ماه ها خشک است. جمع بارش سالانه حدود ۱۴۳ میلیمتر است. دو قسمت دره سیلابی تفت از جهت ویژگی های اقلیمی با یکدیگر تفاوت محسوسی دارند. قسمت جنوبی به سردسیر و قسمت شمالی آن به گرمسیر معروف است. همین تفاوت سبب شده است که میوه های قسمت گرمسیر حدود بیست روز زودتر از قسمت سردسیر برسد. از جمله محلات قسمت سردسیر سَردِه، شوده علیا، شوده سفلا، بُرَّسه/ براسویه، حوض بلبل، خلف خانقاه، حاجی ابراهیمی، پاچنار، نظرکرده (نام دیگر این محله: ابوالحسنی)، دربندمیرزا یا باغ کوشک، باغ گلابدان علیا و باغ گلابدان سفلا و از جمله محلات قسمت گرمسیر سلطان آباد (ده نو)، گرمسیر، تَل مختار، باغ مورتین/ موردان، و باغ خندان است. ایجاد کوی آزادی و شهرک قدس در اراضیِ بایر به سمت شهر یزد در اوایل انقلاب اسلامی و ساخت و ساز شهری در حاشیه محلات، موجب رشد تدریجی شهر شده است.
اقتصاد شهر
اقتصاد شهر، از گذشته تاکنون، مبتنی بر باغداری بوده است. بیشتر محله های شهر تفت در باغ ها و کشتخوان ها محصورند و همین امر سبب شده که در طول تاریخ، در محلات مسلمان نشین، تأسیسات مذهبی و آب انبارها و حمام ها و قبرستان های درون محله ای مستقل پدید آید. فقط مسجد شاه ولی (امروزه مسجد امام)، واقع در مرکز شهر، به صورت میان محله ای عمل می کند. بخش های اقتصادی شهر در مکان های مختلف قرار دارد. باغ ها و کشتخوان ها در اطراف محله ها قرار دارند و بازار در مرکز قدیمی شهر، بر سر راه یزد ـ ابرکوه ـ شیراز واقع است و محور اصلی ارتباط شهر تفت با مناطق روستایی یزد به شمار می آید. اداره ها و مدارس متوسطه نیز بیش تر در مرکز شهرند. فعالیت های صنعتی شهر تفت عبارت اند از: صنایع تولید موادغذایی و لوازم خانگی چوبی، کارگاه های تولید کفش و پوشاک و مصالح ساختمانی و فلزکاری.
← جمعیت
...


کلمات دیگر: