شهرستان سراوان یکی از شهرستانهای استان هشتم و محدود است از شمال و خاور و جنوب خاوری بمرز پاکستان .
سراوان
فرهنگ فارسی
شهرستان سراوان یکی از شهرستانهای استان هشتم و محدود است از شمال و خاور و جنوب خاوری بمرز پاکستان .
لغت نامه دهخدا
سراوان . [ س َ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان سنگر کهدمات بخش مرکزی شهرستان رشت . دارای 141 تن سکنه است . آب آن از نهر گلی رود که از سفیدرود منشعب میشود تأمین میشود. محصول آن برنج ، باقلا و شغل اهالی زراعت و زغال فروشی است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2). نام ناحیتی است از آنسوی رودیان به گیلان . (حدود العالم ).
سراوان . [ س َ ] (اِخ ) شهرستان سراوان یکی از شهرستانهای استان هشتم و محدود است از شمال و خاور و جنوب خاوری به مرزپاکستان ، از طرف جنوب و باختر به شهرستان ایرانشهر،از شمال باختری به شهرستان زاهدان . این شهرستان چهار بخش بشرح زیر دارد: 1 - بخش حومه : شامل 4 دهستان و88 آبادی و جمعیت آن 22000 تن است . 2 - بخش سوران : شامل 5 دهستان و 48 آبادی و جمعیت آن 9500 تن است . 3- بخش جالق : شامل یک دهستان و 20 آبادی و جمعیت آن 12500 تن است . 4 - بخش زابلی : شامل یک دهستان و 28 آبادی و جمعیت آن 4000 تن است . بنابر آمار فوق شهرستان سراوان از 4 بخش و یازده دهستان و 184 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن 48 هزار تن است . یکی ازبخشهای چهارگانه ٔ شهرستان سراوان که قسمت مرکزی آن بشرح زیر است : از شمال به بخش جالق و از خاور و جنوب خاوری به مرز پاکستان و از طرف جنوب و جنوب خاوری به بخش سیب سوران و از طرف باختر به بخش خاش از شهرستان زاهدان محدود است . منطقه ٔ این بخش از دو قسمت تشکیل میشود: قسمت اول کوهستانی که همان دهستان بم پشت است که تمام آبادیهای آن در دره های کوهستانی واقع شده است . قسمت دوم دهستانهای اسفندک و حومه است که در جلگه واقع شده است . رودخانه های این بخش آب دائم ندارد و بزرگترین رود آن رود ماشکید است که از بخش سیب سوران سرچشمه گرفته پس از عبور از شمال دهستان بم پشت وارد خاک پاکستان میشود. بخش مرکزی شهرستان سراوان از چهار دهستان بشرح زیر تشکیل میشود: دهستان حومه دارای 10000 تن جمعیت و 28 آبادی است . دهستان کوهک دارای 1000 تن جمعیت و 3 آبادی است . دهستان اسفندک دارای 500 تن جمعیت و 4 آبادی است . دهستان بم پشت دارای 5500تن جمعیت و 52 آبادی است . مرکز بخش دارای 2000 تن جمعیت و یک آبادی است . بنابر آمار فوق این بخش از چهار دهستان و 88 آبادی کوچک و بزرگ تشکیل شده و جمعیت آن 19000 تن است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8).
سراوان. [ س َ ] ( اِخ ) شهرستان سراوان یکی از شهرستانهای استان هشتم و محدود است از شمال و خاور و جنوب خاوری به مرزپاکستان ، از طرف جنوب و باختر به شهرستان ایرانشهر،از شمال باختری به شهرستان زاهدان. این شهرستان چهار بخش بشرح زیر دارد: 1 - بخش حومه : شامل 4 دهستان و88 آبادی و جمعیت آن 22000 تن است. 2 - بخش سوران : شامل 5 دهستان و 48 آبادی و جمعیت آن 9500 تن است. 3- بخش جالق : شامل یک دهستان و 20 آبادی و جمعیت آن 12500 تن است. 4 - بخش زابلی : شامل یک دهستان و 28 آبادی و جمعیت آن 4000 تن است. بنابر آمار فوق شهرستان سراوان از 4 بخش و یازده دهستان و 184 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن 48 هزار تن است. یکی ازبخشهای چهارگانه شهرستان سراوان که قسمت مرکزی آن بشرح زیر است : از شمال به بخش جالق و از خاور و جنوب خاوری به مرز پاکستان و از طرف جنوب و جنوب خاوری به بخش سیب سوران و از طرف باختر به بخش خاش از شهرستان زاهدان محدود است. منطقه این بخش از دو قسمت تشکیل میشود: قسمت اول کوهستانی که همان دهستان بم پشت است که تمام آبادیهای آن در دره های کوهستانی واقع شده است. قسمت دوم دهستانهای اسفندک و حومه است که در جلگه واقع شده است. رودخانه های این بخش آب دائم ندارد و بزرگترین رود آن رود ماشکید است که از بخش سیب سوران سرچشمه گرفته پس از عبور از شمال دهستان بم پشت وارد خاک پاکستان میشود. بخش مرکزی شهرستان سراوان از چهار دهستان بشرح زیر تشکیل میشود: دهستان حومه دارای 10000 تن جمعیت و 28 آبادی است. دهستان کوهک دارای 1000 تن جمعیت و 3 آبادی است. دهستان اسفندک دارای 500 تن جمعیت و 4 آبادی است. دهستان بم پشت دارای 5500تن جمعیت و 52 آبادی است. مرکز بخش دارای 2000 تن جمعیت و یک آبادی است. بنابر آمار فوق این بخش از چهار دهستان و 88 آبادی کوچک و بزرگ تشکیل شده و جمعیت آن 19000 تن است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 8 ).
دانشنامه عمومی
موزه زنده سفال کلپورگان
قلعه دزک (بلقیس)
کوه مهرگان
مسجد جامع سراوان (دزک)
تپه کلاتک روستای کلاتک
تپه کلاتک بخشان
تپه روباهک
تپه ککی
تپه شاه مردان
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر 61 هزار و 014نفر شامل 30هزار و 689نفر مرد و 29هزار و 325نفر زن بوده است.
همچنین قلعه ها و آثار موجود در شهر جالق بسیار دیدنی و از نظر تاریخی قابل اهمیت هستند. مانند قلعهٔ شیشه ریز و قلعه سرکوه که متأسفانه به دلیل بی توجهی در حال ازبین رفتن هستند. سنگ نوشته های دره نگاران ناهوک آثار بسیار قدیمی و جالبی هستند که قدمت سراوان را به وضوح مشخص می کنند. مدرسه دینی مولوی شهداد و خانه ها و درخت سرو قدیمی سرجو از آثار مهم مرکز شهرستان می باشد.
به گزارش ایرنا و به نقل از ریس اداره میراث فرهنگی سراوان ۴۲۰اثر تاریخی در سراوان وجود دارد که ۱۳۰ اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
منطقه جنگلی سراوان واقع در استان گیلان می باشد که از سال 1363 اقدام به دفن زباله در آن شده است. مکان دفن زباله در فاصله 20 کیلومتری از شهر رشت واقع و روزانه حدود500 تن زباله به صورت غیر اصولی در آن دفن می شود. این مکان پذیرنده زباله شهر های رشت ، فومن ، شفت ، صومعه سرا ، خشکیبیجار ، کوچصفهان و لشت نشا می باشد که در این بین سهم رشت 450 تن زباله در روز است که در حدود 90% زباله انتقال یافته به مرکز دفن زباله سراوان را تشکیل می دهد. جنگل های سراوان و محل دپوی زباله ها در فاصله 15 کیلومتری جنوب شهر رشت و ارتفاع سراوان بین روستاهای گلسرک موشنگا و کچا قرار دارد. رودخانه سیاهرود از ارتفاعات 8 هزار متری با جهت غربی-شرقی در اتفاعات و با جهت جنوبی-شمالی پس از رسیدن به جنگل های جوکلبندان وارد اراضی و محل دفن شده و دارای حرکت ملایم میگردند. از جمله ویژگی های این رودخانه در سال های گذشته وجود انواع ماهی در آن بود که می توانست به عنوان یک جاذبه طبیعی محسوب شود. رودخانه سیاه رود با طی مسیر طولانی به رشت منتهی شده و پس از ورود به این شهر با نام زرجوب در محل پیربازار به رودخانه گوهر رود ملحق شده و از آنجا وارد بخش شرقی تالاب انزلی می شود.
میزان بالای بار آلی شیرابه پسماند بیانگر این نکته می باشد که قسمت اعظم پسماند های تخلیه شده در محل از نوع مواد فساد پذیر می باشد که این مواد قابلیت تبدیل به کود آلی را دارند در نتیجه با انتقال این پسماند ها به کارخانه کمپوست رشت می توان انتظار داشت که میزان شیرابه تولیدی ناشی از پسماند ها کاهش یابد . این نکته نیز باید مورد توجه قرار گیرد که تنها 10 درصد از پسماند های ورودی به کارخانه کمپوست قابل تبدیل نبوده و به عنوان ضایعات به محل دفع پسماند ضایعات انتقال و در آنجا دفن میگردد. شایان توجه است که کارخانه کمپوست به تنهایی نمتواند روش مناسبی برای دفع پسماند ها باشد . لذا نیاز به یک محل دفن بهداشتی در شهر ضروری به نظر میرسد. همچنین در صورات طراحی و بهره وری نامناسب می تواند موجب پراکندگی و آلودگی به زمین های کشاورزی شده و مشکلات بهداشتی ایجاد نماید. با توجه به وجود فضای ممناسب برای دفع پسماتد ها در استان گیلان و بالا بودن سطح آب های زیرزمینی و همچنین عدم استفاده از روش بهداشتی ، استفاده از کارخانه کمپوست می تواند موجب کاهش عملیات دفع در شهر رشت و افزایش استفاده از آن برای سال های آتی گردد.
این روستا در دهستان سراوان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۷۴۰ نفر (۱۵۱۱خانوار) بوده است.مشخصات:
پیشنهاد کاربران
تقسیمات کشوری [ویرایش]
بخش مرکزی شهرستان سراوانشهرستان سراوان درحاشیه مرز پاکستان به همراه زابلی وسیب سوران بعنوان بلوچستان ایران شناخته میشود
دهستان حومه ( سراوان )
شهر گشت
شهر: سراوان
بخش جالق
دهستان جالق
دهستان کله گان
دهستان ناهوک
شهر: جالق
بخش بم پشت
دهستان بم پشت
دهستان کشتگان
دهستان کوهک اسفندک
شهر: سیرکان
بناهای تاریخی [ویرایش]
مهم ترین بناهای تاریخی این شهرستان عبارت اند از: قلعه سب، قلعه و مسجد جامع دزک، قلعه کنت، قلعه پسکوه ، مسجد جامع آسپیچ و. . .
منابع [ویرایش]
↑ پایگاه اینترنتی مرکز آمار ایران
↑ اطلس گیتاشناسی استان های ایران، تهران ۱۳۸۳.
این یک نوشتار خُرد پیرامون یک مکان جغرافیایی است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
[نهفتن]
ن • ب • و
استان سیستان و بلوچستان
مرکز
زاهدان
شهرستان ها
ایرانشهر چابهار خاش دلگان زابل زاهدان زهک سراوان سرباز سیب و سوران کنارک مهرستان نیک شهر هیرمند
شهرها
ادیمی اسپکه ایرانشهر بزمان بمپور بنت بنجار پیشین جالق چابهار خاش دوست محمد راسک زابل زاهدان زهک سراوان سرباز سوران سیرکان فنوج قصرقند کنارک گلمورتی محمد آباد مهرستان میرجاوه نصرت آباد نگور نوک آباد نیک شهر
جای های دیدنی
کوه آتشفشانی تفتان ارگ کوه خواجه بازار زاهدان درخت مکرزن دریاچه هامون دهانه غلامان زیارتگاه مرتضی علی عمارت قدیمی پست چابهار قلعه پرتغالی ها قلعه رستم قلعه سب قلعه سه کوهه قلعه ناصری سنگ نگاره های کوه نگاران بازار منطقه آزاد چابهار موزه ایرانشهر موزه چابهار میل نادری
فهرست روستاهای استان سیستان و بلوچستان
آثار تاریخی سراوان قلعه دزک و مسجد جامع دزک، قلعه خیر آباد دزک، سفال سازی کلپورگان، قلعه سیب، قلعه سرجو، قلعه شستون، قلعه هوشک، قلعه و روستای کوشان، قلعه کنت، قلعه جالق، بقایای آتشگاههای جالق روستای کله کان
رده ها: شهرستان سراوان شهرستان های استان سیستان و بلوچستان شهرهای ایران
قس انگلیسی
Saravan County ( Persian: شهرستان سراوان ) is a county in Sistan and Baluchistan in Iran, near to the international border of Pakistan. The capital of the county is Saravan. At the 2006 census, the county's population ( including those portions of the county later split off to form Sib and Suran County and Mehrestan County ) was 239, 950, in 47, 753 families; excluding those portions, the population was 147, 757, in 28, 218 families. [1] The county is subdivided into three districts: the Central District, Jaleq District, and Bam Pasht District. The county has three cities: Saravan, Sirkan, and Jaleq.
[edit]References
^ "Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 ( 2006 ) " ( Excel ) . Islamic Republic of Iran. Archived from the original on 2010 - 11 - 16.
Iranian National Committee for Standardization of Geographical Names website ( Persian )
اطلس گیتاشناسی استان های ایران [Atlas Gitashenasi Ostanhai Iran] ( Gitashenasi Province Atlas of Iran )
[hide] v t e
Sistan and Baluchestan Province
Capital
Zahedan
Counties and cities
Chah Bahar County
Chah Bahar Negur
Dalgan County
Galmurti
Hirmand County
Dust Mohammad
Iranshahr County
Iranshahr Bampur Bazman
Khash County
Khash Nukabad
Konarak County
Konarak
Mehrestan County
Zaboli
Nik Shahr County
Nik Shahr Bent Espakeh Fanuj Qasr - e Qand
Saravan County
Saravan Jaleq Sirkan
Sarbaz County
Rasak Pishin Sarbaz
Sib and Suran County
Suran Hiduj
Zabol County
Zabol Adimi Bonjar Mohammadabad
Zahedan County
Zahedan Mirjaveh Nosratabad
Zehak County
Zehak
Sights
Mount Khajeh Hamun - e Helmand Shahr - e Sukhteh Bazman
This Sistan and Baluchestan province location article is a stub. You can help Wikipedia by expanding it.
View page ratings
Rate this page
What's this?
Trustworthy
Objective
Complete
Well - written
I am highly knowledgeable about this topic ( optional )
Submit ratings
Categories: Saravan CountyCounties of IranCounties of Sistan and Baluchestan ProvinceSistan and Baluchestan Province geography stubs
قس ترکی آذری
Səravan şəhristanı— İranın Sistan və Bəlucistan ostanının şəhristanlarından biridir. Şəhristanın inzibati mərkəzi Səravan şəhəridir. 2006 - cı il əhalinin siyahıya alınmasına əsasən, şəhristanın əhalisi 147, 757 nəfər və 28, 218 ailədən ibarət idi[1].
[redaktə]İstinadlar
↑ "Census of the Islamic Republic of Iran, 1385 ( 2006 ) "
[gizlə]
g • m • r
Sistan və Bəlucistan ostanı
Mərkəz Zahedan
Şəhristanlar İranşəhr • Çabahar • Xaş • Dəlqan • Zabul • Zahedan • Zehək • Sə . . .