کلمه جو
صفحه اصلی

سید محمدطاهر هاشمی

دانشنامه عمومی

'سید محمد طاهر سیدزاده هاشمی (۱۲۹۴، دولت آباد روانسر - ۲ تیر ۱۳۷۰، کرمانشاه) شاعر، خوشنویس، عالم و مورخ کُرد ایرانی بود.
تاریخ تصوف در کرمانشاه-تالیف محمد علی سلطانی (صفحات ۲۶۸ تا ۲۷۶)
تاریخ تسنن در کرمانشاه-تایف محمد علی سلطانی
مجموعه مصاحبه های «میراث ماندگار» کیهان فرهنگی سال سوم و چهارم شماره ۱۳۶۵/۲
کتاب حدیقهٔ سلطانی تألیف محمد علی سلطانی جلد دوم-بهار ۱۳۶۹-مرکز نشر فرهنگ و هنر ادبیات کردی
«مناجات نامه» به کوشش اسماعیل ططری و با خط و خوشنویسی استاد سید طاهر هاشمی
«سه هفت بند» به کوشش سید محمد فاتح سیدزاده هاشمی و به خط و خوشنویسی استاد سید محمد طاهر هاشمی-موسسه انتشارات امیر کبیر-تهران ۱۳۶۵
تذکره مختصر شعرای کرمانشاه وانجمنهای ادبی-مطبوعات-تألیف باقر شاکری-(صفحه ۷۹)
گلزار شاعران کردستان-تألیف عبدالحمید حیرت سجادی (صفحه۱۷۵)
باغ هزارگل-تذکره سخنوران کرمانشاه-تألیف فرشید یوسفی صفحه ۴۳۲
مجله سروه - سال هفتم-شماره۶۰-تیر ۱۳۷۰
مجله ماموستای کورد-شماره ۱۳ زمستان ۱۹۹۱–۱۹۹۲-صفحات ۲۴ و۲۵ چاپ سوئد
مجله «ئاوینه» شماره ۹ سال ۱۳۷۰
مجله سروه-ویژه کنگرهٔ فرزانگان کرد-پائیز ۱۳۷۵-سنندج-
مجله کشکول- تابستان ۹۷-ویژه نامه استاد سید محمد طاهر هاشمی
وی در روستای دولت آباد روانسر از خانواده ای اهل علم و عرفان متولد شد. در شعر «طاهر» تخلص می کرد. او فرزند سید قیدار هاشمی معروف به سید الدوله ابن سید شیخ قادر ابن سید شیخ رسول سوله ای برزنجی و اختر خانم دختر فتاح بیگ سردار اکرم ولدبیگی است. خاندان وی از سلسله سادات سوله ای از خاندان سادات برزنجی میباشد. جدش سید شیخ رسول سوله ای برزنجی در حدود سال ۱۲۴۷ ه. ق از ولایت بابان عثمانی به ایران آمده ابتدا در ازگله و سرقلعه و جیران ذهاب توطن و سپس از سال 1271 قمری تا پایان عمر در دولت آباد روانسر اقامت می نماید و تکیه و مدرسه علوم دینی دولت آباد را بنیاد می نهد. استاد سید طاهر ابتدا نزد خاتون مریم همسر سید عارف لونی شروع به تحصیل و ختم قرآن نمود هم چنین نزد ملا محمد رحیم روحانی سنندجی مدرس دولت آباد – سید شریف کردستانی – استاد بدیع الزمان مهی فرهی سنندجی – ونیز عالم شهیر کردستان علامه شیخ حبیب الله روحانی کاشتری پدر بابا مردوخ روحانی و نیز والدش سید الدوله تلمذ و به تعلیم علوم معقول و منقول پرداخت . پس از فوت پدر در سال 1323 شمسی، مسئولیت اداره و سرپرستی مدرسه علمیه و تکیه دولت آباد را به عهده گرفت . اشعار و مقالات خود را برای چاپ در مجله کردی «گلاویژ» با امضا طاهر کرمانشاهی ارسال می کرد، مدتی با بخش کردی رادیو ایران و رادیو کردی کرمانشاه همکاری می کرد و برنامه های ادبی و تاریخی کردی و فارسی من جمله گلزار ادب، هه وارگهٔ دلان، مردان و زنان نامی کرد و فارسی سرایان کرد و... را می نوشت واجرا می نمود. استاد سید محمد طاهر هاشمی در علوم اسلامی،ادبیات فارسی کوردی و عرب، تاریخ ایران و اسلام، تصوف و فرق مختلف صوفیه و همچنین علم نسب شناسی، جداول وفقی و جفر از علوم غریبه , تذهیب، خطاطی و خوشنویسی صاحب نظر و دارای سبک بودند. درخط نسخ سبک عثمانی تخصص داشت. ایشان قرآن کریم، صحیفه سجادیه، دلایل الخیرات و آثار متعدد دیگری را با خط نسخ و نستعلیق کتابت نموده اند. وی بیش از پانزده هزار بیت شعر به زبان های کردی و فارسی سروده اند که اشعار کردی عرفانی وی به صورت موسیقی عرفانی در تکایای قادری کردستان استفاده می شود .
در مهر ماه سال ۱۳۷۵ کنگره ی فرزانگان کُرد در بزرگداشت سید طاهر هاشمی و اساتیدی دیگر از جمله هیمن، هه ژار، قانع و... به مدت ۳ روز در شهر سنندج با شرکت حدود ۱۰۰۰ میهمان ایرانی و خارجی برگزار گردید. در آذر ماه سال ۱۳۷۸ همچنین همایشی تحت عنوان بزرگداشت مقام استاد سید طاهر هاشمی از سوی مرکز نشر فرهنگ و ادبیات کردی و با همکاری ادراه فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه با حضور مهمانان ایرانی و خارجی (هیاتی از شاعران و نویسندگان برجسته کردستان عراق) برگزارشد. در تابستان 1387 مراسم بزرگداشتی از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمانشاه در شهرستان پاوه برگزار گردید .
در سال 1349 به همکاری با رادیو ایران و سپس رادیو کردی کرمانشاه دعوت گردید. حاصل این همکاری پربار که تا هنگام تعطیلی این رادیو در سال های پس از انقلاب ادامه داشت، نوشتن و تهیه و اجرای برنامه های غنی و پر طرفدار به زبان کردی و فارسی چون هه وار گهٔ دلان - گلزار ادب -مردان و زنان نامی کرد - ادبا و نویسندگان فارسی سرای کُرد، مردان نامی اسلام، عرفان و عرفاً در غرب ایران ، مرزداران غرب که بر شهرتش در سرتاسر کردستان ایران و عراق افزود. سید محمد طاهر هاشمی با مجمع علمی کرد در بغداد ارتباط و همکاری مستمر داشت و مشاوره صاحب نظر آن آکادمی بود.


کلمات دیگر: