کلمه جو
صفحه اصلی

فنوج

لغت نامه دهخدا

فنوج . [ ف َن ْ نو ] (اِخ ) ده مرکزی دهستان فنوج از بخش بمپور شهرستان ایرانشهر که دارای 2500 تن سکنه است . سه رشته قنات دارد. محصول عمده ٔ آن خرما، غله ، حبوب ، ذرت و لبنیات است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


فنوج . [ ف َن ْ نو ] (اِخ ) نام یکی از طوایف مکران که مرکب از 2500 خانوار است . (از جغرافیای سیاسی کیهان ).


فنوج . [ ف َن ْ نو] (اِخ ) دهستانی است از بخش بمپور شهرستان ایرانشهرکه آب آن از قنات و محصول عمده اش غله ، خرما، لبنیات ، ذرت و تنباکوست . این دهستان شامل 36 آبادی بزرگ و کوچک و دارای بیش از 9000 تن سکنه است . زبان مادری مردم آن بلوچی است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


فنوج. [ ف َن ْ نو ] ( اِخ ) نام یکی از طوایف مکران که مرکب از 2500 خانوار است. ( از جغرافیای سیاسی کیهان ).

فنوج. [ ف َن ْ نو] ( اِخ ) دهستانی است از بخش بمپور شهرستان ایرانشهرکه آب آن از قنات و محصول عمده اش غله ، خرما، لبنیات ، ذرت و تنباکوست. این دهستان شامل 36 آبادی بزرگ و کوچک و دارای بیش از 9000 تن سکنه است. زبان مادری مردم آن بلوچی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

فنوج. [ ف َن ْ نو ] ( اِخ ) ده مرکزی دهستان فنوج از بخش بمپور شهرستان ایرانشهر که دارای 2500 تن سکنه است. سه رشته قنات دارد. محصول عمده آن خرما، غله ، حبوب ، ذرت و لبنیات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

دانشنامه عمومی

فنوج یکی از شهرهای قدیمی جنوب غربی استان سیستان و بلوچستان ایران است که در ۳۰۰ کیلومتری شهرستان کرمان و در ۳۵۰ کیلومتری استان هرمزگان شهرستان بندرعباس قرار دارد شهرستان فنوج از نظر جغرافیایی بین سه استان بزرگ ایران است و این سه استان بزرگ را به هم وصل می کند استان کرمان استان هرمزگان استان سیستان و بلوچستان شهرستان فنوج جز شهرهای مکران بلوچستان است.
مختصات
این شهر در بخش فنوج شهرستان فنوج قرار دارد و جمعیت آن در سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۴۹۱۶۱ هزار نفر بوده است.
شهر فنوج از شهرهای قدیمی جنوب غربی بلوچستان است. منطقهٔ فنوج از سال ۱۳۷۹ به عنوان بخش از بمپور جدا شده و در سال ۱۳۷۰ به سطح شهر ارتقاء یافت.
به این شهر در زبان محلی پنو یا پنوچ (پَ، نّ) گفته می شود مردم شهر فنوج هم مثل شهرهای دیگر بلوچستان طایفه ای زندگی می کنند فنوج هفت طایفه ای اصیل دارد که بیشتر از دو هزار سال است بدون جنگ دشمنی در کنار هم زندگی می کنند بجز موقع انتخابات شورای شهر با هم متحد و دوست می شوند طوایفه شهر فنوج از اول به آخر اولین طایفه ای شهر فنوج اربابی ها هستن که زبان فنوجی و گویش بلوچی به این طایفه ارباب گفته می شود طایفه اربابی شهر فنوج بزرگترین و قدرتمندترین طایفه این شهر است جمعیت این طایفه ۴۵ درصد از جعمیت شهر فنوج رو تشکیل دادن دومین طایفه شهر فنوج شیرانی ها هستن که به زبان محلی و گویش بلوچی به این طایفه حاکم گفته می شود چون قبل از انقلاب بر بلوچستان حکومت می کردن با رفتن شاه و انقلاب ۵۷ خان و خان بازی از بین رفت و طایفه اربابی شهر فنوج در زمان انقلاب قدرتمند شد مردم طایفه شیرانی که همشون فراری بودن فقط تعداد کمی مانده بود برای بقای خودشون با طایفه ای محمدی که سومین طایفه فنوج است وصلت کردن و فامیل هستن طایفه چهارم شهر فنوج طایفه استادی است طایفه پنجم طایفه نصرتی ها هستن که در گویش بلوچی و زبان فنوجی به این طایفه درزاده گفته می شود طایفه شیشم شهر فنوج طایفه ای چاوش هفتمین و ضعیف ترین طایفه شهر فنوج چاکرها هستن به این طایفه طایفه غلام یا نوکر گفته می شود این هفت طایفه با جنگ و دشمنی در کنار هم زندگی می کنند قدرت در شهرستان فنوج در دست طایفه ای اربابی است و طایفه اربابی با شیرانی ها قدرت رو تقسیم کردن پنج سال شیرانی ها حکمرانی می کنند ۱۰ سال اربابی ها حکمرانی میکنندشهرستان فنوج از نظر جغرافیایی و آب هوایی شهرستان فنوج از دیگر شهرهای استان بهتر است در فصل تابستان در دیگر شهرهای استان بخاطر گرمای شدید و سوزناک بودن هوا از ساعت۱۱صبح به بعد از جلوی کولر نمیشه بلند بشی و از خونه بری بیرون ولی در شهرستان فنوج در فصل تابستان بخاطر بادهای خنک و ملایم که دارد زیر سایه یک درخت هم میشه نشست چون شهرستان فنوج نه زمستان سردی دارد نه تابستان گرمی در منطقه بلوچستان به زبان بلوچی و گویش محلی فنوج بخاطر بادهای حنک و ملایمش و بخاطر آب و هوای خوبی که دارد به زن فراموش معروف است. از شهرستان ایرانشهراستان سیستان و بلوچستان تا مرکز استان هرمزگان شهر بندر عباس ۲۴ ساعت راه است ولی از فنوج فقط چهار ساعت راه است چون فاصله شهر فنوج تا بندرعباس ۳۵۰ کیلومتر است که توی چهارساعت میشه رفت فاصله فنوج تا استان کرمان۳۰۰ کیلومتر است فاصله فنوج تااستان فارس شهرستان شیراز۶۹۰ کیلومتر است اگر مردم فنوج این مشکلات طایفه ای را رفع کنند و بجایی دشمنی دوستی کنند و مسولین محترم هم کمی توجه به این شهر کنند هم به نفع سازمان حمل نقل کشور هم به نفع شهر فنوج شهرستان فنوج با یه دلسوزی به پر درآمدترین و پر رفت و آمدترین شهر ایران تبدیل می شود ۶۰ درصد از مردم این شهر خارج از کشور هستن و ۴۰ درصد مردم این شهر میلیاردر هستن بخاطر همین است که اهمیتی زیادی نمی دهند مکان های تفریحی و گردشگری شهرستان فنوج دنبان سفید کوه که به زبان محلی بهش میگن تک کوه فنوج آبشار تک کوه فنوج کهن هبش غار قلعه بزرگان چشمه ای زین که از دل کوه آب میاد و سوراخی توی کوه وجود داره که چهار تا پنج نفر راحت می تونند بشینند هزانه ای سنگ پهلوان رودخانه شیطان گولم جادوگر کل سگان تنگه فنوج که بهشت فنوج است رودخانه زوار قلعه بزرگان قعله دادشاه رودخانه هفت دختران فنوج کناری فنوج سبیلان فنوج فنوج به دیار مهد و سوزن دوزی معروف است محصول اصلی این شهر خرما است

دانشنامه آزاد فارسی

فَنّوج
شهری در استان سیستان و بلوچستان. شهرستان نیک شهر، و مرکز اداری بخش فنّوج. با ارتفاعی حدود ۶۳۰ متر، در منطقه ای کوهستانی در ۳۴۷کیلومتری جنوب غربی زاهدان و ۶۶کیلومتری غرب شمالی نیک شهر، سر راه اسپکه به بِنت قرار دارد. رودخانۀ فَنّوج از کنار این شهر می گذرد. اقلیم این شهر گرم و خشک و جمعیت آن ۱۰,۰۴۱ نفر است (۱۳۸۵).


کلمات دیگر: