کلمه جو
صفحه اصلی

خنامان

فرهنگ فارسی

ده مرکزی دهستان خنامان شهرستان رفسنجان با ۵۲۵ تن سکنه آب آن از قنات و چشمه و محصول آن غلات و لبنیات و پنبه و حبوبات و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه فرعی است .

لغت نامه دهخدا

خنامان . [ خ ِ ] (اِخ ) ده مرکزی دهستان خنامان شهرستان رفسنجان . با 525 تن سکنه . آب آن از قنات و چشمه و محصول آن غلات و لبنیات و پنبه و حبوبات ، شغل اهالی زراعت و گله داری و راه فرعی است . پاسگاه ژاندارمری و دبستان و 5 باب دکان در آنجاوجود دارد. بنای زیارتگاهی بنام سیدابراهیم از اولادامام موسی کاظم و بی بی ناز بدانجا است که ظاهراً از دوره ٔ صفویان است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


خنامان . [ خ ِ ] (اِخ ) نام یکی از دهستان های پنج گانه ٔ شهرستان رفسنجان در خاور رفسنجان ، بحدود زیر: شمال بخش زرند از شهرستان کرمان ؛ خاور دهستان کوی از بخش حومه ٔ کرمان ؛ جنوب بخش بردسیر از شهرستان سیرجان ؛ باختر دهستان حومه ٔ رفسنجان . این منطقه کوهستانی است با هوای سردسیری . زیارتگاهی بنام بی بی حیات دارد که در تابستان جمعیت زیادی از کویر حومه ٔ رفسنجان برای زیارت و استفاده از هوا به این دهستان می آیند. آب مشروب آن از قنات و چشمه و رودخانه است و محصول آن غلات و لبنیات و حبوبات و پنبه و کمی پسته می باشد. شغل اهالی زراعت و گله داری است . این دهستان از 75 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و در حدود 8800 تن سکنه دارد. آبادی های این دهستان نزدیک به هم و مرکز آن قصبه ٔ خنامان است . مذهب ساکنان مسلمان و شیعه ٔ اثناعشری و زبان آنها فارسی است . راه های این دهستان عموماً مالرو و راه فرعی خنامان از آبادی واقع درکنار شوسه ٔ کرمان به رفسنجان منشعب میشود که پس از پیمودن راههای کوهستانی ناهموار به خنامان منتهی میگردد. آبادی های عمده ٔ این دهستان : کاخ ، بی بی حیات ، داوران ، گلوسالار است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


خنامان. [ خ ِ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستان های پنج گانه شهرستان رفسنجان در خاور رفسنجان ، بحدود زیر: شمال بخش زرند از شهرستان کرمان ؛ خاور دهستان کوی از بخش حومه کرمان ؛ جنوب بخش بردسیر از شهرستان سیرجان ؛ باختر دهستان حومه رفسنجان. این منطقه کوهستانی است با هوای سردسیری. زیارتگاهی بنام بی بی حیات دارد که در تابستان جمعیت زیادی از کویر حومه رفسنجان برای زیارت و استفاده از هوا به این دهستان می آیند. آب مشروب آن از قنات و چشمه و رودخانه است و محصول آن غلات و لبنیات و حبوبات و پنبه و کمی پسته می باشد. شغل اهالی زراعت و گله داری است. این دهستان از 75 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و در حدود 8800 تن سکنه دارد. آبادی های این دهستان نزدیک به هم و مرکز آن قصبه خنامان است. مذهب ساکنان مسلمان و شیعه اثناعشری و زبان آنها فارسی است. راه های این دهستان عموماً مالرو و راه فرعی خنامان از آبادی واقع درکنار شوسه کرمان به رفسنجان منشعب میشود که پس از پیمودن راههای کوهستانی ناهموار به خنامان منتهی میگردد. آبادی های عمده این دهستان : کاخ ، بی بی حیات ، داوران ، گلوسالار است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

خنامان. [ خ ِ ] ( اِخ ) ده مرکزی دهستان خنامان شهرستان رفسنجان. با 525 تن سکنه. آب آن از قنات و چشمه و محصول آن غلات و لبنیات و پنبه و حبوبات ، شغل اهالی زراعت و گله داری و راه فرعی است. پاسگاه ژاندارمری و دبستان و 5 باب دکان در آنجاوجود دارد. بنای زیارتگاهی بنام سیدابراهیم از اولادامام موسی کاظم و بی بی ناز بدانجا است که ظاهراً از دوره صفویان است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

دانشنامه عمومی

خنامان، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رفسنجان در استان کرمان ایران است.این روستا از توابع شهرستان رفسنجان استان کرمان در جنوب شرق ایران است روستای خنامان بین شهرهای کرمان زرند رفسنجان است فاصلهٔ این روستا تا شهر کرمان حدود ۸۵کیلومتر و تا شهر رفسنجان حدود ۶۰کیلو متر وتا زرند حدود ۶۵ کیلو متر می باشد راه های ارتباطی و مواسلاتی این روستا با شهرهای فوق الذکر به وسیلهٔ جاده اسفالته می باشد .
معبد آناهیتا (رفسنجان)
این روستا در دهستان خنامان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۴۱ نفر (۱۱۸خانوار) بوده است.
معبد آناهیتا در روستای حسین آباد در بخش خنامان از شهرستان رفسنجان قرار دارد. این مکان در زمان قاجاریه به صورت قلعهٔ پناهگاه دزدان و راهزنان بوده است به همین سبب از این به بعد به اشتباه قلعهٔ دزدان نامیده شده است. تاریخ این قلعه به هزاره اول قبل از میلاد مسیح بر می گردد.
آثار مکشوفه فوق الذکر عبارتند از کاسه وکوزه والتی شبیه به تبر از جنس مفرغ و چند عدد گوشواره ودست بند نقره وچند دانه عقیق و ظروفی شبیه چراغ وجامهایی کوچک در بررسی های دیرینه شناسی در مورد تبر مکشوفه خنامان کارشناسان موزه قدمت آن را به دور هخامنشین میدانند.این اطلاعات بر گرفته از کتاب سفر نامه ژنرال انگلیسی بنام پرسی سایکس تحت عنوان ده هزار مایل در ایران ترجمه حسین سعادت نوری است


کلمات دیگر: