کلمه جو
صفحه اصلی

رفسنجان

فارسی به انگلیسی

rafsanjan

فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی است در شمال غربی کرمان . جمعیت آن ۱۱۲۴۵۳ تن .در اراضی نمکزار آن پسته خوب بعمل می آید و در اراضی پر آب پنبه کاری میشود . ۲ - مرکز شهرستان شهر رفسنجان است که بیش از ۳۶٠۲۵ تن سکنه دارد. شهر مزبور بر سر راه شوسه اصفهان و یزد بکرمان و بندرعباس قرار دارد.

لغت نامه دهخدا

رفسنجان. [ رَ س َ ] ( اِخ ) شهرستانی است در شمال غربی کرمان. جمعیت آن 61204 تن. در اراضی نمکزار آن پسته خوب به عمل می آید و در اراضی پرآب پنبه کاری می شود. ( فرهنگ فارسی معین بخش اعلام ). یکی از شهرستانهای استان هشتم کشور و خلاصه مشخصات آن بشرح زیر است : حدود - از طرف شمال به شهرستان یزد و بخش زرند از شهرستان کرمان - از طرف خاور به شهرستان کرمان - از طرف جنوب به شهرستان سیرجان - از طرف باختر به بخش شهر بابک ازشهرستان یزد. آب و هوای شهرستان در قسمت کوهستانی سردسیر و خوش آب و هوا و در قسمت جلگه گرم و معتدل است. اغلب اوقات در نتیجه وزش باد باغات و مزارع دهستانهای نوق و انار از ریگ مستور و خسارت زیادی به رعایا می رسد و دهستانهای کشکوئیه و حومه رفسنجان نیز از آسیب باد مصون نیستند. هوای این دهستانها معتدل و آب بیشتر قنوات شور است. ارتفاعات - این شهرستان دو رشته کوهستان دارد: 1- کوه داوران و مرتفعترین قله آن [کوه دره ] به ارتفاع 2745گز است. 2- قسمتی از سلسله جبالی است که از شیرکوه یزد شروع و به کوه چوپار متصل می شود و مرتفعترین قله آن کوه شهر بابک به ارتفاع 3473 گز می باشد. رودخانه - معروفترین رودخانه ها عبارتند از: رود انار - دو دهنه راویز - رود شور و رود گیوه دری ، که عموماً پس از عبور از دشت رفسنجان دردهستان نوق بنام رودخانه شور معروف و به کویر بافق منتهی میشود. محصولات عمده آن پسته و غلات و پنبه و لبنیات و حبوب و صیفی است. پسته رفسنجان مرغوب ترین پسته کشور بشمار میرود و بیشتر ساکنان دیه ها به کشت پسته و پنبه اشتغال دارند. شهرستان رفسنجان تا سال 1327 هَ. ش. یکی از بخشهای شهرستان کرمان بشمار می رفت و در آن سال تبدیل به شهرستان شد و یکی از شهرستانهای استان هشتم محسوب می شود. رفسنجان از 6 دهستان بشرح زیر تشکیل شده است : 1 - دهستان حومه خاوری - 59 آبادی - 11900 تن سکنه. 2 - دهستان حومه باختری - 73 آبادی - 10200 تن سکنه. 3 - دهستان حومه خنامان -75 آبادی - 8800تن سکنه. 4 - دهستان کشکوئیه - 48 آبادی - 6800تن سکنه. 5 - دهستان انار - 36 آبادی - 4500تن سکنه. 6 - دهستان نوق ، 70 آبادی - 5800 تن سکنه. جمعیت شهر 14642 تن است که بنا به آمار بالا جمعیت شهرستان در حدود 62462 تن می باشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ). رجوع به تاریخ ادبی ایران تألیف ادوارد براون ج 3 ص 179 و تاریخ عصر حافظ ج 1 ص 105 و 225و تاریخ گزیده ص 634 و 652 و 659 و 669 و 748 شود.

رفسنجان . [ رَ س َ ] (اِخ ) قصبه ای است در کرمان و در اطراف آن معدن مس موجود می باشد و خود در کنار راه یزد و کرمان میان دفعه و حسین آباد در 922600 گزی تهران واقع است . (یادداشت مؤلف ). مرکز شهرستان رفسنجان و بیش از 9212 تن سکنه دارد. شهر مزبور بر سر راه شوسه ٔ اصفهان و یزد به کرمان و بندرعباس قرار دارد. (فرهنگ فارسی معین بخش اعلام ). شهر رفسنجان مرکز شهرستان رفسنجان و در 123 هزارگزی باختری کرمان در مسیر راه شوسه ٔ کرمان به یزد واقع شده مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است :
طول 55 درجه و 51 دقیقه و 49 ثانیه - عرض 30 درجه و 25 دقیقه و 43 ثانیه . ارتفاع از سطح دریا 1572 گز. شهر رفسنجان در قدیم ده کوچکی بنام بهرام آباد بوده که بواسطه ٔ وقوع در سر راه شوسه ٔ کرمان به یزد از حدود اوایل قرن 14 هَ .ش . شمسی به تدریج رو به آبادی رفته و اکنون یکی از شهرهای متوسط استان هشتم بشمار می رود و از سه آبادی متصل بهم بنام علی آباد، بهرام آباد، قطب آباد تشکیل شده است . رفسنجان دارای بازاری با 500 مغازه و 4 خیابان جدید و مشجر می باشد. جمعیت شهر بر طبق آخرین آمار بشرح زیر است : ذکور 7500 تن - اناث 7200 تن - جمع 14700 تن . و رفسنجان مرکز تجارت دهستانهای کشکوئیه ، نوق ، انار، حومه ٔ باختری ، حومه ٔ خاوری ، و قسمتی از خنامان محسوب می گردد. تا چند سال پیش رفسنجان از نظر اقتصادی نظیر سایر شهرهای کرمان بود، ولی ترقی ارزش پسته و صدرو آن به خارجه تغییرات قابل ملاحظه ای به جنبه ٔ اقتصادی رفسنجان بخشید و باغداران به کشت و پرورش پسته همت گماردند و در نتیجه محصول پسته به 8 برابر 25 سال پیش رسید. در خود شهر 2 دبیرستان و 6 دبستان و یک بیمارستان 20 تختخوابی وجود دارد. آب آشامیدنی شهر از 5 رشته قنات تأمین می شود. کلیه ٔ ادارات دولتی از جمله تلگراف و تلفن در این شهر وجود دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


دانشنامه عمومی

رفسنجان از شهرهای استان کرمان و سومین شهر از لحاظ جمعیت در این استان است. این شهر مرکز شهرستان رفسنجان است. جمعیت شهر رفسنجان بر اساس سرشماری به ۱۶۱٬۹۰۹ نفر در سال ۱۳۹۵ می رسد. فاصله شهر رفسنجان تا کرمان (مرکز استان کرمان) ۱۰۰ کیلومتر است. این شهر در مسیر محور کرمان به یزد واقع شده است.شهرهای کرمان، بردسیر، سیرجان، شهربابک، انار، زرند، بافق و یزد ، از شهرهای همجوار رفسنجان می باشند.فاصله رفسنجان تا بردسیر ۱۲۵ کیلومتر، تا سیرجان ۱۴۰ کیلومتر، تا شهربابک ۱۳۰ کیلومتر، تا انار ۹۰ کیلومتر، تا زرند ۷۵ کیلومتر، تا بافق ۱۸۵ کیلومتر و تا یزد ۲۳۰ کیلومتر می باشد.رفسنجان از نواحی مهم دانشگاهی ایران است. این شهر جزو بزرگترین تولیدکننده های پسته در جهان است.
پارک ریاست جمهوری
پارک لاله
بوستان جوان (پارک تقی آباد)
بوستان خبرنگار
پارک پونه
پارک مهربانو
بوستان شهروند
پارک مادر
بوستان معلم
رفسنجان اسامی مختلفی دارد که بیشتر در ارتباط با ذخایر زیر زمینی آن نامگذاری شده است. مانند رفسنگان یا رفسنگ از دو کلمه رفسنگ به معنای مس و کان به معنای معدن است که عربی شده آن رفسنجان می باشد.
برخی از کارشناسان بر این باورند که در شبکه جغرافیایی مناطق کویری به پناهگاه ها و قلعه ها و برج هایی بر می خوریم که کاروان های بازرگانی و یا رهنوردان عادی و معمولی شبی و روزی را در آن ها اتراق می کرده اند تا اوضاع جوی مساعد گردد و بار و بند را ببندند و به راه خود ادامه دهند. به این منزل گاه ها «قلعه»، «کاروانسرا» و «رباط» هم می گویند که هنوز می توان در دلِ راه های کاروان روِ کویری آثاری از آن ها را مشاهده کرد مانند: «کاروانسراسنگی»، «رباط سنگ»، «رباطِ پشت بادام»، «قلعه سنگی» و بسیاری دیگر. با توجّه به این ویژگی عینی و جغرافیایی، «رفسنجان» هم در اصل قلعه ای سنگی بوده است که کاروان های بازرگانی در آن پناه می گرفته اند؛ بر اساس تحقیقات تاریخی و زمین شناسی هیچ گاه در این حوالی کوهی نبوده است که سنگ مس وجود داشته باشد یا هیچ گاه واژه ای به طور اتفاقی که میان دو گوینده رد و بدل می گردد در چرخه ی زبان نهادینه نمی شود.
این واژه از سه نشانه ی زبانی «رف» به معنی پناه گاه و «سنگ» که بعدا به تبعیت از زبان عربی صدای «گ» به «ج» بدل شده و «ان» که پسوند مکانی می باشد، ترکیب یافته است و نهایتا کلمه ی «رفسنجان» به معنی «سنگ پناه یا قلعه سنگی و یا رباط سنگ ...» نزدیک می شود.

پیشنهاد کاربران

رفسنجان جایی است که مردمانش خیلی مهربان هستند حتما به این شهر سربزنید

شهرستانی در شمال غربی استان کرمان، با مردمی میهمان دوست و خون گرم.

یک شهر در شمال غربی استان کرمان با لهجه ای زیبا و شیرین غذای محلی ان بزقرمه و کشک پسته با مردمی خون گرم و مهمان نواز ، توصیه میکنم به این شهر سفر کنید

بز قرمه. بزقوش. بز باش. . . . . . . بز در تورکی یعنی خاکستری. . اسم تمام غذاهای ایرانی تورکی است. نوش جان


کلمات دیگر: