کلمه جو
صفحه اصلی

اتابکان فارس

فرهنگ فارسی

یا سغلریان

لغت نامه دهخدا

اتابکان فارس. [ اَ ب َ ن ِ ] ( اِخ ) یا سلغریان که از 543 تا 686 هَ. ق. در فارس حکومت راندند. سلغر رئیس یکدسته از ترکمانان بود که با طایفه خود بخراسان کوچ کرد و پس از یک دوره تاخت و تاز بخدمت طغرل بیک پیوست و نزد او رتبه حاجبی یافت. این سلسله را مغول از میان برداشتند. یکی از نوادگان سلغر بنام سنقربن مودود در سال 543 هَ. ق. بر فارس دست یافت و سلسله ای تشکیل داد که تا یک قرن و نیم دوام داشت اتابک سعد تبعیت خوارزمشاه را پذیرفت و دو قلعه اصطخر و اشکنوان را به او واگذاشت و اتابک ابوبکر نیز به اطاعت اوگتای قاآن ایلخان مغول گردن نهاد و از جانب او بلقب قتلغخان ملقب گردید. اتابکان آخری فارس همه باجگزار ایلخانان ایران بودند و آخرین ایشان که ابش خاتون باشد در عقد ازدواج منگو تیمور یکی از پسران هولاگو بود. سعدی شاعر معروف در زمان اتابک ابوبکر میزیسته است.
رجوع به طبقات سلاطین اسلام تألیف لین پول ترجمه عباس اقبال صص 155 - 156 شود.

دانشنامه عمومی

اتابکان فارس یا سَلغُریان گروهی از ترکمن ها بودند که از نیمه قرن ۶ هجری (۱۲ میلادی) در زمان ضعف دولت سلجوقیان قدرت را در فارس به دست گرفتند.
سلغریان (۵۴۳–۶۸۶ق/۱۱۴۸–۱۲۸۷م) در فارس حکومت کردند. این خاندان به سلغر طایفه ای از ترکمنان اوغوز انتساب دارند. یکی از نوادگان سلغر بنام سنقر بن مودود در سال ۵۴۳ق/۱۱۴۸م. بر فارس تسلط یافت و سلسله ای تشکیل داد که یک قرن و نیم دوام یافت. اتابک سعد تبعیت سلطان محمد خوارزمشاه را پذیرفت و دو قلعه استخر و اُشکوان به او وا گذاشت. این سلسله را عاقبت مغول از میان برداشتند. سعدی معاصر ابوبکر بن سعد بوده است.
اتابکان فارس عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی



کلمات دیگر: