کلمه جو
صفحه اصلی

جنبش امل

دانشنامه عمومی

جنبش اَمَل یکی از دو حزب عمده شیعه در لبنان است. این جنبش در سال ۱۹۷۴ توسط سید موسی صدر پایه گذاری شد. جنبش امل یکی از طرف های درگیر در جنگ داخلی لبنان بود. هم اکنون نبیه بری دبیرکل جنبش امل است.
حق شناس، علی، ساختار سیاسی اجتماعی لبنان و تأثیر آن بر پیدایش جنبش امل (نخستین منبع فارسی جنبش امل)، تهران، سنا، ۱۳۸۸.
سید علی حق شناس، مطالعه تطبیقی دموکراسی های اجماعی-مورد لبنان-روزنامه اطلاعات، مقاله، دی ماه ۱۳۸۷.
Wikipedia contributors, «Amal Movement,» Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed July 4, 2008). *محمدحسن رجبی، علمای مجاهد، ص ۲۸۸، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
انتخابات سال ۱۹۳۲. م در لبنان که با حمایت فرانسه صورت گرفت، هیچ گونه امتیازی به شیعیان نداد و تمام اختیارات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را در اختیار مسیحیان مارونی قرار داد. میثاق ملی سال ۱۹۴۳. م نیز نظرات جامعه در حال کثرت شیعیان را تأمین نکرد. تنها پس از ۱۵ سال درگیری و قدرت گرفتن نظامی و تا اندازه ای حکومتی شیعیان بود که منجر به توافق نامه طایف (۱۹۹۰) گردید که تا حدودی عرصه را برای حضور فعال تر شیعیان در صحنه سیاسی لبنان فراهم کرد.
شیعیان به واسطه عدم سازمان دهی و رهبری مقتدر، برخوردهای سرکوب گرایانه را به ویژه در قرون ۱۹ و ۲۰ میلادی متحمل شدند. در این شرایط شیعیان برای سرپوش گذاشتن به تحقیرها و تبعیض هایی که بر آن ها اعمال می شد و غالباً از روی فقر اقتصادی به احزاب چپی و کمونیست جذب شدند. عمده بدنه نظامی این احزاب را شیعیان تشکیل می دادند. این سازمان ها از هیچ گونه درگیری ابایی نداشته و براساس کشته های خود که از شیعیان بودند از کشور متبوعشان پول گرفته و با خون جوان شیعه تجارت می کردند. برخی شیعیان علاوه بر جذب به سازمان هایی با گرایش های مذهبی و سیاسی دیگر بعضاً مذهب خود را نیز تغییر می دادند.در واقع با پیدایش اَمل، تشیع در فرهنگ سیاسی لبنان به حرکت هدف داری اطلاق گردید که مبتنی بر پایه و اصول خاصی است. اَمل با آگاهی دادن به مردم لبنان نشان داد که شیعه و هر انسان محروم دیگری از هر طایفه، توأم با هم و هر دو قربانی یک نوع طرز تفکر هستند. طرز تفکری که محصول آن به انحطاط بردن جوانان دیگر فرق با توسل به حربه های مختلف و در نهایت اختلافات گروهی بین طوایف و حتی درون طوایف است. شیعیان و مردم محروم جنوب لبنان نسبت به سایرین بدترین شرایط را از لحاظ محل اسکان، مسایل امنیتی، بهداشتی و اصلاحات عمرانی داشتند. مضاف بر آن عمده کارهای سنگین اعم از کارگری و… در لبنان بر عهده شیعیان بود. در واقع ساختار حاکم با اعمال فشارهای اقتصادی از یک سو و رواج فرهنگ مغایر با شئونات اسلامی از سویی دیگر، انزجار از مسلمان بودن و شیعه بودن را ترویج و با این رویه در جهت از بین بردن هسته اصلی طایفه یعنی خانواده گام برمی داشت.
ورود موسی صدر به لبنان خلاء رهبری پرقدرت شیعیان را پر کرد. موسی صدر با آغاز اقدامات خود از ابتدای دهه ۱۹۶۰. م تا اواخر دهه ۱۹۷۰. م موجب تغییرات بنیادی در زندگی این طایفه گردید.عمده این اقدامات عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

جنبش اَمَل
نام تشکیلات نظامی ـ سیاسی شیعیان در لبنان، پایه گذاری شده در ۱۹۷۵ توسط امام موسی صدر. وی در اوایل ۱۹۷۵ ضمن خطابه ای پرشور که به مناسبت سالگرد عاشورای حسینی ایراد کرد، مردم لبنان را به تشکیل یک سازمان مقاومت نظامی در برابر یورش ها و تهاجمات رژیم صهیونیستی اسرائیل و آزادسازی مناطق اشغالی لبنان، به ویژه در جنوب این کشور، فراخواند. هفت ماه بعد، در کنفرانسی مطبوعاتی، صریحاً ظهور و سازماندهی سازمانی مسلح را به نام افواج مقاومت لبنانی که نام اختصاری آن امل بود، اعلام کرد. جنبش امل از بدو شکل گیری به سبب مبارزه با ارتش اسرائیل و مزدوران لبنانیِ آن، محبوبیت بسیاری در میان شیعیان و دیگر شهروندان لبنانی یافت. این سازمان در کنار سازمان آزادی بخش فلسطین (الفتح) دومین نهاد بزرگ نظامی بود که علیه اسرائیل می جنگید. پس از ربوده و ناپدیدشدن امام موسی صدر در تابستان ۱۹۷۸ در کشور لیبی، جنبش امل فعالیت های خود را ادامه داد. ابتدا نبیه بری، از سیاستمداران شیعه لبنان، رهبری آن را به عهده گرفت، ولی پس از مدتی گروهی به رهبری سید عباس موسوی از آن منشعب شد. امل در دهۀ ۱۹۸۰ از گرایش های اسلامی و رادیکالی خود کاست و به سمت ملّی گرایی لبنانی رفت. حتی با حمایت سوریه، منازعاتی با فلسطینیان داشت. انشعابیون که نام حزب الله را بر خود نهادند با این حملات مخالف بودند. سرانجام دامنۀ اختلافات بدان جا رسید که در مارس ۱۹۸۸/اسفند ۱۳۶۶ش دو گروه به جنگ با یکدیگر پرداختند و نزدیک به دو سال این منازعه ادامه یافت. این جنگ سرانجام با میانجیگری ایران به پایان رسید. دورۀ تحولات جدید امل با رهبری نبیه بری بوده و هدف آن ضرورت تجدید چارچوب های سیاسی برای سامان دادن به فعالیت مردم اعلام شده است. امل در حوزۀ فرهنگی نیز بسیار فعال بود و در مبارزات انتخاباتی ۱۹۹۶ کرسی های فراوانی از حوزه های جنوب لبنان و بیروت را به دست آورد و نبیه بری نیز ریاست پارلمان لبنان را برعهده گرفت. مؤسسات، مجلّات، رادیو و تلویزیون و آموزشگاه های زیادی در لبنان، ازجمله مجله های امل و العواصف و تلویزیون ان. بی. ان و رادیوی وابسته به آن، در اختیار جنبش امل است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] جنبش أمَل، قدیمی ترین تشکل سیاسی شیعی در لبنان، ادامه حرکت مردمی لبنان که در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی توسط امام موسی صدر و برای دفاع از شیعیان لبنان و مقابله نظامی با رژیم صهیونیستی شکل گرفت. رهبری این جنبش، از ابتدای تشکیل بر عهده امام موسی صدر و بعد از وی، شهید مصطفی چمران و از سال ۱۹۷۹ نبیه بری بود. پس از شهادت شهید چمران و در جریان عملیات الجلیل و حمله به بیروت، جنبش امل همراه با دیگر گروه های لبنانی به مذاکرات با اسرائیل در قالب هیات نجات ملی پیوست.
در پی این تغییر رویکرد، گروه های زیادی از نیروهای مومن از این جنبش جدا شدند و چندی بعد، حزب الله لبنان در پی آن شکل گرفت. از سال ۱۹۹۰، این جنبش به جریان سیاسی حاکم لبنان پیوست و جایگاه سیاسی خود را مستحکم ساخت. ریاست مجلس و تصاحب تعدادی از کرسی های مجلس لبنان، دستاورد تغییر نگرش این جنبش در دوره بعد از سید موسی صدر بود.
با وجود این تغییر نگرش، در جریان جنگ ۳۳ روزه اسرائیل علیه لبنان، این نهضت در کنار حزب الله به مقابله با یورش اسرائیل برخاست و همکاری نزدیکی در میدان نبرد و بخش لجستیک داشت.


کلمات دیگر: