کلمه جو
صفحه اصلی

شاتل فضایی

دانشنامه عمومی

شاتل فضایی (به انگلیسی: Space Shuttle) آمریکا که اولین بار در سال ۱۹۸۱ پرتاب شد. نخستین سفینه قابل استفاده مجدد جهان بود. سه بخش اصلی آن مدارپیما، موشکهای تقویت کننده، و مخزن خارجی سوخت می باشد. خصوصیت اصلی شاتل این هست که اجزای اصلی آن، از جمله مدارپیما، به دفعات متعدد می توانند به فضا پرتاب شوند به جز مخزن خارجی سوخت که یکبار مصرف هست. کاشی های ویژه مقاوم در برابر گرما مانع از سوختن مدارپیما به هنگام بازگشت به جو زمین می شوند. بازوی قابل کنترل از راه دور تعبیه شده در مخزن محموله مدارپیما، می تواند ماهواره ها را در فضا قرار دهد؛ و همچون سکویی ثابت برای کار فضانوردان عمل کند.
فضاپیمای انترپرایز (آزمایشی)
فضاپیمای دیسکاوری (آمریکا) بازنشسته، در مرکز هوافضای استیون ادوار هیزی، از ضمایم فرودگاه بین المللی دالس واشینگتن که از زیرمجموعه های موزه ملی هوافضای اسمیتسونین هست، نگهداری می شود.
فضاپیمای آتلانتیس (آمریکا) بازنشسته، در مرکز فضایی کندی نمایش داده می شود.
فضاپیمای اندور (آمریکا) بازنشسته، در مرکز (موزه) علوم کالیفرنیا در لس آنجلس نمایش داده می شود.
فضاپیمای کلمبیا (آمریکا) (در مأموریت فضایی از بین رفته است)
فضاپیمای چلنجر (آمریکا) (در مأموریت فضایی از بین رفته است)
بوران (روسیه)
پس از فضاپیماهای مرکوری، جمینی و آپولو (که ماه را فتح کرد)، آمریکایی ها در پی سفینه های رفت و برگشتی رفتند و بدین سان، شاتل های فضایی متولد شدند. شاتل ها تا ۷ مسافر و ۲۵ تن تجهیزات را در خود جای می دهند و زمان طولانی تری را در مدار زمین به سر می برند. آن ها همچنین به یک بازوی روباتیک مجهز هستند که به کمک آن می توانند ماهواره ها را به دام انداخته، اقدام های لازم را دربارهٔ تعمیرات یا انتقال آن صورت دهند.
تاکنون هفت شاتل به نام های انترپرایز، پث فایندر، کلمبیا، چلنجر، دیسکاوری، آتلانتیس و اِندِور ساخته شده که دو شاتل نخست، ناکامل و برای آزمایش ها و بررسی ها ساخته شده اند. از میان پنج شاتل پسین نیز چلنجر و کلمبیا دچار سانحه شده اند و فقط سه شاتل دیسکاوری، آتلانتیس و اِندِور تا سال ۲۰۱۰ مشغول کار بودند. به دلیل دو سانحه که باعث کشته شدن ۱۴ فضانورد و از دست رفتن ۲ فضاپیمای شاتل شد، ناسا در سال ۲۰۱۰ میلادی شاتل را بازنشست کرد.
شاتل های فضایی بسیار هزینه بر بودند، به طوری که فقط پرتاب آن پانصد میلیون دلار هزینه دربرداشت و این، غیر از هزینه های نگهداری و تعمیرات آن بود. همین هزینه های سنگین موجب شد تا روسیه از شاتل فضایی قدرتمند خود، بوران، استفاده نکند. بوران با قدرت حمل ۳۰ تن تجهیزات، و استفاده از امکانات ناوبری پیشرفته، قابلیت های بالاتری از همتای آمریکایی خود داشت؛ ولی به دلیل هزینه های بسیار بالا، روسیه از آن استفاده نکرده است.

دانشنامه آزاد فارسی

شاتِلِ فضایی (space shuttle)
شاتِلِ فضایی
شاتِلِ فضایی
(نام اصلی: شاتل فضایی مدارپیما) سفینۀ فضایی سرنشین داری با قابلیت استفادۀ مجدد. ناسا آن را به منظور کاهش هزینۀ کاربردهای فضایی برای مقاصد تجاری، علمی، و نظامی ساخته است. مدارپیما، یا بخشی از شاتل که به فضا می رود،۳۷.۲ متر طول، و ۶۸ تُن وزن دارد. نخستین شاتل فضایی، کلمبیا، در ۱۲ آوریل ۱۹۸۱ به فضا پرتاب شد. شاتل فضایی پس از رهاکردن بار مفید خود در فضا می تواند به زمین بازگردد، در باندی فرود آید، و سپس برای استفادۀ دوباره آماده شود. در ابتدا چهار شاتل فضایی ساخته شد: کلمبیا؛ چلنجر که پرتاب نخست آن در ۴ آوریل ۱۹۸۳ صورت گرفت؛ دیسکاوری، پرتاب شده در اوت ۱۹۸۴؛ و آتلانتیس، پرتاب شده در ۳ اکتبر ۱۹۸۵. موشک های تقویتی شاتل، بعد از آن که چلنجر در ۱۹۸۶ براثر انفجاری در هوا منهدم شد، بار دیگر طراحی شدند. پرواز شاتل ها از سپتامبر ۱۹۸۸ از سر گرفته شد. مدارپیمای ایندیور، که به جای چلنجر ساخته شد، در ۱۹۹۲ به پرواز درآمد. اتحاد جماهیر شوروی شاتل بوران را ساخت که اندازه و ظاهر آن شبیه شاتل های امریکایی بود. نخستین پرتاب، و یگانه پرواز بدون سرنشین آن در ۱۵ نوامبر ۱۹۸۸، به کمک موشک انرژییا صورت گرفت. با این که بیشتر قسمت بار شاتل فضایی خالی از سرنشین است، دو تا هشت سرنشین در دماغۀ آن جا می گیرند. مأموریت شاتل بیش از ۳۰ روز طول می کشد. شاتل ممکن است در بخش بار خود ماهواره ها، تجهیزات علمی، آزمایشگاه فضایی یا محموله های نظامی را، با حداکثر وزن ۲۹ تُن، حمل کند. هنگام پرتاب، مخزنی استوانه ای سوخت مایعِ سه موشک اصلی شاتل را تأمین می کند. این مخزن به مدارپیما وصل شده است و بلافاصله پس از رسیدن شاتل به مدار مورد نظر دور انداخته می شوند. دو موشک تقویتی با سوخت جامد اضافی نیروی رانش اصلی پرتاب را فراهم می سازند، امّا دو دقیقه پس از پرتاب دور انداخته می شوند.

پیشنهاد کاربران

من خیلی از موشک و شاتل فضایی خوشم آمد و
از کسی که همچین چیزیرو نوشته خیلی مچکرم
و از کسی که شاتل فضایی روساخته خیلی تشکر میکنم که همچین چیزی ساخته

بچه درس خون
FaRhAn


کلمات دیگر: