کلمه جو
صفحه اصلی

فرق الشیعه

دانشنامه آزاد فارسی

فِرَقُ الشیعه
تألیف ابومحمد حسن بن موسی نوبختی ( ـ ح ۳۱۰ ق) از متکلمان مشهور شیعی. این کتاب از مهم ترین و قدیمی ترین کتب مربوط به تشیع و تاریخ آن در ۳ قرن اول هجری است. مقدمۀ کتاب به شرح دربارۀ پیدایش سه گروه پس از رحلت پیامبر (ص) می پردازد: شیعۀ علی (ع)، انصار، و طرفداران خلافت ابوبکر و ماجرای سقیفه. نوبختی پس از آن از واقعۀ مرتدان و قیام برضد عثمان و خلافت امام علی (ع) سخن می گوید. وی جنگ های داخلی عصر امام علی (ع) و دعاوی معاویه و نظر گروه هایی را که به موافقت یا مخالفت با علی (ع) برخاستند نیز آورده است. مهم ترین فصل های کتاب دربارۀ انواع فرق شیعه و اختلاف میان آن ها به ویژه در زمان غیبت صغری است. فرق الشیعه اولین بار به همت هلموت ریتر۱ در ۱۹۳۱ در استانبول به چاپ رسید. در ایران به همت دکتر جواد مشکور، همراه با حواشی مفصل، ترجمه شده است.
Helmuth Ritter

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فرق الشیعة نوشته ابومحمد حسن بن موسی نوبختی کتابی است که در آن به معرفی فرقه های شیعی که پس از وفات پیامبر اکرم(ص)به وجود آمده اند پرداخته می شود.
به اعتقاد نویسنده با وفات پیامبر(ص)سه فرقه پدید آمد.نوبختی اصحاب سقیفه (مهاجرین) و انصار را و نظرات آنها را در دو فرقه و فرقۀ سوم را شیعیان قرار داده است.کتاب فرق الشیعه ضمن برشمردن انشعابات مختلف شیعه، اختلافات و نظرات آنها را نیز مطرح نموده و تا حدودی به سرنوشت اشخاص نیز توجه دارد.اما نکتۀ جالب در این کتاب، سیر پیدایش عقاید خاص به خصوص در میان شیعیان است.چنانکه دربارۀ پیدایش اعتقاد به «بداء» که در شیعه وجود دارد مسأله امامت اسماعیل پسر امام جعفر صادق علیه السلام را پیش می کشد.قسمت های زیادی از بحث امامت بر موضوع اختلافات شیعه و شعب آن در ارتباط با جانشینان امام جعفر صادق علیه السلام می باشد که منشأ پیدایش فرق زیادی در شیعه شده است.
نوبختی شش فرقه را نام می برد که در ارتباط با جانشینی امام صادق(ع)پیدا شدند و با یکدیگر دشمنی می ورزیدند.با شهادت امام موسی بن جعفرعلیه السلام نیز اختلاف بر سر جانشینی امام بوجود آمد و شیعیان بنابه گفتۀ مؤلف به پنج دسته تقسیم شدند.این اختلاف و انشعابات بر سر جانشینی ائمۀ بعدی هم روی داد و باعث پیدایش گروه های زیادی در میان شیعیان شد.کتاب فرق الشیعه انشعابات مختلف را بعد از هر امام مطرح نموده و اصول عقاید و اختلافات آنها را گوشزد می کند.به نقل از این کتاب بعد از امام عسکری علیه السلام پیروان او به 14 دسته تقسیم شدند.
کتاب نشان می دهد که اختلافات سیاسی بعد از رحلت پیامبر(ص)به خصوص بر سر تعیین جانشین آن حضرت، منجر به پیدایش فرقه های مختلف مذهبی شده و با گذشت زمان آراء و اندیشه های مسلمانان از هم فاصلۀ بیشتری گرفت و شاخ و برگ های بسیار پیدا کرد.از آن پس بحث های سادۀ سیاسی به مرور به مجادلات پیچیدۀ کلامی و فلسفی تبدیل شد.
کتاب در مقایسه با کتابهایی چون «الملل و النحل» شهرستانی و «الفرق بین الفرق» بغدادی با زبان بسیار ساده ای به موضوع پیدایش فرقه های مذهبی در اسلام به خصوص تشیع پرداخته و آن پیچیدگی که مخصوص کتب ملل و نحل است را ندارد.حجم کتاب نیز کم بوده و بسیار مختصر است.مؤلف بدون هتاکی به معرفی فرق مختلف پرداخته و اختلافات آنها را مورد بررسی قرار داده است.


کلمات دیگر: