کلمه جو
صفحه اصلی

ذرت


مترادف ذرت : بلال، جواری

برابر پارسی : بلال

فارسی به انگلیسی

corn, indian corn, maize, sweet corn

maize, indian corn, sweet corn


corn, Indian corn, maize


فارسی به عربی

ذرة صفراء

مترادف و متضاد

corn (اسم)
غله، ذرت، دانه ذرت

maize (اسم)
ذرت، بلال

indian corn (اسم)
ذرت، بلال

فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی است از تیره غلات که یک پایه است و ارتفاعش بین ۱ تا ۲ متر و برگهایش پهن و دراز و خشن است . منشائ اصلی آن آمریکای مرکزی است . قسمت مورد استفاده این گیاه خامه ( کاکل ذرت ) و میوه آنست . دانه های ذرت را بصورت آرد در آورده بعنوان مغذی مصرف میکنند جواری بلال گندم مکه.

فرهنگ معین

(ذُ رَّ ) [ ع . ذرة ] (اِ. ) گیاهی است از تیرة غلات که یک پایه است و برگ هایش پهن و دراز می باشد. دانه های آن گرد و سخت به رنگ های سفید، زرد یا قهوه ای مایل به قرمز است ، دانه های ذرت را به صورت آرد درآورده به عنوان مغذی مصرف می کنند، بلال ، گندم مکه .

لغت نامه دهخدا

ذرت . [ ذُرْ رَ ] (ع اِ) گیاهی است چون نی و آن را میوه ای به بزرگی یک و دو خیار بلفافهائی پیچیده و به درون میوه چوبی است که خوردنی نیست و بر آن دانه های بسیار منتظم و پیوسته هست هر یک چند نخودی خرد که تمام سطح را پوشیده است و آن دانه ها خوراکی باشد که برشته کنند و یا در آب پزند خوردن را بلال . گندم ِ مَکه . گَندُمَکَه . مَکَه گندم مصری . گندم مکی .


ذرت. [ ذُرْ رَ ] ( ع اِ ) گیاهی است چون نی و آن را میوه ای به بزرگی یک و دو خیار بلفافهائی پیچیده و به درون میوه چوبی است که خوردنی نیست و بر آن دانه های بسیار منتظم و پیوسته هست هر یک چند نخودی خرد که تمام سطح را پوشیده است و آن دانه ها خوراکی باشد که برشته کنند و یا در آب پزند خوردن را بلال. گندم ِ مَکه. گَندُمَکَه. مَکَه گندم مصری. گندم مکی.

ذرة. [ ذَرْ رَ ] ( ع اِ ) مور خرد. مورچه. مورچه خرد. یک مورچه. یک مور خرد.

ذرة. [ ذُرْ رَ ] ( ع اِ ) ارزن. ( مهذب الاسماء ) ( منتهی الارب ) ( نصاب الصبیان ). گاورس ؛ ای ارزن. ( قاضی خان بدرمحمد دهار ): اخرفت الذرّةَ؛ بسیار دراز شد گیاه ارزن. ( منتهی الارب ). در ترجمه صیدنه ابوریحان آمده است : ذرة، نوعی است از حبوب که فارسیان او را ارزن گویند و به هندی حینه گویند و نوعی از او را جواری گویند و جواری را فارسیان ارزن هندی گویند و دانه او بزرگ بود و پوست ارزن را به عربی طهف گویند . و نبیذ ارزن را مرز گویند و چون شیرین بود او را جعه گویند بتخفیف عین. نیفه گوید: ذره را بنزدیک ماجاورس هندی گویند، بعضی از او سفید و بعضی سیاه بود - انتهی. در فارسی دو کلمه گاورس و ارزن هست و بطوری که در خراسان متداول است نوع درشت تر و فربه تر را ارزن وقسم خردتر و لاغر آن را گاورس گویند. و عرب هم دو کلمه دارد یکی ذرّه که نوع درشت و فربه است که فارسیان ارزن گویند و دیگری دخن که قسم نزار و ریزه است و در ایران گاورس نامیده میشود. و اما خندروس قسمی گندم سیاه است عرب سلت گوید و این آن گندم است که به فرانسه سگل خوانند و خالاون هم همان است. ( ذرة ) الفلاحة هو من جنس الحبوب یطول علی ساق أغلظ من ساق الحنطة و الشعیر بکثیر و ورقه أغلظ و أعرض من ورقها المجوسی اجوده الابیض الرزین و هی باردة یابسة مجففة و لذلک صارت تقطع الاسهال و ان استعملت من خارج کالضماد بردت و جففت. ( ابن البیطار ).

ذرة. [ ] ( اِخ ) نام صحابیه ای است و محمدبن المنکدر و زیدبن اسلم از او حدیثی روایت کرده اند.

ذرة. [ ] ( اِخ ) میرزا عبداﷲبن ملامحمدباقر. از فقها و شعرای متأخر ایران است وی به اصفهان اقامت داشت هنگام محاصره آن شهر بقصبه خرم آباد هجرت و بدانجا توطن گزید و در 1137 هم بدانجا وفات کرد. او راست :
آرایشی به هر خس و خار از بهار ماند
نخل حیات ماست که بی برگ و بار ماند

فرهنگ عمید

گیاهی از تیرۀ غلات، دارای برگ های دراز و ساقۀ راست. بلندیش تا یک متر میرسد. دانه هایش زردرنگ و شبیه نخود ریز و در روی شاخۀ کوتاهی به شکل خوشه پهلوی هم و پیوسته به یکدیگر تشکیل میشود و هر شاخه در حدود سیصد دانه میدهد این دانهها را میتوان مانند گندم آرد کرد و برای پختن نان به کار برد. ۵۸ درصد آمیدون و ۱۰ درصد مواد پروتئیک و ۵ درصد مواد چرب دارد. از تخمیر آن نیز نوعی نوشابۀ الکلی ساخته می شود. شاخۀ ذرت را پیش از آنکه دانههایش خشک و سخت شود روی آتش بریان میکنند و دانههای آن را میخورند، جواری، بلال. &delta، کاکل ذرت دارای عناصر معدنی مختلف مخصوصاً به صورت املاح پتاسیم و کلسیم و برای بیماران مبتلا به التهاب و ورم مثانه و سنگ مثانه نافع است و به صورت عصارۀ آبی یا به صورت حب یا شربت یا جوشانده به کار می رود. یک قسم ذرت دیگر به نام ذرت خوشه ای یا ذرت فرنگی است که دانه های ریز و سفید به درشتی عدس دارد و مانند خوشه از گیاه آویزان می شود و بلندی گیاه آن تا سه متر می رسد.

گیاهی از تیرۀ غلات، دارای برگ‌های دراز و ساقۀ راست. بلندیش تا یک متر میرسد. دانه‌هایش زردرنگ و شبیه نخود ریز و در روی شاخۀ کوتاهی به شکل خوشه پهلوی هم و پیوسته به یکدیگر تشکیل میشود و هر شاخه در حدود سیصد دانه میدهد این دانهها را میتوان مانند گندم آرد کرد و برای پختن نان به ‌کار برد. ۵۸ درصد آمیدون و ۱۰ درصد مواد پروتئیک و ۵ درصد مواد چرب دارد. از تخمیر آن نیز نوعی نوشابۀ الکلی ساخته می‌شود. شاخۀ ذرت را پیش از آنکه دانههایش خشک و سخت شود روی آتش بریان میکنند و دانههای آن را میخورند؛ جواری؛ بلال. Δ کاکل ذرت دارای عناصر معدنی مختلف مخصوصاً به‌صورت املاح پتاسیم و کلسیم و برای بیماران مبتلا به التهاب و ورم مثانه و سنگ مثانه نافع است و به‌صورت عصارۀ آبی یا به‌صورت حب یا شربت یا جوشانده به‌ کار می‌رود. یک قسم ذرت دیگر به‌ نام ذرت خوشه‌ای یا ذرت فرنگی است که دانه‌های ریز و سفید به درشتی عدس دارد و مانند خوشه از گیاه آویزان می‌شود و بلندی گیاه آن تا سه متر می‌رسد.


دانشنامه عمومی

ذرت یا جواری یکی از غلات مهم است. منشأ آن قاره آمریکا بوده است و پس از گندم، بیشترین اراضی کشاورزی جهان به ذرت اختصاص دارد. ذرت سرشار از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن بوده و نیز منبع خوبی از فیبر محسوب می شود و سرشار از کالری است.
پماد ذرت خشک کننده زخم ها می باشد.
ذرت غذای خوبی برای پیشگیری سرطان است.
استفاده مداوم از ذرت از کرم خوردگی دندان جلوگیری می کند.
روغن ذرت کلسترول خون را پائین می آرود.
روغن ذرت برای درمان اگزما و بیماری های پوستی مفید است.
ابریشم ذرت برای سنگ کلیه مفید است.
ذرت تا قبل از سال ۱۴۹۲ میلادی (سال کشف آمریکا) در قاره آسیا، اروپا و آفریقا به عنوان یک گیاه زراعی شناخته شده نبود. اما این گیاه را از قرن ها پیش در آمریکای مرکزی می شناختند و توسط مردم سرخ پوست آمریکا کشت می شد. به همین سبب نام لاتین ذرت از یکی از طوایف سرخ پوست بنام Marisi Mahig گرفته شده است.
نام این گیاه در زبان انگلیسی Maize یا corn در زبان عربی ذرت و بلال است. در فرهنگ دهخدا آمده نام پارسی این گیاه در گویش خراسانی "جواری" است ولی واژهٔ عربی آن، ذرت، هم بکار برده می شود. فرهنگ معین هم "جواری" را برابر با "ذرت" و "بلال" معرفی کرده است.
ذرت از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

دانشنامه آزاد فارسی

ذُرّت (maize)
گیاهان یک سالۀ بلندی از تیرۀ گندمیان. سنبله هایی با دانه های زرد تولید می کنند و برای تهیه علوفه حیوانات بسیار مصرف می شوند. این گیاه در همۀ مناطق نیم حاره و معتدل گرم به فراوانی می روید. در دهۀ ۱۹۶۰، زمانی که انواع مقاوم و سرماپذیر آن پرورش یافتند، دامنۀ گسترش آن به نواحی سردتر نیز رسید. این گیاه در ۶۵۰۰پ م در امریکای مرکزی، محل رویش نوع وحشی آن، کاشته شد. ذرت شیرین (بلال)، نوعی ذرت است که قند آن به نشاسته تبدیل نمی شود. از انواع دیگر آن ذرت پوست کنده، پولنته (شوربای ذرت)، ذرت بوداده، و نان ذرت تهیه می کنند. از ذرت شیرین روغن ذرت می گیرند و با تخمیر ذرت الکل به دست می آید و از ساقۀ آن برای تهیه کاغذ و فیبر استفاده می کنند. در اوت ۱۹۹۵، اداره حفاظت از محیط زیست ایالات متحده فروش ذرتی را تصویب کرد که از نظر ژنتیکی در مقابل آفت ذرت اروپایی مقاوم شده است. این آفت سالانه باعث خسارتی معادل ۱ میلیارد دلار می شود. ذرت اصلاح شده دارای ژنی از نوعی باکتری خاکی است که در مقابل این آفت زهری کشنده تولید می کند.

پیشنهاد کاربران

بلال، جواری

معنی به انگلیسی : corn
مثال : I love to eat corn
من خیلی دوست دارم ذرت بخورم

در گویش شهرستان بهاباد به ذرت همراه با لفافهای پیچیده سِرِه ذرت و به باز شده و بدون لفافه آن که دانه های ذرت بر هسته چوبی نمایان می گردد ذرت می گویند.

ذرتو/zorratu/در گویش شهرستان بهاباد به معنای تگرگ ریز است که از کلمه ی ذرت بزافه و ( پسوند شباهت ) درست شده است یعنی شبیه ذرت.


کلمات دیگر: