کلمه جو
صفحه اصلی

اندیمشک

فارسی به انگلیسی

andimeshk

فرهنگ فارسی

نام ایستگاه شماره ۴۱ خط جنوب از راه آهن سرتاسری ایران ( نزدیک دزفول ) و قریه مجاور آن که سابقا صالح آباد نامیده میشد و به مناسبت آنکه در نزدیکی وی پل و محلی بنام اندیمشک بوده به این نام خوانده شد .
یکی از بخشهای شهرستان دزفول است . در جلگه واقع شده و هوای آن گرمسیر است . و در حوالی آن باد سام می وزد . دارای دو دهستان قیلاب و منگره است . آب آن از رودخانه و چشمه و محصول عمده اش غلات دیمی است .

لغت نامه دهخدا

اندیمشک . [ اَ م ِ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز بخش اندیشمک شهرستان دزفول است . در جلگه واقع و هوای آن گرمسیر و دارای 6000 تن سکنه است . آب آن از لوله ٔ شرکت نفت و محصول عمده اش غلات دیمی است . خط راه آهن جنوب از این قصبه میگذرد و فاصله ٔ آن تا تهران 675 کیلومتر است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6). اندیمشک راسابقاً صالح آباد می گفتند و اندیمشک بوسیله فرهنگستان به صالح آباد اطلاق شده است . (از یادداشتهای لغت نامه ). کلمه ٔ اندیمشک نام قدیم دزفول است . (از نزهةالقلوب مقاله ٔ سوم چ لیدن ص 111). و رجوع به دزفول شود.


اندیمشک . [ اَ م ِ ] (اِخ ) یکی از بخشهای شهرستان دزفول است . در جلگه واقع شده و هوای آن گرمسیر است و در حوالی آن باد سام می وزد. دارای دو دهستان قیلاب و منگره و جمعاً دارای 59 ده و 20 هزار جمعیت است . آب آن از رودخانه و چشمه و محصول عمده اش غلات دیمی است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


اندیمشک. [ اَ م ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش اندیشمک شهرستان دزفول است. در جلگه واقع و هوای آن گرمسیر و دارای 6000 تن سکنه است. آب آن از لوله شرکت نفت و محصول عمده اش غلات دیمی است. خط راه آهن جنوب از این قصبه میگذرد و فاصله آن تا تهران 675 کیلومتر است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ). اندیمشک راسابقاً صالح آباد می گفتند و اندیمشک بوسیله فرهنگستان به صالح آباد اطلاق شده است. ( از یادداشتهای لغت نامه ). کلمه اندیمشک نام قدیم دزفول است. ( از نزهةالقلوب مقاله سوم چ لیدن ص 111 ). و رجوع به دزفول شود.

اندیمشک. [ اَ م ِ ] ( اِخ ) یکی از بخشهای شهرستان دزفول است. در جلگه واقع شده و هوای آن گرمسیر است و در حوالی آن باد سام می وزد. دارای دو دهستان قیلاب و منگره و جمعاً دارای 59 ده و 20 هزار جمعیت است. آب آن از رودخانه و چشمه و محصول عمده اش غلات دیمی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

دانشنامه عمومی

اندیمِشک از شهرهای شمال استان خوزستان است و در ارتفاع ۱۷۶ متری از سطح دریا، در کوه پایه زاگرس میانی قرار گرفته است. اندیمشک دارای سه سد با نام های کرخه، دز و بالارود است. این شهر یکی از مراکز عمده تجمع گویش وران زبان لری است.در فصل تابستان گرمای هوای اندیمشک تا حدود ۵۲ درجه سانتی گراد نیز رسیده است. فصل سرد آن نیز پر باران است.واژه اندیمشک که دگرگون شده «هندی مشک» است که در کنار خرابه های شهر قدیم «لور» و «اری ترین» ساخته شده است. لور شهری آباد بوده که مورخین نیز از آن نام برده اند، اما از قرون و سطی به بعد از آبادی آن کاسته شده و پس از آن رو به ویرانی نهاده است.اندیمشک دارای معدن شن، سنگ و گچ در ایستگاه شهبازان استاندیمشک با داشتن ۴ نیروگاه سکیل ترکیبی و سه سد دز و کرخه و بالارودیکی از مهم ترین پایگاه های تولید انرژی کشور محسوب می شود.راه آهن این شهر به عنوان مرکز کل ناحیه راه آهن زاگرس و از نقاط حساس راه آهن تهران-جنوب به شمار می آید. ایستگاه راه آهن اندیمشک از اولین و قدیمی ترین و مهم ترین ایستگاه های راه آهن کشور از زمان جنگ جهانی تا جنگ تحمیلی محسوب می شود که هم اکنون نیز نقش بسیار مهمی در جابجایی مسافران شمال خوزستان دارد.همچین این شهرستان اندیمشک در مسیر جاده ترانزیت کشوری و در ۷۲۰ کیلومتری تهران و ۱۶۰ کیلومتری اهواز قرار دارد.
پل بالارود (معروف به پل شاه عباسی)یکی از با ارزشترین آثار تاریخی اندیمشک از عهد ساسانیان پل بالارود بر روی رودخانه بالارود می باشد که در روستای بالارود شمالی واقع شده است. از ویژگی های بارز پل می توان به سنگ های تراشیده شده که به صورت آجر چیده شده اند و به پایه های پل نمای مستحکم بخشیده است اشاره کرد.
اِری ترین (اردریکا)، لور، اوان (ایوان)
اندیمشک در کنار خرابه های شهر قدیم «لور» و «اری ترین» ساخته شده است. لور شهری آباد بوده که مورخین نیز از آن نام برده اند، اما به مرور از آبادی آن کاسته شده است. تاریخ نگارانی همچون اصطخری و … در نوشته های خود به این شهر اشاره کرده و آن را شهری آباد خوانده اند. شهرستان و شهر مرکز آن واقع در استان خوزستان. نام اندیمشک در دهه بیست خورشیدی به پیشنهاد فرهنگستان ایران برای دهکده صالح آباد برگزیده شده است.
همچنین سدی استوار در این نواحی با نام اندمشن (گیلگرد) برپا بوده که به (انوشبرد) شهرت داشته است. در برخی از مآخذهای کهن، نام آن دژ را (اَنوش یا انهش، به معنای فراموش شده) آورده اند. بنقل از (کریستن سن)، در این دژ، شخصی موسوم به صالح خان مکری (حکمران شوشتر در زمان قاجار) بناهایی چند از جمله دژی برای سکونت خویش ساخت که به قلعه صالح یا قلعه لور معروف گشت و در دوره حکومت رضاشاه پهلوی و مقارن با احداث راه آهن در ایران، در مجاورت قلعه لور، ایستگاه راه آهن اندیمشک بنا نهاده شد که به تدریج با آغاز ساختمان سازی در اطراف آن، اندیمشک رو به گسترش نهاد. شرکت جنرال موتورز آمریکا نیز در همین زمان شعبه ای از کارخانه اتومبیل سازی نظامی خود را در این شهر تأسیس نمود. در دوره پهلوی دوم با ورود شرکت های متعدد داخلی و خارجی، اندیمشک به شهری صنعتی بدل گشت و بدین ترتیب میزبان هزاران نفر از پزشکان، مهندسان، کارمندان و کارگران داخلی و خارجی گردید.در این دوران بود که اندیمشک راه گسترش و پیشرفت را پیمود. شهر اندیمشک از نظر موقعیت راه های ترانزیت اصلی و مرکزی در قسمت بسیار مهمی می باشد، زیرا تنها شهری است که استان خوزستان، لرستان، ایلام و کرمانشاه را به هم ارتباط می دهد. در سمت شمال شرقی شهر، دشتی بایر است که از قدیم مردم به آن لور گفته اند و همان سرزمین عیلامِ تاریخی می باشد. این شهر راه ارتباط با شوش و انشان بود که از دیرباز بسیار با اهمیت بوده است.

پیشنهاد کاربران

نام قدیمی آن صالحیه برگرفته از نام شیخ صالح زهیری است که رضا خان نام آن را عوض نموده و عرب را مجبور به مهاجرت از آن کرد

نام شهر اندیمشک به لری
اندی::مقداری
مشک::ماده خوشبو . عطر


اندیمشک شهری با 160000هزار نفر جمعیت در شمال خوزستان از شمال شرق با استان لرستان از شمال غرب با استان ایلام از جنوب با شهرستان دزفول و از جنوب غرب با شهرستان شوش همجوار است. یافته های باستانی از منطقه لور قدمت آن را به دوره ساسانی باز میگرداند. و چون راه آهن فرودگاه و جاده ترازنیتی در این منطقه واقع هست اندیمشک راه به موقعیت استراتژیکی بدل نموده است.

پیشنهادخیلی بی سوادین

اندیمشک دلالت بر ایند ( هند ) دارد. مثل هندیجان یا هندودر. ایندیمشک یعنی لورهای هندی در این مکان از قبایل میزبان شکست خوردند.

اندی. مقداری موشک هم یعنی عطر ولی چرا باین نام لقب گرفت، آب رودخانه بالا رود چون قبلاً خیلی نزدیک به منازل مسکونی بوده حتی قدیمی تر ها میگویند جای کوی شهدای فعلی رود خانه بوده که آهوهای خال زرد که مختص به اندیمشک بوده برای خوردن آب به این منطقه می آمدند وکلا زیستگاه آهوهای زرد یا همان گوزن زرد بوده بطوری که هر کس به این شهر می آمده از بوی مشک این آهوان لذت میبرده که کم کم نام این شهر به اندی مشک تغییر پیدا میکند

نام قدیمی اندیمشک صالحیه بوده که از اسم شیخ صالح زهیری عرب برگرفته شده که رضا خان بنا به عدوات ودشمنیش با آنان نام نواحی مربوطه از جمله این منطقه و دزفول وغیره را تغییر داده تا تضعیف شوند و بعضی از آنان را مجبور به مهاجرت کرد

نام اصلی این شهر زیبا در زمان هخامنشی طبق داستانهای کهن برگرفته از مشک آهو خال زرد بوده که بعد از زدن سدی به نام دزپل که رومی ها ان را ساختند. . شیخ صالح زهیری به ان شهر مهاجرت کرد و با تحمیل اسم خود بر روی شهر در دوره قاجار توانست اسم شهر را به صالح اباد تغییر دهد که در اوایل حکموت پهلوی رضا خان به دلیل دشمنی با شیخ نام شهر را دوباره به اندیمشک تغییر داد و نام دزپل به دزفول فعلی نیز تغییر کرد


کلمات دیگر: