کلمه جو
صفحه اصلی

دانشگاه الازهر

فرهنگ فارسی

دانشگاهی است در جامع ازهر مرکز علوم اسلامی و طلاب آن از همه اقطار ممالک اسلامی گرد میایند. در این دانشگاه علوم نحو زبان ادبیات عرب بیان منطق و علوم دینی ( علم توحید فقه حدیث و تصوف ) و غیره تدریس میشود و اخیرا تشکیلات آنرا تجدید کرده بصورت دانشگاهی جدید در آورده اند شامل دانشکده های مختلف و ضمنا رشته علوم دینی جزئی از آن بشمار میرود .

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۰°۰۲′۴۵″ شمالی ۳۱°۱۵′۴۵″ شرقی / ۳۰٫۰۴۵۸۳°شمالی ۳۱٫۲۶۲۵۰°شرقی / 30.04583; 31.26250
دانشگاه الازهر (در عربی:جامعة الأزهر الشریف) که در بین سال های ۹۷۰ تا ۹۷۲ به عنوان یک دانشگاه در شهر قاهره مصر پایه گذاری شد، مرکز اصلی ادبیات عربی و علوم اسلامی اهل تسنن در جهان است. هم اکنون احمد الطیب شیخ الازهر است.
این دانشگاه بزرگترین مؤسسه دینی، علمی، اسلامی در جهان و سومین و قدیمی ترین دانشگاه در جهان بعد از دو دانشگاه الزیتونة و القرویین است.
جامع الأزهر مهم ترین دانشگاه مصر است. محمد العربی فرمانده خلیفه فاطمی عبدالحمید بن محمد علی فاطمی در ابتدای دولت فاطمیه آن را تأسیس نمود، تا مسجد و مدرسه ای باشد که مبلغین فاطمیان را تربیت نماید و مذهب اسماعیلی شیعه که مذهب فاطمیون مصر بود، را ترویج نمایند؛ و بنای آن بعد از فتح مصر در ۱۴ رمضان سال ۳۵۹ (قمری) (۹۷۰ (میلادی)) آغاز گردید.

نقل قول ها

دانشگاه الازهر که در بین سال های ۹۷۰ تا ۹۷۲ به عنوان یک مدرسه در شهر قاهره مصر پایه گذاری شد، مرکز اصلی ادبیات عربی و علوم اسلامی سنی در جهان است.
• «الازهر جایگاه خود را از دست نداده است که ما بخواهیم بگوییم چگونه می خواهد آن را دوباره به دست آورد. این مسئله را همه مسلمانان می توانند گواهی بدهند. الازهر همچنان مانند دژی در برابر افراط گرایی ایستاده وپناهگاه مسلمانان در داخل مصر و خارج از آن است.» -> احمد الطیب
• «اولین وظیفه الازهر این است که باوجود اجتهادهای مختلف در جهان اسلام، برای وحدت امت اسلام و وحدت مسلمانان تلاش کند ... من آماده ام به هر مکانی از جهان اسلام به ویژه به نجف سفر کنم.» -> احمد الطیب
• «اگر مصر در تاریخ تمدن و فرهنگ بشری، بخصوص تمدن و فرهنگ جایگاه والایی دارد، بدون تردید الازهر در رسیدن مصر به این مقام نقش ممتازی داشته است.» -> محمد خاتمی
• «امروز نیز الازهر می تواند و باید در برابر پرسش ها و چالش هایی که جهان اسلام با آنها روبرو است سهم سازنده ای داشته باشد.» -> محمد خاتمی
• «الازهر شریف یکی از قدیمی ترین دانشگاه های جهان است که همچنان به حیات خود ادامه می دهد. این دانشگاه تاکنون پذیرای دانشجویان از بیش از ۱۰۵ کشور مختلف بوده است که بعد از فارغ التحصیل شدن به کشورهای خودشان برمی گردند. آنها در بازگشت تلاش می کنند از روی عقل و منطق و ایمان و حکمت از دین اسلام دفاع کنند.» -> علی جمعه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دانشگاه الازهر مصر از مراکز دینی و علمی است که قدمتی هزار ساله دارد. این دانشگاه به منظور تبادل دانشجو، استاد و برقراری ارتباط با دانشگاههای دیگر جهان در راستای اشاعه فرهنگ تسامح و معنای اعتدال و میانه روی همکاری و فعالیتهای مختلفی انجام می دهد.
دانشگاه الازهر مصر با قدمتی هزارساله به عنوان اولین مؤسسه دینی، علمی و اسلامی در قاهره پایتخت مصر در دوران فاطمیان ساخته شد که به منظور اشاعه اعتدال و میانه روی فعالیتهای بسیاری انجام می دهد. این دانشگاه از زمان تأسیس تغییرات و تحولات بسیاری شاهد بوده است . اما اینک مساحت این دانشگاه به ۱۲ هزار متر مربع یعنی بیشتر از دو برابر دوره فاطمیان مساحت دارد و همچنین دارای ۵ مناره است.
دانشکده های دانشگاه الازهر
دانشگاه الازهر دارای ۶۰ دانشکده بوده که ۴۳ دانشکده برای پسران و ۱۷ دانشکده برای دختران است.برخی از دانشکده های این دانشگاه عبارت است از: دندانپزشکی، پزشکی، مهندسی، زبان عربی، مطالعات اسلامی، حقوق، اصول دین، اقتصاد، آموزش و پرورش که برخی از آنها در قاهره و برخی در شهرهای دیگر قرار دارند.
فعالیت های دانشگاه الازهر
دانشگاه الازهر مصر در راستای اشاعه اعتدال و میانه روی در جهان فعالیتهای مختلفی انجام می دهد که یکی از آنها پذیرش دانشجو از سراسر جهان است و یا تأسیس شعبه ای از این دانشگاه در کشورهای اسلامی است، به گونه ای که شعبه ای از این دانشگاه در فلسطین، لبنان و عربستان وجود دارد.دانشگاه الازهر به منظور ادامه فعالیتهای خود توافقنامه های همکاری علمی و فرهنگی با دانشگاههای مختف چون لبنان و ایران منعقد کرده است که با تأسیس شعبه ای از این دانشگاه سعی در تبادل اطلاعات، دانشجو، استاد و همچنین اشاعه فرهنگ تسامح منعقد دارد.از فعالیتهای دیگر الازهر برگزاری همایش، نشست و دیدارهای مختلف است که طی دیدار اخیر گروهی فرانسوی از این دانشگاه بازدید کرده و با چهره اسلام و مسلمانان آشنا شدند.
پذیرش دانشجو در دانشگاه الازهر
...


کلمات دیگر: