کلمه جو
صفحه اصلی

نقرس


مترادف نقرس : التهاب مفصل، دردپا

فارسی به انگلیسی

gout

فارسی به عربی

نقرس

مترادف و متضاد

gout (اسم)
نقرس

التهاب‌مفصل، دردپا


فرهنگ فارسی

(اسم ) مرضی است مزمن وغالباارثی که بشکل التهاب مفصل شست پابطور ناگهانی بروزمیکند و چند شب متوالی ادامه مییابد و بعد خوب میشود و پس از مدتی مجددا عود مینماید . علل اصلی این مرض عبارتند از : اختلال اعمال کبد و اعضائ تغذیه افراط در غذاهای گوشتی و ماهی و مغز و عدم حرکت و انزوا و راه رفتن کمتر از معمول ( خصوصا کسانی که بیشتر از اتومبیل برای رفتن به محل کار استفاده میکنند ) و همچنین وراثت. مرض نقرس در مردان بیشتر از زنان دیده میشود و چون غالبا در افرادی مشاهده میگردد که خوب میخورند و کمتر حرکت میکنند و بیشتر استراحت دارند این مرض را دائ الملوک نیز گفته اند . نقرس را از قدیم الایام و از زمان بقراط میشناخته اند . گاهی این مرض با اختلالات عمومی از قبیل بیخوابی و تب و هیجان و هذیان و دردهای قلبی و تهوع و استفراغ و یبوست یا اسهال توام است . در آزمایش خون مقدار اسید اوریک خون زیاد میشود و تا ۷٠ و گاهی ۱٠٠ میلی گرم در لیتر میرسد ( در حالی که مقدار اسید اوریک طبیعی خون در حدود ۴٠ میلی گرم در در است ) و بعلاوه ائوزینوفیلی و هیپرکلستریمی نیز وجود دارد . در ادرار برعکس مقدار اسید اوریک کم میشود و ادرار پر رنگ تر و غلیظ بنظرمیاید . سیر بالینی این مرض بدین صورت است که حمله دردناک مفصل شست پا بعد از نیمه شب شروع میشود و تا سحر ادامه دارد . سحرگاه ناگهان قطع میگردد تا شب بعد همان موقع و همان ساعت مجددا درد شروع میشود این وضع چند شب متوالی ( گاهی دو هفته ) ادامه دارد روزها حال بیمار خوب است در آخرین شب حمله دردناک مریض ادرار فراوان میکند و سموم دفع میشود و تمام ناراحتیها از بین میرود.این حملات دوره یی بفواصل ۶ تا ۱۸ ماه تکرار میشود و در فواصل حمله ها مقدار کلسترول و منونو کلئوزهای خون زیاد است . گاهی نقرس بشکل پلی آرتریت نقرسی در میاید یعنی چند مفصل را باهم فرا میگیرد و با رماتیسم حاد مفصلی اشتباه میشودولی همیشه سابقه یک حمله مشخص اولیه در شست پا موجود است . در اطراف مفاصل دردناک رسوب کلسترین و اسید اوریک بشکل گلوله های سفتی احساس میشود . این رسوبات بنام توفوس خوانده میشوند.بهترین درمان نقرس پرهیز از غذاهای گوشتی و استراحت و رژیم غذایی ساده شامل میوه و آب سبزی و کمپوت است و پس از مدتی شیر و سوپ به غذا اضافه میشود . خوردن تنتور کولشیک روزهای اول ۱٠ تا ۱۵ قطره مفید است و در روزهای بعد ۴٠ تا ۵٠ قطره . بیمار حتما باید پیاده روی و ورزشهای سبک را شروع کند ( خصوصاپیاده روی در هوای آزاد ) و استفاده از فیزیوتراپی ( دیاترمی دوش آب گرم و ماساژ ) نیز مفید بنظر میرسد دائ الملوک داعالمفاصل .

فرهنگ معین

(نِ رِ ) [ ع . ] (اِ. ) مرضی است مزمن و غالباً ارثی که به شکل التهاب مفصل شست پا به طور ناگهانی بروز می کند، داءالملوک .

لغت نامه دهخدا

نقرس. [ ن ِ رِ ] ( ع اِ ) ورمی است در مفاصل با درد. ( از مفاتیح ). درد پای. ( زمخشری ) ( مهذب الاسماء ).نام دردی است که شدید باشد و خاص به انگشتان پای و شتالنگ پیدا می شود. ( غیاث اللغات ). آماسی است و درد بند شتالنگ و بند انگشتان پا و اکثر اهل نعمت را عارض شود یا در مفصل پاشنه پا و انگشت مخصوصاً در انگشت نرینه پا. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ) ( از بحر الجواهر ) ( قانونچه ). آماسی دردناک که در بند انگشتان پا و دست بروز کند. ( ناظم الاطباء ). دردی که در پیوندهای انگشتان پای بود آن را نقرس گویند. ( از ذخیره خوارزمشاهی ). مرضی است مزمن و غالباً ارثی که به شکل التهاب مفصل شست پا به طور ناگهانی بروز می کند و چند شب متوالی ادامه می یابد و بعد خوب می شود و پس از مدتی مجدداً عود می نماید. علل اصلی این مرض عبارتند از: اختلال اعمال کبد و اعضاء تغذیه ، افراط در غذاهای گوشتی و ماهی و مغز، عدم حرکت و انزوا و راه رفتن کمتر از معمول ، و همچنین وراثت... این مرض را داءالملوک نیز می گفته اند. ( از فرهنگ فارسی معین ) : بر اسب نتوانست بود از درد نقرس. ( تاریخ بیهقی ص 586 ).
بزرگوارا دانی کز آفت نقرس
ز جمله ترشی ها همی بپرهیزم.
انوری.
نقرس گرفته پای گران سیرش
اصلع شده دماغ گرانبارش.
خاقانی.
گرز همام گفت که ما کوه جودی ایم
نقرس گرفته باد ز زخم گران ماست.
خاقانی.
مرکب اعناق مردم را مپای
تا نیاید نقرست اندر دو پای.
مولوی.
|| هلاکت. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( اقرب الموارد ). || بلا. سختی سترگ. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). داهیه عظیمه. ( اقرب الموارد ). || ( ص ) مرد زیرک. || رهنمای ماهر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). دلیل حاذق. ( از اقرب الموارد ). || طبیب حاذق بسیارنظر دقیقه شناس. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || ( معرب ، اِ )چیزی است مصنوع از ابریشم و جز آن شبیه گل سرخ که زنان بر سر گذارند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). معرب نرگسه ، گلی مصنوع که زنان بر سر و گچ بران بر سقف زنند. ( یادداشت مؤلف ). رجوع به نرگسه شود.

فرهنگ عمید

ورم، آماس، و درد شدید که غالباً در اثر پرخوری و حرکت نکردن و اختلال عمل کبد و بالا رفتن اسیداوریک خون و جمع شدن املاح در مفصل انگشت پا تولید می شود.

دانشنامه عمومی

نقرس (که در صورت مبتلا شدن شست پا به آن نقرس پا نیز گفته می شود) نوعی بیماری است که حملات پیاپی آرتروز التهابی حاد —نوعی ورم مفاصل همراه با سوزش، التهاب و قرمزی— معمولاً از ویژگی های آن است. مفصل متاتارسوفالانژیال در ابتدای شست پا متداول ترین ناحیه ابتلا به این بیماری است (حدود ۵۰٪ از موارد را شامل می شود). با این حال، این بیماری می تواند در قالب توفوس، سنگ کلیه، یا سنگ کلیه اوراتی نیز ظاهر شود. عامل این بیماری افزایش میزان اسید اوریک در خون است. اسید اوریک باعث ایجاد کریستال می شود، و کریستال ها در مفاصل، تاندون ها و بافت های اطراف رسوب می کند.در صورت مشاهده این کریستال های خاص در مایع مفصلی، از ابتلا به این بیماری اطمینان حاصل می شود. درمان با داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID)، استروئید، یا کلشیسین باعث بهبود سندرم های بیماری می شود. پس از اینکه حمله حاد این بیماری فروکش کرد، میزان اسید اوریک را معمولاً با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی کاهش می دهند، و در مواردی که حملات پیاپی وجود دارد، مصرف آلوپورینول یا پروبنسید از افزایش آن جلوگیری می کند. مصرف چربی و کلسترول زیاد نیز باعث شیوع و درد در مفاصل بدن می شودNodules of the finger and helix of the ear representing gouty tophi   Tophus of the knee   Tophus of the toe, and over the external malleolus   Gout complicated by ruptured tophi (exudate tested positive for uric acid crystals)
نقرس می تواند به شکل های مختلف ظاهر شود، گرچه متداول ترین آن حملات پیاپی آرتروز التهابی حاد (نوعی ورم مفصل همراه با سوزش، التهاب و قرمزی) می باشد. درد در محل اولین مفصل متاتارسوفالانژیال (محل اتصال شست پا به کف پا) اولین تظاهر بیماری در حدود نیمی از مبتلایان به نقرس است. این نشانه (درد در محل اتصال شست پا به کف پا) پوداگرا podagra نامیده می شود. مفاصل دیگر نیز مانند پاشنه ها، زانوها، مچ ها و انگشتان ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. درد مفاصل معمولاً پس از ۲ تا ۴ ساعت و در طول شب شروع می شود. دلیل شروع آن در شب این است که دمای بدن در آن زمان پایین تر می باشد. علائم دیگر ممکن است در موارد معدودی همراه با درد مفصل بروز کنند، مانند خستگی و تب شدید.افزایش طولانی مدت میزان اوریک اسید (هایپراوریسمی) می تواند باعث بروز علائم دیگری شود، از جمله رسوبات سفت و بی درد کریستال های اسید اوریک که به توفوس معروف اند. توفوس شدید می تواند به علت سائیدگی استخوان منجر به آرتروز مزمن شود. افزایش میزان اسید اوریک ممکن است منجر به رسوب کردن کریستال ها در کلیهها شود، و باعث ایجاد سنگ و سنگ کلیه اوراتی گردد.
هایپراوریسمی علت اصلی نقرس می باشد، که می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله رژیم غذایی، استعداد ژنتیکی، یا دفع ناقص اورات، یعنی نمک های اسید اوریک. دفع ناقص اوریک اسید توسط کلیه ها عامل اصلی هایپراوریسمی است که حدود ۹۰٪ موارد را شامل می شود؛ از طرف دیگر، تولید بیش از حد آن حدود ۱۰٪ موارد را تشکیل می دهد. حدود ۱۰٪ از افراد دارای هایپراوریسمی در دوره ای از زندگی خود به نقرس مبتلا می شوند. با این حال، خطر آن بسته به درجه هایپراوریسمی متغیر است. وقتی میزان آن بین ۴۱۵ تا ۵۳۰ μmol/l (۷ تا ۹/۸ میلی گرم در دسی لیتر) باشد، خطر ۵/۰٪ در سال است، در حالی که در موارد بالای ۵۳۵μmol/l (۹ میلی گرم در دسی لیتر)، خطر ۵/۴٪ در سال است.
عوامل وابسته به رژیم غذایی حدود ۱۲٪ از موارد ابتلا به نقرس را شامل می شود، و ارتباطی خاص با مصرف الکل، نوشیدنی های حاوی فروکتوز، گوشت و غذاهای دریایی دارد. عوامل دیگر عبارتند از تروما و جراحی. مطالعات اخیر نشان داده است عوامل تغذیه ای که زمانی مرتبط دانسته می شد در واقع شامل مصرف سبزیجات سرشار از پورین (مانند لوبیا، نخود، عدس و اسفناج) و پروتئین کامل نمی شود. مصرف ویتامین ث و فراورده های لبنی، همراه با ورزش، ظاهراً خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد. تصور می شود دلیل آن تا حدودی به علت اثر آن ها در کاهش مقاومت به انسولین باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

نِقْرِس (gout)
نِقْرِس
نوع ارثی التهاب مفصل. وجه مشخصۀ بیماری فراوانی بلورهای اسید اوریک در بافت هاست که باعث التهاب و درد در یک یا چند مفصل، معمولاً در دست و پا، می شود. حمله های حاد بیماری را با داروهای ضد التهاب درمان می کنند. این بیماری در مردان ده برابر شایع تر از زنان است. بیماری در طول زمان به عروق خونی و کلیه ها آسیب می رساند. به همین سبب، گاهی برای کاهش میزان اسید اوریک خون درمان دایم (← آلوپورینول) لازم است. مصرف مقادیر زیاد الکل موجب تشدید نقرس می شود. نقرس بیشتر شست پا را درگیر می کند. اکنون فراوانی این بیماری کمتر از قرن ۱۹ است و علت شاید آن است که مردم غذاهای ساده تری مصرف می کنند و کمتر الکل می نوشند. احتمال می رود علت این امر کم شدن این صفت موروثی در خانواده های مستعدِ ابتلا به نقرس است. حملۀ نقرس بدون هیچ هشدار قبلی شروع می شود و حتی ممکن است حمله پس از بیدارشدن فرد از خواب و بدون علتی مشخص آغاز شود. عوامل محرک شروع حمله عبارت اند از رطوبت، سرما، خستگی بیش از حد، و از همه مهم تر، رژیم غذایی. بیمار نباید غذاهایی مصرف کند که موجب افزایش اسیداوریک خون می شوند و از مصرف الکل پرهیز کند. غذا باید ساده و آب پز باشد و به آن ادویه نزنند. لازم است جگر، دل، و قلوه از رژیم غذایی حذف و از مصرف گوشت قرمز کاسته شود. همچنین، لازم است بیماران از مقادیر فراوانی مایعات غیرمحرک استفاده کنند.

پیشنهاد کاربران

نقرس. ( ا. ) . نقرس یکی از انواع بیماری های ورم مفاصل می باشد که با درد همراه است. نقرس در اثر افزایش اسید اوریک در خون به وجود می آید. یکی از عوامل افزایش دهنده ی اسید اوریک، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی اسید آمینه ی "پورین" است.
اسید اوریک اضافی موجود در خون به شکل کریستال هایی در مفاصل ته نشین شده و باعث قرمزی، متورم و گرم شدن، درد و التهاب یک یا چند مفصل می گردد که بیشتر در انگشت شست پا، پاشنه پا، قوزک پا، زانو و آرنج ظاهر می شود.
حدود 95 درصد از مردان و 5 درصد از زنان دچار نقرس می شوند. زنان قبل از یائسگی، جزو گروه درگیر با نقرس می باشند.
عواملی که موجب افزایش اسید اوریک و ایجاد نقرس می شوند:
1 - افزایش تولید اسید اوریک به وسیله بدن
2 - کاهش خروج اسید اوریک توسط کلیه ها
3 - افزایش دریافت غذاهای پورین
4 - بیماری های حاد
5 - ضربه روحی
6 - جراحی
7 - تب
8 - کمبود آب بدن
9 - خوردن بیش از حد شام
10 - بعضی از داروها مانند: آسپرین
آیا شما در معرض خطر هستید؟
بعضی مشکلات احتمال بروز نقرس را افزایش می دهند. این مشکلات و بیماری ها شامل: افزایش فشار خون، دیابت نوع 1 و 2، کلسترول بالا، مشکلات گوارشی، کاهش توده عضلانی، چاقی، مصرف غذاهای پورین دار، گرسنگی یا کم خواری، بیماری های کلیوی و لوسمی ( سرطان خون ) و پسوریازیس ( نوعی بیماری پوستی ) و ناهنجاری در هموگلوبین.
توصیه به افراد مبتلا به نقرس:
- آب زیادی بنوشند ( روزی 2 تا 3 لیتر ) . حتماً 1 لیوان آب، قبل از خواب بنوشند، زیرا این کار به کم شدن اسید اوریک کمک می کند.
- وزن خود را ایده آل و ثابت نگه دارند.
- اگر اضافه وزن دارند، وزن خود را کم کنند، اما برای کاهش سریع وزن نباید گرسنه بمانند یا کم خواری کنند، ، زیرا کاهش سریع وزن، باعث افزایش اسید اوریک و به دنبال آن بدتر شدن نقرس می گردد. حداکثر کاهش وزن مجاز 500 گرم در هفته می باشد.
- از خوردن غذاهای پورین دار اجتناب کنند.
- از ریختن روغن زیاد در غذا جدا خودداری کنند.
درمان های نقرس
1 ) درمان با گیلاس وتوت فرنگی
گیلاس و توت فرنگی شیرین یا ترش، در درمان نقرس بسیار مهم است. شما در حدود 10 تا 25 عدد گیلاس یا توت فرنگی در روز مصرف کنید. این میوه ها اگر تازه باشند بهتر است، ولی کنسرو شده هم ایرادی ندارد.
2 ) درمان با آب سبزیجات
آب هویج همراه با خیار و چغندر، بهترین درمان کننده نقرس می باشد. روزانه 500 میلی لیتر آب سبزیجات ( آب چغندر و آب خیار هر کدام 100 میلی لیتر و آب هویج 300 میلی لیتر ) بنوشید.
3 ) درمان با لوبیا
آب لوبیا را بگیرید و هر روز 150 میلی لیتر از آن را بنوشید.
4 ) درمان با سیب
سیب به عنوان یکی از بهترین درمان کننده های نقرس شناخته شده است. سیب دارای اسید مالیک می باشد که باعث خنثی کردن اثر اسید اوریک می گردد. پیشنهاد شده که بعد از هر وعده غذا، 1 عدد سیب مصرف شود.
5 ) درمان با موز
مصرف موز 3 تا 4 عدد در روز برای درمان نقرس پیشنهاد شده است.
6 ) درمان با لیموترش
ویتامین C به عنوان درمانی برای مفصل دردناک شناخته شده است. نصف لیمو ترش را در 1 لیوان آب بریزید و 3 بار در هفته میل کنید.
7 ) درمان با میوه
3 تا 4 عدد میوه در روز مصرف کنید.
8 ) درمان با غذاهای طبیعی
میوه و سبزیجات و دانه ها و یا جوانه ها برای درمان نقرس بسیار مفید می باشد.
9 ) درمان با آب ولرم
10 ) درمان با حمام نمک
دو بار در روز پای خود را در آب و نمک بگذارید. برای این کار 250 تا 500 میلی گرم نمک را در آب داغ حل کنید.
11 ) درمان با هوای تازه، ورزش کردن و کم کردن استرس
غذاهایی که فاقد پورین می باشند:
گیلاس، توت فرنگی و آلبالوی تازه ( به میزان 250 گرم در روز مجاز شناخته شده است )
موز
گوجه فرنگی
کرفس، بامیه، کلم
جعفری
سبزیجات برگ سبز
آناناس
غذاهای دارای ویتامین C مانند: کلم قرمز، فلفل قرمز، نارنگی، پرتقال و دیگر مرکبات و سیب زمینی
آب میوه و آب
لبنیات کم چرب
کربوهیدرات های پیچیده از قبیل: نان، ماکارونی، برنج، غلات، میوه ها و سبزیجات
شکلات
نوشیدن قهوه یا چای
نوشیدن نوشابه های گازدار
مصرف اسیدهای چرب ضروری از قبیل: تن، ماهی سالمون، آجیل و دانه ها
مصرف سویا به جای گوشت قرمز
کره و یا مارگارین کم چرب
تخم مرغ
غذاهای پورین داری که باعث بروز نقرس نمی شوند، عبارتند از:
گل کلم، مارچوبه، قارچ ، نخود، اسفناج ، نان های سبوس دار، مرغ، بوقلمون و لوبیا ( این غذاها بهتر است هفته ای 1 بار مصرف شوند، نه بیشتر! )
غذاهای دارای پورین کم:
گوشت گوسفند، گوشت گوساله، جگر، قلوه، سالمون، بوقلمون، ماهی قزل آلا و اردک.
غذاهای دارای پورین زیاد:
قلب ( دل گوسفند ) ، شاه ماهی، مخمر، ساردین و نان های شیرین
توصیه های تغذیه ای:
- از زیاد مصرف کردن ویتامین C بپرهیزید، زیرا این ویتامین افزایش دهنده تولید اسید اوریک می باشد.
- از زیاد مصرف کردن ویتامین B3 بپرهیزید ( بیشتر از 50 میلی گرم در روز ) . زیادی نیاسین جلوی خروج اسید اوریک را از بدن می گیرد.
- از مصرف کردن مکمل های آهن جدا بپرهیزید. زیادی آهن در خون باعث ورود اسید اوریک در مفاصل می باشد.

با یاد او
نقرس که به بیماری ثروتمندان مشهور است، در اثر خوردن گوشت ایجاد می شود. خوردن گوشت باعث تولید بیش از حد اسید اوریک ( ماده ای که در ادرار یافت می شود ) می شود. با افزایش اسید اوریک در بدن این ماده، با سدیم ترکیب شده و سدیم اورات را تشکیل می دهد سدیم اورات در مفاصل رسوب می کند و به دلیل اینکه سدیم اورات سوزنی شکل است به اطراف خود آسیب می رساند و موجب درد در ناحیه مفاصل می شود. درد مفاصل اولین نشانه ی بروز نقرس است اما به اشتباه این نشانه را نشانه ساییدگی مفاصل می گویند. ساییدگی مفاصل غیر محتمل است. مفصل و غضروف سر استخوان فقط بر اثر ضربه با جسم سخت آسیب میبیند.
درمان نقرس بسیار ساده است. فقط گوشت نخورید. هیچ نوع گوشتی را نخورید. چه گوشت چهارپایان باشد، چه گوشت پرندگان و چه گوشت خزندگان و چه گوشت حیوانات دریایی، چه گوشت صدف باشد گوشت نباید بخورید.


کلمات دیگر: