کلمه جو
صفحه اصلی

سیرجان


برابر پارسی : سیرگان

فارسی به انگلیسی

sirjan

فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی است در مغرب کرمان ( ایالت کرمان ) و آن از طرف شمال بشهرستان رفسنجان از مشرق بشهرستان بم از جنوب بشهرستان بندرعباس و از مغرب بشهرستان شیراز محدود است . سیرجان از سه بخش ( بخش مرکزی بخش بافت و بخش مشیز ) تشکیل شده بخش مرکزی از ۸ دهستان تشکیل گردیده و مرکز بخش شهر کوچک سعید آباد است . بخش مزبور شامل ۲۷۲ آبادی و جمعیت آن ۱۳۲۲۹۵ تن است . ۲- شهر قدیمی سیرجان در ۸ کیلومتری سعید آباد بر سر راه کرمان ببندر عباس است و آن مرکز ایالت کرمان بود ( دوره عباسیان ) و پس از ۲ سال مقاومت بسبب قحطی تسلیم و خراب گردید و دیگر روی آبادی ندید .
شهرستان سیرجان یکی از شهرستانهای استان هشتم کشور است این شهرستان در باختر استان ۸ واقع شده .

لغت نامه دهخدا

سیرجان. ( اِخ ) شهرستان سیرجان یکی از شهرستانهای استان هشتم کشور است. این شهرستان در باختر استان هشتم واقع شده و محدود است : از طرف شمال به شهرستان رفسنجان ، از خاور به شهرستان بم ، از جنوب به شهرستان بندرعباس و از باختر به شهرستان شیراز. شهرستان سیرجان طبق تقسیمات کشور از سه بخش بنام بخش مرکزی ، بخش بافت ، و بخش مشیز تشکیل شده است. حدود از شمال به شهرستان رفسنجان ، از خاور به بخش بافت و از جنوب به بخش سعادت آباد. از باختر به بخش نیریز. از نظر طبیعی بر دو قسم است : الف - جلگه ب - کوهستانی. سازمان اداری بخش مرکزی از 8 بخش تشکیل شده است : 1 - دهستان بلورد 6 آبادی و 2918 تن سکنه دارد 2 - دهستان محمدآباد 14 آبادی و 1288 تن سکنه دارد 3 - دهستان پاریز 51 آبادی و 11795 تن سکنه دارد 4 - دهستان قهستان 17 آبادی و 3549 تن سکنه دارد 5 - دهستان ابراهیم آباد 28 آبادی و 1633 تن سکنه دارد 6 - دهستان زیدآباد 23 آبادی و 6884 تن سکنه دارد 7 - دهستان سعدآباد 31 آبادی و 16068 تن سکنه دارد 8- دهستان کوه پنچ 48 آبادی و 3954 تن سکنه دارد. مرکز بخش شهر کوچک سعیدآباد است. این بخش از 272 آبادی تشکیل شده و جمعیت آن 45089 تن است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ). رجوع به نزهةالقلوب صص 140 - 188، معجم البلدان و جغرافیای سیاسی و طبیعی کیهان شود.

دانشنامه عمومی

سیرجان شهری در جنوب غربی استان کرمان و مرکز شهرستان سیرجان است. این شهر در ۹۶۰ کیلومتری تهران و ۱۷۵ کیلومتری کرمان قرار دارد و با توجه به قرار گرفتن در تقاطع محورهای مواصلاتی تهران - بندرعباس و کرمان - شیراز از دیرباز مورد توجه بوده است.جمعیت شهر سیرجان بر پایه سرشماری سال ۹۵ برابر ۱۹۹٬۷۰۴ نفر بوده است. شهر سیرجان به دو منطقهٔ شهرداری تقسیم شده است. سیرجان یکی از شهرهای صنعتی و اقتصادی کشور به شمار می رود و منطقه ویژه اقتصادی محسوب می شود. شهر سیرجان سرانه فضای سبز خوبی دارد ارتفاع شهر سیرجان از سطح دریا ۱۷۶۶ متر است و این شهر نسبت به شهرهای نیمه کویری دیگر ایران هوایی معتدل تر و ملایم تر دارد و یکی از تولیدکنندگان اصلی پسته در استان کرمان است. به لحاظ تاریخی نیز سیرجان جاذبه های خاصی را در خود جای داده است.
امام زاده احمد (ع)
امامزاده علی (ع)
بادگیر چپقی
بازار تاریخی سیرجان این بازار از بناهای دوره قاجاریه است.
یخدان های دوقلو
خانهٔ حاج رشید
یخدان حاج رشید
خانه علی اکبر شوکت سعیدی
باغ سنگی
آرامگاه میر زبیر
قلعه سنگ سیرجان
بنای شاه فیروز
کاروانسراها
خانه خلعتی (صدرزاده)
عمارت سعیدنیا
روستای تاریخی کران
باغ سنگی
خانه ناظم
عمارت صدرزاده
کاروانسرای تاریخی سعادت آباد
حمام تاریخی کران
قنات های هماشهر
قدیمی ترین سند تاریخی دربارهٔ سیرجان این نوشتهٔ ابن اثیر است: «گشتاسب یکی از پادشاهان قدیم ایران بود و دین سلیمان را داشت، دین زرتشت را پذیرفت و در کوهستانی که تنبور نام داشت جای گرفت و در حالت تقیه به عبادت مشغول شد».به عقیده استاد باستانی پاریزی، کوه تنبور همان است که در مشرق سیرجان و حدود چهار گنبد قرار گرفته و به همین نام مشهور است.
دربارهٔ وجه تسمیهٔ سیرجان نظرهای مختلفی اظهار شده است، ولی پژوهشگران عمدتاً بر این عقیده اند که در زمان ساسانیان به دلیل وجود قناتهای بسیار زیاد در این منطقه، آن را سیرگان یا سیرکان یعنی سیرآب از قنات یا پر از قنات نامیده اند. عده ای نیز کلمه گان یا کان را که به معنی معدن است به علت وجود معادن گوناگون در این منطقه دانسته اند. در استیلای عرب نام سیرگان معرب شده و به سیرجان تغییر یافت.
بنای سیرجان را به بهمن پادشاه اشکانی نسبت می دهند. ژان گوره در کتاب خواجهٔ تاجدار، شرحی بر سیرجان می نویسد و نشان می دهد که سیرجان قبل از اشکانیان نیز آباد بوده و توضیح می دهد: «سیرجان قدیم، به قول مورخان قدیم، از جمله سیسرون و کتزیاس که در دورهٔ هخامنشیان می زیسته اند، دارای ده محله بوده و در هر یک از محلات آن شهر، یک دسته از مردم زندگی می کرده اند».اما قدمت این شهر را به قبل از اشکانیان نیز نسبت داده اند. آن گونه که در کتاب تاریخ کرمان نوشته شده است: «اسکندر در بازگشت از هندوستان از روی قلعهٔ سنگ که محل قدیم شهر سیرجان است، عبور کرده و از طریق بوانات به پاسارگاد رفته است.»

فرهنگ فارسی ساره

سیرگان


پیشنهاد کاربران

سیرجان دومین شهر و شهرستان پرجمعیت و مهم استان کرمان پس از کرمان ( مرکز استان ) میباشد. که گلیم آن شهرت جهانی دارد و معدن گل گهر بزرگترین معدن سنگ آهن خاورمیانه در آن واقع شده است.

سیرجان Sir John عبارتی انگلیسی است سیر sir عنوان و لقب تشریفاتی انگلیسی است
Sir John Child:اولین نفری که کنترل کلیه مراکز تجاری کمپانی هند شرقی بریتانیا در هندوستان را در اختیار گرفت


کلمات دیگر: