کلمه جو
صفحه اصلی

عربستان سعودی

فارسی به انگلیسی

Saudi Arabia


saudi arabia

فرهنگ فارسی

کشوریست در شبه جزیره واقع در جنوب غربی آسیا و آن محدود است از مشرق به یمن شمالی و یمن دمکراتیک از جنوب به یمن دمکراتیک و خلیج عدن . از مغرب ببحر احمر و از شمال به کشورهای عراق فلسطین و اردن هاشمی . مساحت آن بالغ بر ۱۷۵٠٠٠٠ کیلومتر مربع است . عربستان در حاشیه دارای کوههای کم ارتفاعی است که همه جا بموازات ساحل قرار گرفته و در میان این رشته ها نجد وسیعی که از اراضی شن زار و بیابانهای خشک سوزان تشکیل گردیده قرار دارد. آب و هوای آن خشک سوزان است و در معرض وزش بادهای دریایی قرا نگرفته و هیچ رود دایمی ندارد . عربستان سعودی از نواحی کم جمعیت دنیا است . پایتخت آن شهر [ ریاض ] است . جمعیت تمام عربستان حدود ۸٠٠٠٠٠٠ تن است که از نژاد عرب اند و زبان ایشان عربی است . چهار پنجم شبه جزیره مذکور را عربستان سعودی فراگرفته . هربستان سعودی از سلطنت سابق نجد و حکومت پادشاهی حجاز و توابع آن تشکیل گردیده . این کشور دارای منابع سرشار نفت است و در خاورمیانه پس از کویت مهمترین منبع نفت بشمار میرود . استخراج نفت در دست شرکت آرامکو ( کمپانی آمریکایی عربستان ) است که از چند کمپانی آمریکایی تشکیل شده . اخیرا منابع طلا نقره و آهن نیز درین کشور کشف شده . محصولات آن عبارتست از گندم جو میوه ها. چرم و پشم تولید می کند و محل پرورش شتر است . فرودگاه ظهران یکی از جدیدترین فرودگاههای خاور میانه می باشد که توسط ایالات متحده آمریکا ساخته شده . همه اختیارات کشور در دست شخص ملک ( سلطان ) است . شهرهای مهم عربستان سعودی مکه و مدینه میباشد ( در حجاز ) و این دو شهر زیارتگاه و قبله مسلمانان است .
عربستان سعودی یا حجاز در تقسیمات اداری و جغرافیائی امروز بخطه ساحلی غربی عربستان اطلاق میشود که در کنار دریای سرخ از عسیر تا منتهی الیه خلیج عقبه تقریبا بطول هزار و سیصد کیلومتر ممتد شده و عرض آن در پشت ساحل بطرف داخله عربستان تقریبا از ۱۸٠ تا ۲۷۵ هزار گز است و محدودست از خاور به خلیج فارس و از باختر به دریاس سرخ و از شمال به اردن و عراق و از جنوب به یمن و حضرموت و عمان و ۸۹۵ هزار میل مربع مساحت دارد

لغت نامه دهخدا

عربستان سعودی. [ ع َ رَ ب ِ ن ِ س َ ] ( اِخ ) عربستان سعودی یا حجاز در تقسیمات اداری و جغرافیائی امروز به خطه ساحلی غربی عربستان اطلاق میشود که در کنار دریای سرخ از عسیر ( در جنوب )تا منتهی الیه خلیج عقبه ( در شمال ) تقریباً بطول هزار و سیصد کیلومتر ممتد شده و عرض آن در پشت ساحل به طرف داخله عربستان تقریباً از 180 تا 275 هزار گز است و محدود است از خاور به خلیج فارس و از باختر به دریای سرخ و از شمال به اردن و عراق و از جنوب به یمن و حضرموت و عمان و 895 هزار میل مربع مساحت دارد. خطه حجاز یا عربستان مرکب از دو منطقه طبیعی است : قسمت شرقی که کوهستانی است به عربی ، نجد گفته میشود و دیگری غربی که پست و هموار است در طول ساحل ، تهامه نامیده میشود. شهرهای مکه و مدینه در قسمت هموار واقع است. حجاز دارای سلسله کوهها است و آنجا بارندگی بسیار کم است ولکن در سواحل آن نسبةً باران زیاد است. آبگیر شهرهای آن همه از سیل های زمستانی است. شهرهای مهم این کشور: ریاض ، ظهران ، مدینه است. این کشور دارای منابع نفت سرشار است و نفت مهمترین منبع درآمد آن محسوب میشود و از راه حاج که به زریات مکه معظمه میروند نیز سالیانه درآمد قابل توجهی دارد. در نواحی شمالی عربستان سعودی به سبب بودن آب ، باغها و قراء مسکونی بسیار است و آنجا حبوب و سبزیجات نیز کاشته می شود. شغل مردم نواحی دیگر تربیت احشام و گله داری و شترداری است. نوع حکومت این کشور اکنون سلطنتی موروثی است و از خانواده شریف اند. منصب شریف مکه از مناصب محترم دولت عثمانی بود. در سال 1908 م. که دولت عثمانی به صورت حکومت مشروطه سلطنتی درآمد. شریف حسین بن علی را حاکم مکه نمود و سرانجام به سال 1916 استقلال یافت و شریف حسین بعنوان پادشاه آن سرزمین شناخته شد لکن دیری نپائید که حکومت وی به دست عبدالعزیزبن سعود منقرض گردید و خود رسماً پادشاه آن سرزمین شدو در تاریخ 1932 بر تمام سرزمین حجاز تسلط یافت و سرزمین خود را بنام المملکة العربیة السعودیة اعلام کرد وی فرزند خود امیرسعود را در 1352 هَ. ق. به ولایت عهد منصوب کرد و در هشتم ربیعالاول 1373 هَ. ق. درگذشت و ولی عهد او بنام «ملک سعود» بر تخت نشست و بعداز او ملک فیصل ، برادر او. جمعیت این کشور در حدود دو میلیون و نیم است که عده ای از آنها شهرنشین اند اما زندگی اکثر آنها هنوز بر اساس صحرانشینی است و اینان طوائف و قبائل مختلفی تشکیل میدهند که مهمترین آنها عبارتند از: مطیر، عتیبة، بنی سلیم ، قریش ، هذیل ، ثقیف ، البقوم ، عدوان ، بنی حارث ، بنی لحیان ، بنی سعد، جحادلة، نخاولة. رجوع به عربستان و رجوع به حجاز شود.

دانشنامه عمومی

.sa
السعودیة.
مختصات: ۲۴°۳۹′ شمالی ۴۶°۴۶′ شرقی / ۲۴٫۶۵۰°شمالی ۴۶٫۷۶۷°شرقی / 24.650; 46.767
عربستان سعودی با نام رسمی پادشاهی عربی سَعودی (به عربی: المملکة العربیة السعودیة) بزرگترین کشور در باختر آسیا است. این کشور که بخش عمده شبه جزیره عربستان را دربر گرفته است از شمال با عراق، اردن و کویت از سوی خاور با امارات متحده عربی، قطر و خلیج فارس از جنوب خاوری با عمان از سوی جنوب با یمن و از سوی باختر با دریای سرخ هم مرز است. جایگاه های مهم دینی مسلمانان هم چون کعبه، قبرستان بقیع، مسجد النبی و آرامگاه پیامبر اسلام در این کشور جای دارد.
عربستان سعودی با ۲٫۱۴۹ میلیون کیلومتر مربع مساحت، بزرگترین کشور غرب آسیا (خاورمیانه) و دومین کشور وسیع عرب نشین پس از الجزایر است. این کشور بیش از ۳۳ میلیون نفر جمعیت دارد که فقط ۱۶ میلیون آن ها شهروند این کشور و بقیه از اتباع خارجی هستند.

دانشنامه آزاد فارسی

عربستان سعودی (Saudi Arabia)
برج 60 طبقه الفیصلیه، اولین آسمان خراش عربستان سعودی، ریاض
برج 60 طبقه الفیصلیه، اولین آسمان خراش عربستان سعودی، ریاض
برج 60 طبقه الفیصلیه، اولین آسمان خراش عربستان سعودی، ریاض
موقعیت. کشور پادشاهی عربستان سعودی در آسیای جنوب غربی و در ساحل شرقی دریای سرخ جای دارد. از شمال به کشورهای اردن، عراق، و کویت؛ از شرق به خلیج فارس، قطر، امارات متحدۀ عربی، و عمان؛ از جنوب به عمان و یمن؛ و از جنوب غربی و غرب به دریای سرخ محدود می شود. مساحت این کشور ۲,۲۴۰,۰۰۰ کیلومتر مربع و شهر ریاض پایتخت آن است.سیمای طبیعی. کشور عربستان سعودی، که بخش بزرگی از شبه جزیرۀ عربستان را شامل می شود، خشک دشت عظیمی است که از غرب به دریای سرخ منتهی می شود. رشته کوه های نسبتاً بلندی که به موازات خط ساحلی دریای سرخ قرار دارند، این سرزمین را از دریای مزبور جدا کرده و مهم ترین شهرها و آبادی های آن را در خود جا داده است. بخش شمالی کوه های مزبور که ارتفاع آن ها به ۶۰۰ تا ۹۰۰ متر می رسد، به حجاز موسوم است و بلندترین نقطۀ آن، با نام کوه لوز۱، ۲,۵۸۱ متر ارتفاع دارد. دنبال جنوبی کوه های حجاز به عسیر موسوم است که در مقایسه با کوه های حجاز مرتفع تر است. بلندترین نقطۀ این کشور، جبل سودا، در نزدیکی مرز یمن واقع است و ۳,۲۰۷ متر ارتفاع دارد و دامنۀ غربی آن به جلگۀ تهامه منتهی می شود. دامنۀ شرقی کوه های حجاز را بیابان پهناور نَفود۲، با عرض تقریبی ۲۲۰ کیلومتر، فرا گرفته و دامنۀ شرقی کوه های عسیر را بیابان وسیع ربع الخالی، با مساحت ۶۴۷,۵۰۰ کیلومتر مربع، تشکیل داده است. صحرای نسبتاً مرتفع و خشک نجد، با وسعت تقریبی ۱,۱۵۸,۰۰۰ کیلومتر مربع، بیابان های نفود در شمال و ربع الخالی در جنوب را از هم جدا می کند و دشت احساء و سواحل خلیج فارس نواحی شرقی آن را تشکیل می دهند. عربستان سعودی یکی از خشک ترین نواحی جهان است و هیچ رودخانۀ دایمی در آن جریان ندارد و رودخانه های آن معروف به وادی، خشک رودهایی هستند که مهم ترین آن ها عبارت اند از وادی التثلیث، و وادی بیشه. مهم ترین شهرهای این کشور عبارت اند از ریاض، جدّه، مکه، مدینه، طائف، و دمّام. کرانه های عربستان در دریای سرخ تقریباً مستقیم و بی عارضه است و به جز جزیرۀ ساجد و چند جزیره و جزیرک۳ دیگر، که در آب های ساحلی آن قرار دارند، عارضۀ مهم دیگری ندارد. کرانه های آن در خلیج فارس بسیار پست و کم ارتفاع است و خلیج بحرین و چند جزیرک پست مهم ترین عارضه های آن را تشکیل می دهند. اقلیم عربستان خشک و بسیار گرم است و دمای آن در تابستان اغلب به ۵۰ درجۀ سانتی گراد می رسد؛ زمستان های آن معتدل است و قلل ارتفاعات غربی گاه از برف و یخ پوشیده می شود. میانگین دمای شهر ریاض در دی ماه چهارده درجۀ سانتی گراد، در تیرماه ۳۵ درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱۰۰ میلی متر است. گیاهانی چون خرما و میوه و حبوبات در واحه ۴های مختلف می رویند و خار و خاشاک پراکنده پوشش گیاهی بیابان های آن را تشکیل می دهند. دشت های نفود، ربع الخالی، و نجد از تپه های شنی و ریگ روان مستورند و جانورانی چون روباه، کفتار، بز کوهی، یوزپلنگ، گربۀ وحشی، جوجه تیغی، موش، گرگ، خرگوش، و پرندگانی مانند فلامینگو و پلیکان (در جزایر و سواحل) و نیز کبوتر، بلدرچین، و کبک حیات وحش آن را تشکیل می دهند.
اقتصاد. نفت و مشتقات نفتی اولین و مهم ترین نقش را در اقتصاد عربستان سعودی داراست. یارانۀ قابل توجهی که دولت عربستان به کشاورزان و تولیدکنندگان گندم می دهد، موجب شده است که گندم مازاد بر مصرف داخلی به خارج صادر شود و در مقابل، حدود دو سوم نیازهای غذایی این کشور از خارج وارد شود. کشتزارهای عربستان محدود و منحصر به نواحی مستعد ارتفاعات عسیر و جلگۀ تهامه است و غلات، موز، خرما و قهوه عمده ترین فرآورده های آن محسوب می شوند. ذخایر نفت عربستان سعودی معادل یک چهارم ذخایر نفتی جهان یا ۲۶۱,۷میلیارد بشکه است و میزان گاز طبیعی آن ۵,۸۰۰میلیارد متر مکعب است و کانی هایی چون طلا، آهن، فسفات، بوکسیت، اورانیوم، نقره، قلع، تنگستن، نیکل، روی، کرم، و سرب نیز منابع زیرزمینی آن را تشکیل می دهند. نیروی الکتریسیتۀ عربستان سعودی را نیروگاه های حرارتی تأمین می کنند و میزان تولید آن ۱۰۵,۶میلیارد کیلووات ساعت، سرانۀ ۴,۶۹۲ کیلووات ساعت، است.
حکومت و سیاست. نوع حکومت عربستان سعودی سلطنتی مطلقه است و ملک عبدالله علاوه بر تولیت حرمین شریفین مقام پادشاهی کشور را نیز به طور مطلق در اختیار دارد و هیچ قانونی جز شرع الاسلام بر این کشور حاکم نیست. مجلس شورای اسلامی کشور عربستان ۱۲۰ عضو دارد که همگی را ملک منصوب می کند و فقط نقش مشورتی دارند. شخص ملک سرپرستی و تشکیل هیئت دولت را برعهده دارد و وتوی مصوبات هیئت دولت از اختیارات اوست.
مردم و تاریخ. جمعیت عربستان سعودی۲۷,۱۳۶,۹۷۷ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن۱۲.۱ نفر در کیلومتر مربع است. رشد سالانۀ جمعیت این کشور۲.۵ درصد است و عرب های سعودی ۸۲ درصد از جمعیت آن را تشکیل می دهند. ۱۰۰ درصد از مردم آن مسلمان اند،۸۷.۷ درصدشان در شهرها زندگی می کنند و زبان رسمی آنان عربی است. میانگین امید به زندگی در عربستان سعودی ۷۱ سال است و ۷۶ درصد از بزرگ سالان آن باسوادند. سامی ها کهن ترین اقوام ساکن شبه جزیرۀ عربستان اند. شرایط جغرافیایی و فواصل بسیار دورِ نواحی مسکونی، موجب تقسیم شدن آنان به قبایل مختلفی می شد که غالباً با یکدیگر در ستیز بودند. با ظهور آیین اسلام آنان در قرن ۷م متحد شدند و شهر مدینه را مرکز حکومت اسلامی قرار دادند. در سال ۸۶۰ (نیمه دوم قرن سوم قمری) با ضعیف شدن حکومت عباسیان، خاندان زیدیه و سپس قرامطه حکومت بخش شرقی عربستان را در دست گرفتند. مکه نیز به دست خاندان علوی حسنی افتاد و آنان تا ۱۰۰۰ سال منصب شریفی مکه را به عهده داشتند. دریانوردان پرتغالی به رهبری البوکرک۵ در اواسط قرن ۱۵م سواحل شبه جزیرۀ عربستان را تصرف کردند؛ سلطان سلیم اول عثمانی در ۱۵۱۵م/۹۲۱ق تولیت حرمین شریفین را از آن خود کرد و به مرور بر سراسر عربستان مستولی شد. عثمانی ها در قرن ۱۷م رو به ضعف نهادند و به دنبال آن پای انگلیسی ها به آن سامان باز شد. محمد بن سعود در قرن ۱۸م در شهر کوچک درعیه به حکومت رسید و پسرش عبدالعزیز بن سعود آیین وهابی را در آن سرزمین رواج داد و در ۱۸۰۴ مکه به تصرف آل سعود درآمد. ابراهیم پاشا در ۱۸۱۷ دولت آل سعود را برانداخت و عثمانی ها پس از افتتاح کانال سوئز دوباره بر عربستان تسلط یافتند و دولت دست نشاندۀ آل رشید را بر آن سرزمین حاکم کردند. عبدالعزیز بن سعود در ۱۹۰۰ دولت آل رشید را سرنگون کرد و شهر ریاض را به پایتختی برگزید و با نزدیک شدن به انگلیسی ها پایه های حکومت خود را استوار کرد. او در جنگ جهانی اول عثمانی ها را به یاری انگلیسی ها از عربستان بیرون راند، در ۱۹۳۲ خود را سلطان عربستان نامید و خاندان آل سعود را بر بخش وسیعی از شبه جزیره عربستان حاکم کرد. دولت عربستان سعودی پس از پایان جنگ جهانی دوم به عضویت سازمان ملل متحد درآمد و کوتاه زمانی بعد به اتحادیۀ عرب پیوست. کشف نفت در عربستان سعودی زندگی اعراب سعودی را دگرگون و کشور مزبور را به یکی از مهره های حساس عالم اسلام مبدل ساخت.

نقل قول ها

عربستان سعودی با نام رسمی پادشاهی عربستان سعودی بزرگترین کشور در غرب آسیا.
• «ما می توانیم در سال ۲۰۲۰ بدون نفت زندگی کنیم.» -> محمد بن سلمان'
• «عربستان سعودی، ۳ نقطه قوت دارد که کسی یارای رقابت به آن را ندارد. این سه نقطه قوت عبارتند از: «عمق عربی و اسلامی مان، توان سرمایه گذاری مان و موقعیت جغرافیایی». -> محمد بن سلمان'
• «همه، کشورِ سعودی را در نتیجه گسترش تندروی اسلامی در سراسر جهان ملامت می کنند، البته این امر تا اندازه ای صحت دارد، اما دولت سعودی چنین سیاستی را در پیش نگرفته زیرا این پدیده در واقع بازده شرایط اجتماعی است. در مقابل دولت ایران خود دلیل اصلی نهادینه کردن تندروی اسلامی است، در حالی قبلاً، تندروی تنها حالتی فردی بود. دولت ایران به نام صدور انقلاب اسلامی در بنیانگذاری و گسترش سازمان های تندروی اسلامی سهیم است.» -> عبدالرحمن الراشد
• «عربستان به عنوان داعیه دار جهان اسلام که خودشان را خادم الحرمین می دانند و مدعی هستند که اسلام واقعی را پرچمداری می کنند، امروز پشت صحنه هایشان روز به روز بیشتر بر ملا می شود.» -> نصرالله پژمان فر
• «کشور من سرزمینی است جهانی... در حال حاضر من در مکه حس تعلق دارم. نه به دلیل وجود هزاران کالبد که مراسم حج را انجام می دهند، بلکه به خاطر روحی که مرا از تنهایی می رهاند. من احساس می کنم در این جا ماه کامل را فراتر از آنچه هست می بینم.» -> رجاء عالم
• «جامعه سعودی به دو گروه تقسیم شده است: گروهی تندروها و گروهی روشنفکران.» -> رجاء عالم
• «جامعه سعودی به شدت دچار تفکیک جنسیتی است. به عنوان یک زن، من نباید در اماکن عمومی ظاهر شوم. مردان و زنان نمی توانند در خیابان با هم باشند، به ویژه زنی که دارد مردان را هدایت می کند.» -> حیفا المنصور
• «هر وقت که به عربستان می روم احساس می کنم در خانه هستم. دلم برای گرمای شدید و خورشید و قهوه تنگ می شود.» -> حیفا المنصور
• «پرچم: پرچم کشور عربستان از پرچم سایر کشورهای عربی متمایز است. پرچم این کشور سبزرنگ است و در وسط آن به خط عری کلمات لااله الا الله، محمداً رسول الله به رنگ سفید نوشته شده است. در زیر کلمات فوق یک شمشیر دیده می شود که آن نیز به رنگ سفید است. این پرچم در سال ۱۹۳۸ طراحی شده و دوطرفه است به طوری که کلمات فوق از هر دو طرف قابل قرائت است…» در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م -> رسول خیراندیش

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عربستان سعودی بزرگترین کشور غرب آسیا و زادگاه دین اسلام. این کشور که بخش عمده شبه جزیره عربستان را در بر گرفته است، از شمال غرب با اردن، از شمال و شمال شرق با عراق، از شرق با کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی، از جنوب شرق با عمان و از جنوب با یمن همسایه است. بیشتر ساکنان این کشور سنی مذهب هستند و شیعیان به صورت اقلیت در این کشور زندگی می کنند. شیعیان در این کشور به سبب سیاست های خاص مذهبی حکومت سعودی در شرایط سختی به سر می برند و علی رغم همه تلاش های صورت گرفته هنوز وضع آنان بهبودی نیافته است.
عربستان بزرگترین کشور در منطقه استراتژیک خاورمیانه است. مساحت این کشور حدود ۸۵ درصد شبه جزیره عربستان را تشکیل می دهد. این کشور از غرب و شرق به دریای سرخ و خلیج فارس مرتبط است و از شمال غرب با اردن، از شمال و شمال شرق با عراق، از شرق با کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی، از جنوب شرق با عمان و از جنوب با یمن همسایه است.
عربستان سعودی ۲ میلیون و ۲۴۰ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد ولی حدود ۷۵ درصد از این مساحت را بیابان های خشک و بی آب و علف پوشانده اند.

جدول کلمات

ریاض


کلمات دیگر: