کلمه جو
صفحه اصلی

اسماعیل صالحی مازندرانی

دانشنامه عمومی

اسماعیل صالحی مازندرانی (۱۳۱۲–۱۳۸۰ ش) از مراجع تقلید شیعه در حوزة علمیه قم بوده است. او فقیه، استاد حوزه، عضو دوره اول و دوم مجلس خبرگان رهبری، مؤلف، نویسنده کتاب مفتاح البصیرة فی فقه الشریعة، و مفتاح الاصول است. او در تاریخ ۹ شهریور ۱۳۸۰ در روستای لرزنه سوادکوه مازندران از دنیا رفتنبو
در سال ۱۳۱۲ش، برابر با ۱۳۵۲ق، در روستای نفت چال یکی از روستاهای توابع سوادکوه، در استان مازندران، به دنیا آمد. پدر او، ملا رحمت الله صالحی، یکی از روحانیون مورد احترام اهالی بود که برای امرار معاش به کشاورزی هم مشغول بود.
وی، مقدمات حوزوی را در بابل، تهران و قم آموخت و از سال ۱۳۳۳ش، دروس خارج را از محضر استادان مشهد فراگرفت. از سال ۱۳۳۹ش، مقیم قم شد و در درس استادانی چون سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، سید محمد رضا گلپایگانی، میرزا هاشم آملی، علامه طباطبایی و روح الله خمینی شرکت کرد.
او پیش از انقلاب از مدافعان روح الله خمینی بود. همچنین در سال ۱۳۵۳ دستگیر و تا سال ۱۳۵۵ زندانی شد. پس از انقلاب نیز عضو دوره اول و دوم مجلس خبرگان رهبری بود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «آیة الله اسماعیل صالحی مازندرانی»، در سال ۱۳۱۲ ش، برابر با ۱۳۵۲ ق، در یکی از روستاهای توابع قائم شهر، در استان مازندران، به دنیا آمد.
وی، مقدمات حوزوی را در بابل، تهران و قم آموخت و از سال ۱۳۳۳ ش، دروس خارج را از محضر استادان مشهد فراگرفت. از سال ۱۳۳۹ ش، مقیم قم شد و از محضر درس حضرات آیات: سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، سید محمدرضا گلپایگانی، میرزا هاشم آملی، علامه طباطبایی و امام خمینی رحمة الله علیه استفاده های شایانی برد.
تدریس
وی، هم زمان، به تدریس سطوح فقه، اصول، کلام، فلسفه و تفسیر اشتغال داشت و شاگردان فراوانی پرورش داد. ایشان، در جریان انقلاب اسلامی، در مسیر مبارزه علیه رژیم پهلوی، از هیچ کوششی فروگذار نمی کرد و نامش همواره در ذیل اعلامیه های جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دیده می شد و در پی فعالیت های سیاسی در سال ۱۳۵۳ ش، و ۱۳۵۴، دست گیر و زندانی شد. وی، هم چنین در سال ۱۳۵۷ ش، سخنرانی های متعددی در استان یزد و کرمان، علیه رژیم، ایراد نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از خدمت به نظام باز نایستاد و عهده دار دو دوره نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از استان مازندران بود.
آثار
۱. مفتاح البصیرة فی الفقه الشریعة؛ ۲. استفتائات؛ ۳. احکام جوانان و بانوان؛ ۴. ولایت فقیه؛ ۵. دوره کامل اصول فقه؛ ۶. شرح کفایة الاصول؛ ۷. مفتاح الاصول؛ و...
وفات
...


کلمات دیگر: