کلمه جو
صفحه اصلی

چاپشلو

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی از شهرستان در گز در جنوب باختری آن شهرستان . هوای آن سرد آب مزروعی اغلب از چشمه سار و رود خانه محصول عمده : غلات بنشن کنف میوه ابریشم . شامل دو دهستان : قره یاشلو میان کوه و ۳۴ آبادی و ۹۲٠۹ سکنه . ۲ - قصبه مرکز بخش چاپشلو جلگه هوا معتدل ۱۷۵۴ سکنه .
قصب. مرکز بخش چاپشلو . شهرستان در گز ۱٠ هزار گزی جنوب باختری در گز . جلگه هوا معتدل - محصولات عمده : غلات تریاک میوجات بن شن پنبه شغل زراعت و مالداری . کسب صنایع دستی زنان قالیچه گلیم جاجیم بافی راه ماشین رو ادارات دولتی بخشداری دارایی نمایند. آمار آب مشروبی اهالی از چشمه و قنات تامین می شود .

لغت نامه دهخدا

چاپشلو. [ پ ِ ] (اِخ ) قصبه مرکز بخش چاپشلو. شهرستان درگز واقع در 10 هزارگزی جنوب باختری درگز. جلگه ، هوا معتدل با 1754 تن سکنه . محصولات عمده آنجا غلات ،تریاک ، میوجات ، بنشن ، پنبه ، شغل اهالی ، زراعت ، مالداری ، کسب ، صنایع دستی زنان ، قالیچه و گلیم و جاجیم بافی ، و راه آن ماشین رو است آب مشروبی اهالی از چشمه و قنات تأمین می شود. (فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).


چاپشلو. [ پ ِ ] (اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان درگز است . این بخش در جنوب باختری شهرستان واقع و محدود است از شمال به بخش نوخندان ، از خاور به بخش لطف آباد، از جنوب و باختربه بخش حومه از شهرستان قوچان . موقع طبیعی : چون این بخش در دامنه ٔ کوه هزارمسجد واقع است هوای آن سرد مخصوصاً در دهستان میان کوه هوا بشدت سرد می شود. آب مزروعی بخش اغلب از چشمه سار و رودخانه است . محصول عمده ٔ آنجا عبارت است از: غلات ، تریاک ، بنشن ، کنف ، انواع میوجات ، ابریشم . این بخش از دو دهستان بنام قره یاشلو و میانکوه که 34 آبادی دارند تشکیل میشود. مجموع نفوس آن 9209 تن است و راه شوسه ای که استان خراسان را به مرز شوروی متصل میکند از این بخش میگذرد. گردنه ٔ معروف اﷲاکبر در این بخش واقع است . در دامنه ٔ شمالی گردنه ٔ اﷲاکبر پنج رشته چشمه ٔ آب معدنی گرم وجود دارد و در جریان است . (فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


چاپشلو. [ پ ِ ] ( اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان درگز است. این بخش در جنوب باختری شهرستان واقع و محدود است از شمال به بخش نوخندان ، از خاور به بخش لطف آباد، از جنوب و باختربه بخش حومه از شهرستان قوچان. موقع طبیعی : چون این بخش در دامنه کوه هزارمسجد واقع است هوای آن سرد مخصوصاً در دهستان میان کوه هوا بشدت سرد می شود. آب مزروعی بخش اغلب از چشمه سار و رودخانه است. محصول عمده آنجا عبارت است از: غلات ، تریاک ، بنشن ، کنف ، انواع میوجات ، ابریشم. این بخش از دو دهستان بنام قره یاشلو و میانکوه که 34 آبادی دارند تشکیل میشود. مجموع نفوس آن 9209 تن است و راه شوسه ای که استان خراسان را به مرز شوروی متصل میکند از این بخش میگذرد. گردنه معروف اﷲاکبر در این بخش واقع است. در دامنه شمالی گردنه اﷲاکبر پنج رشته چشمه آب معدنی گرم وجود دارد و در جریان است. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

چاپشلو. [ پ ِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش چاپشلو. شهرستان درگز واقع در 10 هزارگزی جنوب باختری درگز. جلگه ، هوا معتدل با 1754 تن سکنه. محصولات عمده آنجا غلات ،تریاک ، میوجات ، بنشن ، پنبه ، شغل اهالی ، زراعت ، مالداری ، کسب ، صنایع دستی زنان ، قالیچه و گلیم و جاجیم بافی ، و راه آن ماشین رو است آب مشروبی اهالی از چشمه و قنات تأمین می شود. ( فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

دانشنامه عمومی

چاپـِشلو شهری در بخش چاپشلو شهرستان درگز استان خراسان رضوی ایران است.
پیش شماره از ریسمون.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۲٬۳۷۴ نفر (در ۷۶۹ خانوار) بوده است.
شهر چاپشلو، مرکز بخش، در ارتفاع حدود ۶۵۰ متر، در حدود دوازده کیلومتری جنوب شهر درگز واقع است. شهر در دشت قرار دارد و چند رود فصلی در جنوب آن جاری است. آب و هوای چاپشلو نسبتاً گرم و مرطوب است. بیشترین دمای آن °۸ ر۳۸ در تیر، کمترین آن °۱۶- در بهمن و میانگین بارش سالانه آن ۳۶۰ میلی متر است (سازمان هواشناسی کشور، ص ۳۵۲).
چاپشلو با راه اصلی (از شمال) به شهرهای درگز و نوخندان و با راه فرعی به راه اصلی قوچان ـ باجگیران (در شهرستان قوچان) می پیوندد.

دانشنامه آزاد فارسی

چاپِشْلو
(یا: چاپوشلو؛ چاپوشی؛ چاوشلو؛ چپشلو؛ چپوشلو) طایفۀ ترک ایران، از طوایف افشار خراسان، ساکن بخش چاپشلو در شهرستان درگز. چاپشلوها احتمالاً در سال های اول قرن ۱۲ق در این ناحیه مستقر شده اند و ظاهراً از همان آغاز یک جانشین بودند. شهرهای محمدآباد و لطف آباد را خوانین چاپشلو ساخته اند. حکومت درگز از دورۀ نادرشاه تا انقراض قاجاریه قریب ۲۰۰ سال در اختیار خوانین چاپشلو بود. باباخان چاپشلو ( ـ۱۱۴۹ق) مدتی حاکم لرستان و پس از آن حاکم هرات شد. بهبودخان چاپشلو، حاکم اتک (۱۱۵۶ق) و ترکستان و استرآباد و دشت قپچاق (۱۱۵۹ق)، نقش مؤثری در انتخاب سید محمد متولی (شاه سلیمان دوم) برای سلطنت ایران داشت. آخرین حاکم موروثی درگز، محمدعلی خان منصور الملک چاپشلو بود.


کلمات دیگر: