کلمه جو
صفحه اصلی

فتوحات شاهی

دانشنامه آزاد فارسی

فُتوحاتِ شاهی
تألیف سلطان ابراهیم امینی هروی، کتابی در تاریخ فرمانروایی شاه اسماعیل اول صفوی. امینی در ۹۲۷ق، که در هرات به خدمت شاه اسماعیل رفته بود، این کتاب را به نام او نوشت. فتوحات شاهی دو بخش دارد؛ بخش نخست مقدمه مانند و در پنج فتح به نام های آفرینش آدم، میلاد پیامبر، سرگذشت امامان، نیاکان شاه اسماعیل و میلاد شاه اسماعیل و شرح حال او تا ۱۲سالگی است. در بخش دوم، که بخش اصلی این کتاب است، رویدادها و فتوحات دوازده سال نخست پادشاهی شاه اسماعیل در دوازده دفتر، هر سال در یک دفتر، گنجانده شده است. این کتاب را بخشی از حبیب السیر دانسته اند. از فتوحات شاهی چندین نسخۀ خطی دردست است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فتوحات شاهی (تاریخ صفوی از آغاز تا سال 920هـ ق). فتوحات شاهی، تألیف صدرالدین ابراهیم امینی هروی، به تاریخ صفویه از آغاز تا سال 920ق پرداخته است. اگر چه کتاب ناتمام مانده است، با این وجود این اثر یکی از نخستین و بارزترین نمونه تاریخ نگاری عصر صفویه است که در سال های سلطنت شاه اسماعیل اول به رشته تحریر درآمده است و از نظر نقل حوادث دوران قبل از تشکیل سلسله صفویه، به ویژه مبارزات این خاندان برای کسب قدرت تا اوایل سلطنت «شاه اسماعیل اول»، در خور توجه است.
کتاب، شامل دو دفتر است: دفتر اول از آفرینش آدم و نیاکان پیامبر تا زمان «شاه اسماعیل» را در بر می گیرد. دفتر دوم شامل رویدادهای دوره «شاه اسماعیل» تا حوادث تاریخی سال 920ق است. نویسنده در نگارش کتاب تبویب و فصل بندی خاصی را لحاظ نکرده است.
بستر تاریخ پرفراز و نشیب ایران در دوران صفویه، آثار و کتب متعددی را در خود نهفته دارد که امروزه به یاری پژوهش گران مشتاق کنکاش و جست وجو در مراکز مختلف، تصحیح بخشی از منابع ناخوانده این دوره میسر گردیده است.
بی گمان نقش هر یک از این آثار در پر کردن خلأهای اطلاعاتی و افزودن بر دانسته های محققان و تصویرسازی واقع گرایانه و شفاف از وضعیت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی این دوران مهم تاریخ ایران مفید و قابل درنگ است. از جمله این منابع که به همت دکتر محمدرضا نصیری تصحیح شده، کتاب حاضر است.
این اثر از زمره آثار تاریخ عمومی است؛ یعنی شامل نقل روایات تاریخی از آدم(ع) تا زمان صفویه (زمان نویسنده) است و بی تردید به علت واگویه کردن حوادث گذشته، از منابع ادوار پیشین (پیش از صفویه) این بخش از کتابش اهمیتی در خور ندارد و تنها حوادث و وقایع دوران صفویه که نویسنده در بخشی از آن ها شاهد عینی بوده است، شایان توجه و مداقّه است.


کلمات دیگر: