کلمه جو
صفحه اصلی

کفتار خال دار

دانشنامه عمومی

کفتار خال دار جانوری گوشت خوار و بزرگ جثه ترین عضو خانواده کفتاران است. قلمرو این حیوان در گذشته سراسر اورآسیا از اروپای غربی تا چین را در بر می گرفت اما امروزه فقط در آفریقای جنوب صحرا به حیات خود ادامه می دهند. این حیوان در گله های بزرگ مادرسالاری زندگی می کند که تا ۸۰ عضو دارند.
Honer, O. , Holekamp, K.E. & Mills, G. ۲۰۰۸.Crocuta crocuta. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on ۲۵ مه ۲۰۱۱
Wikipedia contributors, "Spotted Hyena," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Spotted_Hyena&oldid=429895058 (accessed May ۲۵، ۲۰۱۱).
کفتار خال دار برخلاف باور مشهور فقط لاشه خوار نیست، بلکه بیشتر غذای خود را از شکار سم داران میان جثه به دست می آورد و بسیاری از اوقات بر سر شکار یا قلمرو با شیرها درگیر می شود. آن ها در قیاس با دیگر گوشت خواران بسیار باهوشند و برخی مطالعات حکایت از آن دارد که هوش اجتماعی کفتارها با برخی گونه های نخستی سانان برابری می کند.
کفتارهای خال دار در زیستگاه های متنوعی از جمله مناطق نیمه بیابانی، ساوانا، بیشه ها و درخت زارها و حتی مناطق کوهستانی زندگی می کنند و در کوه های کنیا و اتیوپی تا ارتفاع ۴٬۱۰۰ متری هم دیده شده اند. اما در مناطق بیابانی بد آب وهوا و جنگل های بارانی حضور ندارند یا به ندرت دیده می شوند. در بسیاری از نقاط هم زیستگاهشان کاملاً نزدیک به سکونت گاه های انسانی است. آن ها با این که معمولاً مردارخوار به حساب می آیند اما شکارچیان توانا و انعطاف پذیری هستند که گاه به حیوانات اهلی از جمله گاو، گوسفند و بز هم حمله ور می شوند.
جمعیت کفتارهای خال دار حدود ۲۷ تا ۴۷ هزار قلاده برآورد می شود. بیشترین جمعیت در زیست بوم سرنگتی حضور دارد که شامل ۷٬۲۰۰ تا ۷٬۷۰۰ قلاده در بخش تانزانیائی و ۵۰۰ تا ۱٬۰۰۰ در بخش کنیائی می شود. در پارک ملی کروگر آفریقای جنوبی هم جمعیت آن ها ۱٬۳۰۰ تا ۳٬۹۰۰ قلاده برآورد شده است. در بیشتر مناطق جنوب آفریقا جمعیت پایایی دارند اما در بیشتر نقاط غرب و شرق آفریقا، حتی در مناطق حفاظت شده، جمعیت آن ها در حال کاهش است که بیشتر به دلیل گرفتار شدن های اتفاقی در تله ها و مسمومیت با گوشت های آلوده از سوی انسان ها است.


کلمات دیگر: