کلمه جو
صفحه اصلی

خرامه

فرهنگ فارسی

قصبه ای است از دهستان کربال بخش زرقان شهرستان شیراز .

لغت نامه دهخدا

خرامة. [ خ َ م َ ] (ع مص ) بی باک و گستاخ گردیدن .(از منتهی الارب ) (از تاج العروس ) (از لسان العرب ).


خرامه . [ خ َ م َ ] (اِخ ) از دیه های وزواه قم . (تاریخ قم ص 140).


خرامه . [ خ ِ م ِ ] (اِخ ) قصبه ای است از دهستان کربال بخش زرقان شهرستان شیراز. واقع در 78هزارگزی جنوب خاوری زرقان کنار راه فرعی شیراز به سهل آباد خیر و نیریز. این ناحیه در جلگه واقع است با آب و هوای معتدل و مالاریایی و دارای 2850 تن سکنه ٔ فارسی زبان . آب آن از رودخانه ٔ کروقنات . محصولاتش : غلات ، برنج و میوجات می باشد. اهالی بکشاورزی و کسب و باغبانی گذران می کنند و از صنایع دستی قالی و گیوه می بافند. بدانجا یک دبستان و پاسگاه ژاندارمری وجود دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).


( خرامة ) خرامة. [ خ َ م َ ] ( ع مص ) بی باک و گستاخ گردیدن.( از منتهی الارب ) ( از تاج العروس ) ( از لسان العرب ).
خرامه. [ خ َ م َ ] ( اِخ ) از دیه های وزواه قم. ( تاریخ قم ص 140 ).

خرامه. [ خ ِ م ِ ] ( اِخ ) قصبه ای است از دهستان کربال بخش زرقان شهرستان شیراز. واقع در 78هزارگزی جنوب خاوری زرقان کنار راه فرعی شیراز به سهل آباد خیر و نیریز. این ناحیه در جلگه واقع است با آب و هوای معتدل و مالاریایی و دارای 2850 تن سکنه فارسی زبان. آب آن از رودخانه کروقنات. محصولاتش : غلات ، برنج و میوجات می باشد. اهالی بکشاورزی و کسب و باغبانی گذران می کنند و از صنایع دستی قالی و گیوه می بافند. بدانجا یک دبستان و پاسگاه ژاندارمری وجود دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

دانشنامه عمومی

خِرامه شهری در شهرستان خرامه استان فارس در جنوب ایران است. خرامه با مساحت حدود ۲۶۴٫۱ کیلومتر مربع در ۷۵ کیلومتری شرق شیراز واقع گردیده و دارای آب و هوایی معتدل و کوهستانی است.
پایگاه خبری و اطلاع رسانی صدای خِرامه
بنا به روایاتی نام خرامه از خُورمه به معنی خورشید و ماه گرفته شده است. فرض دیگر این است که این نام مأخوذ از خورماه که نام روز یازدهم از ماه های ایران است باشد. حتی امروز نیز بعضی از عشایر منطقه نام این شهر را خورومه تلفظ می کنند که به هردو انگاشت نزدیک است.
با استفاده از شواهد و اسناد معتبری که در دست است قدمت شهر خرامه و کربال به ۱۵۰۰ سال قبل و به سال ۵۰۰ میلادی بر می گردد. در کتاب ها و سفرنامه هایی از جمله نزهت القلوب، فارسنامه ابن بلخی، المسالک و الممالک، آثارالعجم، فارسنامه ناصری، شیرازنامه، معجم البلدان، تاریخ برگزیده، برهان قاطع، تاریخ سرزمین های فلات شرقی، تاریخ ابن خلدون و دیگر کتاب ها در مورد خرامه و کربال مطالبی نوشته شده است.
ابن حوقل در سدهٔ چهارم هجری رود خرامه را قابل کشتیرانی توصیف کرده و ابن بلخی در وصف آن چنین آورده است: «منبع این رود کُر از نواحی کلار و رودی عاصی است که هیچ جای را آب ندهد الا جاهایی را که بند کرده اند. به همین دلیل شش بند به نام های امیر، فیض آباد، تیلکان، موان، و جهان آباد بر روی آن بسته شده. این رود نهایتاً به دریاچه بختگان می ریزد.»

دانشنامه آزاد فارسی

خِرامِه
شهری در استان فارس، شهرستان شیراز، و مرکز اداری بخش کربال. با ارتفاع ۱,۵۹۵ متر، در ۷۷کیلومتری شرق شیراز، سر راه شیراز و مرودشت به استهبان، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل و خشک است و جمعیت آن ۲۱,۶۸۳ نفر است (۱۳۸۵). غاری دیدنی نیز دارد.


کلمات دیگر: