کلمه جو
صفحه اصلی

دمام

فرهنگ فارسی

طلایه که بر چشم خانه و پشت و بر پیشانی کودک مالند .

لغت نامه دهخدا

دمام. [ دِ ] ( ع اِ ) دارویی که بر چشم خانه و پشت و بر پیشانی کودک مالند. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). دارو که بر پشت چشم مالند. ( یادداشت مؤلف ). || غازه ای که زنان بر روی مالند. ( ناظم الاطباء ). || هر چیزی که طلاکرده شود. || ابر بی آب. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). || ج ِ دمیم و دمیمة. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). رجوع به دمیم و دمیمة شود.

دانشنامه عمومی

دمام ممکن است به یکی از موارد زیر اطلاق شود:
دمام (ابزار موسیقی)، یک نوع ساز کوبه ای ایرانی رایج در جنوب ایران بویژه بوشهر
شهر دمام (شهر)، شهری بندری در کشور عربستان سعودی و مرکز استان شرقی

دانشنامه آزاد فارسی

دَمّام
شهر و بندری بر کرانۀ جنوب غربی خلیج فارس، در شمال غربی جزیرۀ بحرین با ۳۵۰هزار نفر جمعیت (۱۹۹۱). مرکز منطقۀ شرقی عربستان سعودی است. دمّام آخرین ایستگاه خط آهن ریاض است. میدان نفتی بزرگی در نزدیکی این بندر و یک کارخانۀ سیمان در داخل آن قرار دارد. این شهر تا ۱۳۵۷ق/۱۹۳۸ دهکدۀ ساحلی فقیر و کوچکی بود که با کشف و استخراج نفت توسط شرکت امریکایی استاندارد اویل کالیفرنیا و دولت عربستان (شرکت کنونی نفت عربستان و امریکا، مشهور به آرامکو) رونق گرفت. در ۱۳۶۵ق/۱۹۴۵، احداث بندرگاه و راه آهن آن به ریاض و جادۀ دمام به جده آغاز و در ۱۹۵۲، مرکز ایالت شرقی کشور از هفوف به این بندر منتقل شد. دمّام، خُبَر، قَطیف، و ظهران، مجموعاً کلان شهری مدرن با مجتمع های صنعتی عظیم را تشکیل می دهند. مقر اداری آرامکو در ظهران است و امریکاییان از ۱۳۶۵ق/۱۹۴۵ در خُبَر یک پایگاه بزرگ نیروی هوایی دایر کرده اند که هنوز از آن استفاده می شود.

دمام (موسیقی). دَمام (موسیقی)
نوعی دهل دوطرفه از گروه ممبرانوفون های دوطرفه و دارای پوست. در منطقۀ بوشهر برای مراسم عزاداری محرم نواخته می شود. این ساز را احتمالاً چند قرن پیش از هندوستان یا افریقا به بوشهر آورده اند. ساختار آن شامل استوانه ای چوبی یا فلزی است که بر دو سر آن، به شکل خاصی، پوست کشیده شده است. پوست ها با یک رشته طناب به حلقه ای با نام چمبره و سپس بدنۀ دَمام متصل می شوند. این ساز در سه اندازه است که عبارت اند از دمام معمولی، دمام غمبر و دمام اشکون که هر یک کاربرد خاص خود را دارد. براساس اعتقادات مردم بوشهر تعداد دمام ها در گروه باید فرد باشد. این تعداد از هفت تا یازده، و گاه بیشتر، متغیر است. همراه با دمام تعدادی سنج و یک بوق شاخی نواخته می شود. حاصل اجرای گروه دمام، موسیقی چندریتمی است. گروه دمام شروع مراسم عزاداری در ماه های محرم و صفر را اعلام می کنند. دمام به گردن و کتف نوازنده آویزان است که سمت راست آن را با چوب و سمت چپ آن را با دست می نوازد.


کلمات دیگر: