کلمه جو
صفحه اصلی

همایون صنعتی زاده

دانشنامه عمومی

همایون صنعتی زاده کرمانی (زادهٔ ۱۳۰۴، درگذشتهٔ ۱۳۸۸) کارآفرین، نویسنده، مترجم، ناشر ایرانی اهل کرمان بود.سالن تقطیر شرکت گلاب زهرا   شهین دخت سرلتی(صنعتی) همسر همایون صنعتی زاده   همایون صنعتی زاده در کنار برادر و خواهران   شیخ ابوالقاسم هرندی و همایون صنعتی زاده در اواخر دههٔ چهل   پاییز ۱۳۳۵ - از راست: زمان زمانی، ایرج افشار، همایون صنعتی زاده، مصطفی مقربی، حسین فروتن، منوچهر ستوده، احمد خردیار و نادر افشار   بهار ۱۳۶۶ـ لاله زار کرمان ـ از راست: ایرج افشار، همایون صنعتی زاده، احمد اقتداری و …
قمرتاج دولت آبادی (دختر میرزا هادی دولت آبادی
همایون صنعتی زاده در سال ۱۳۰۴ در تهران به دنیا آمد. پدرش عبدالحسین صنعتی زاده، از اولین رمان نویسان ایرانی و پدربزرگش علی اکبر صنعتی زاده بود. مادرش قمرتاج دولت آبادی، کوچکترین دختر میرزا هادی دولت آبادی و خواهر میرزا یحیی دولت آبادی بود. صنعتی زاده در دبیرستان البرز تهران مشغول به تحصیل شد و در همین مدرسه با ایرج افشار آشنا شد. اما هم زمان با شهریور ۱۳۲۰، ایران درگیر جنگ جهانی دوم بود، دبیرستان را ناتمام رها کرد و دوباره به کرمان بازگشت و در کار تجارت و اداره امور پرورشگاه به پدر کمک کرد. بعدها دیپلم خود را از اصفهان گرفت؛ ولی هرگز به دانشگاه نرفت و به رغم میل پدر و خانواده به جای دانشگاه راه بازار و تجارتخانه را برگزید. مادرش و همسرش اصفهانی بودند. او خواهرزاده میرزا یحیی دولت آبادی نویسنده «حیات یحیی» و صدیقه دولت آبادی رئییس کانون بانوان و از پیشگامان جنبش زنان در ایران است.همسر وی شهین دخت سرلتی (صنعتی) می باشد.
در طول دوره پهلوی او در انتقال بسیاری نهادهای وابسته به فرهنگ به ایران پیشرو بودند. ایشان همچنین زمانی مسئول برنامه سوادآموزی به بزرگ سالان -موسوم به کلاس های اکابر- بودند.

نقل قول ها

همایون صنعتی زاده (۱۹۲۵، تهران - ۲۶ اوت ۲۰۰۹، کرمان) کارآفرین، نویسنده، مترجم، ناشر ایرانی بود.
• «چند سالی که از تأسیس فرانکلین گذشت همایون به صرافت افتاد که دست به چاپ و نشر متون ایرانی از جمله نشر آثار نویسندگان معاصر ایران بزند. از جمله کارهای مفید مؤسسه فرانکلین تأسیس سازمان کتاب های جیبی بود، و از این راه کتاب های زیادی به بهای بسیار نازل در دسترس خوانندگان شایق و کم بضاعت قرار گرفت. قبل از تأسیس سازمان کتاب های جیبی، امیرکبیر مجموعه کتاب های چه می دانم؟ و بعدها کتاب های سیمرغ و پرستو و تعدادی دیگر از کتاب های خود را به قطع جیبی منتشر کرده بود ولی کار اساسی را در این مورد همایون انجام می داد.» -> عبدالرحیم جعفری
• «یکی از اقدامات مهم همایون صنعتی زاده که کاری سترگ در تاریخ چاپ و نشر و فرهنگ ایران است پایه گذاری تألیف و چاپ دائرةالمعارف فارسی است که در سال های ۳۶ – ۱۳۳۵ دو سه سالی پس از تأسیس مؤسسه فرانکلین و با کوشش و افکار بلند او صورت گرفت.» -> عبدالرحیم جعفری


کلمات دیگر: