کلمه جو
صفحه اصلی

ظهران

فرهنگ فارسی

شهر و بندریست در مشرق کشور عربستان سعودی در ساحل خلیج فارس برابر جزیره بحرین در ساحل الحسائ ( احسائ ) ۲٠٠٠٠ تن جمعیت دارد . درین اواخر بسبب استخراج نفت در حوالی آن و صدور نفت بخارج توسط شرکت نفت عربستان و آمریکا ( آرامکو ) بدست آمریکاییان آبادی و اعتبار بسیار یافته و فرودگاهی مجهز در آنجا ساخته شده که از مراکز عمده ارتباط سواحل خلیج فارس گردیده . توضیح در قدیم قریه ای در همین محل بهمین نام وجود داشته واسم آن عینا بعمین املائ در معجم البلدان یاقوت حموی و دیگر مولفان جغرافیای اسلامی درج شده
جمع ظهر

لغت نامه دهخدا

ظهران. [ ظُ ] ( ع اِ ) ج ِ ظَهر.

ظهران. [ ظَ ] ( اِخ ) دهی است به بحرین. || کوهی در اطراف قنان. || رودباری است نزدیک مکّه ، میان مکه و عسفان. آن را مرّالظهران نیز گویند.

ظهران . [ ظُ ] (ع اِ) ج ِ ظَهر.


ظهران . [ ظَ ] (اِخ ) دهی است به بحرین . || کوهی در اطراف قنان . || رودباری است نزدیک مکّه ، میان مکه و عسفان . آن را مرّالظهران نیز گویند.


دانشنامه عمومی

ظهران (به عربی: الظهران) شهری در عربستان سعودی است، که در استان شرقیه مستقر می باشد. جمعیت این شهر ۱۳۸ هزار نفر است. دفتر مرکزی شرکت سعودی آرامکو در شهر ظهران قرار دارد.
عربستان
فهرست شهرهای عربستان

دانشنامه آزاد فارسی

ظَهْران (Dhahran)
مسجد المنیره، مسجد المنیره، (یا: دَهران) شهری نزدیک ساحل خلیج فارس و جزیرۀ بحرین، در ناحیۀ احساء و واقع در عربستان سعودی؛ با ۷۳,۷۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۳). در جنگ خلیج فارس (۱۹۹۱) از این شهر به منزلۀ پایگاه نظامی استفاده می شد. محل مرکز اداری آرامکو، شرکت نفت عربستان و امریکا، و نیز مرکز راه آهن دولت سعودی است. این شهر تا ۱۹۳۸ دهکده ای بود که با کشف و استخراج نفت توسعه یافت و به شهری بزرگ و امروزی تبدیل شد که شمار زیادی از ساکنان آن را خارجیان اعم از امریکایی، اروپایی، و آسیایی تشکیل می دهند. ظهران از طریق خط لوله به حوزه های نفتی اَبْقَیْق متصل می شود و بر سر راه آهن دمّام به ریاض قرار دارد. این شهر فرودگاه دارد و مؤسسۀ نفت و مواد معدنی در آن در ۱۹۶۴ افتتاح شد. خط لولۀ نفتی رأس تنوره، بحرین، و دمّام از این شهر می گذرد و به بندر صیدا در لبنان می رسد. پایگاه نظامی عظیم امریکایی خُبَر نزدیک ظهران است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ظهران، شهر و بندری در مشرق کشور عربستان سعودی ، واقع در ساحل جنوبی خلیج فارس است که کشور بحرین در شرق آن قرار دارد.
ظهران در طول جغرافیایی ۴۶ـ ۴۱ْ درجه و عرض جغرافیایی ۲۲ـ ۱۹ْ درجه واقع است.(۱۳۸۵ و universal atl las of the world) این شهر در میان کوهه های حجاز و تهامه ، یعنی در قسمت شرقی ( اللیث )، قرار دارد و حدود ۱۸۰ کیلومتری از طائف فاصله دارد. در قسمت شمالی آن الحارث (بنوالحارث) و بنو مالک ، در قسمت جنوبی آن شهر غامد و زبیر، و در مغرب آن امارت اللیث و عریعره، و در مشرق آن بیابان غامد (کوهه های عیسان) جای گرفته است. این منطقه از دو قسمت، به نام کوههای سرات و دشت تهامه، تشکیل شده است. کوه های سرات بالغ بر ۲۲۰۰ متر ارتفاع دارد. از مهم ترین کوه ها و مرتفع ترین شان، کوه های بیضان، کوه اَنصب، کوه سیحان و عرنین، کوه الازهر، شمرخ، و و کوه براقه است. این کوه ها را دره های بسیار محصور کرده است، از جمله :الف) ـ دره توبه: طولانی ترین دره در شهرظهران است که از دامنه کوه های بیضان و بنی حسن شروع می شود و به تربة النخل منتهی می شود. طول آن بالغ بر سیصد۳۰۰ کیلومتر است.ب) ـ دره بطحان: از دامنه کوه های بنی عامر و بنی حسن شروع شده و در جهت شمال به صحرای توبه متصل می شود.
← ظهران از شمالی ترین منطقه عربستان سعودی
حرفه های رایج در شهر ظهران: ۱ـ کشاروزی ۲ـ تجارت ۳ـ چوپانی ۴ـ صنعت است. کشاورزی حرفه اول اهالی این شهر محسوب می شود که اکثر ساکنان آن بدان مشغول اند. مردم ظهران به حرفه کشاورزی خود «چادر اقتصاد» می گویند. کشاورزی ظهران بر دو منبع آب استوار است و این دو منبع باران ها و چاه های عادی است. زمین های کشاورزی هم به این ترتیب دو نوع اند:الف) زمینهای العثری، که بیش تر دامنه های کوهستانی را در برمی گیرند و یکی از آن ها در فصل های بارندگی ( بهار و زمستان ) کشت می شوند که «العثری» نامیده می شوند؛ این نوع بیش تر دامنه های کوهستانی را در برمی گیرد.ب) نوع دیگر زمین های المسقوی، کشاورزی در شهر ظهران با آب استفاده از چاه های عادی آبیاری می شوند که «المسقوی» نامیده می شوند محصولات کشاورزی در ظهران عبارت است از:۱ـ غلات دانه های کشاورزی (پنج نوع گندم ، سه نوع جو و پنج نوع ذرت )۲ـ میوه ( انار ، بادام ، هلو ، انگور ، زردآلو ، خربزه ، گلابی ، انجیر ، سیب حجازی ، پرتقال و موز ) و زیتون۳ـ سبزیجات.دانه های کشاورزی (حبوبات) شامل:الف) گندم که پنج۵ نوع دارد: ۱ـ المابیة که بهترین نوع گندم است، ۲ـ العسیریة، ۳ـ الخولانیة، ۴ـ النخلیة، ۵ـ السمراء.ب) جو، سه نوع دارد: ۱ـ جو عربی، ۲ـ عجلانة، ۳ـ جو مصری.ج) ذرت: پنج۵ نوع اصلی دارد: ۱ـ ذرت سفید، ۲ـ ذرت سرخ، ۳ـ ذرت زرد، ۴ـ التشاشة، ۵ـ البسیسه.میوه ها: شامل انار، بادام، هلو، انگور، زردآلو، خربزه، گلابی، انجیر، سیب حجازی و پرتقال و موز.سبزیجات: شامل زیتون و درختان عرعر که بعد از زیتون قرار دارند.
مراکز مهم صنعت نفت عربستان سعودی
مراکز مهم صنعت نفت عربستان سعودی در شهرهای «ظهران»، «ابقیق» و «رأس التنوره» واقع است.ظهران، به عنوان ستاد مرکزی شرکت ارامکو، در میدان نفتی «دمّام» قرار دارد. در حدود چهل۴۰ مایلی (هر مایل حدود ۱۶۰۹متر است) جنوب غربی ظهران، مجتمع «ابیق» در محل میدان های نفتی بزرگی به همین نام واقع است. شبه جزیره رأس التنوره هم، که مقر پالایشگاه نفت شرکت أرامکو و پایانۀترمینال صدور نفت است، در حدود ۴۵ مایلی شهر ظهران تمرکز یافته است. ضمناً در حدود هفت مایلی مشرق ظهران، مرکز تجاری الخُبر قرار دارد واقع است که در واقع، شهر بازرگرانان و صنعت ککارانی است که محصولات و کالاهای عرضه شده آنان مطلوب نظر کارکنان غربی أرامکو است. در این مرکز، انواع گوناگون پوشاک، لوازم منزل و کالاهای اقلام تجملیلوکس آمریکایی و اروپایی عرضه می شود به خریداران ارائه می شود.
تجارت دومین حرفه شهر ظهران
...


کلمات دیگر: