کلمه جو
صفحه اصلی

تیران

فرهنگ اسم ها

اسم: تیران (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: tirān) (فارسی: تيران) (انگلیسی: tiran)
معنی: نام پسر اردشیر سوم و نام چندین پادشاه از سلسله اشکانیان، ( اَعلام ) ) نام پسر اردشیر سوم، ) تیران اول بیست و هفتمین پادشاه از سلسله ی اشکانیان ارمنستان و پسر آرتاشش سوم، ) تیران دوم سی و چهارمین پادشاه از سلسله ی اشکانیان ارمنستان و پسر خسرو دوم، ) نام مرکز شهرستان تیران و کَروَن در استان اصفهان، نام چند تن از پادشاهان سلسله اشکانی

(تلفظ: tirān) (در اعلام) نام پسر اردشیر سوم ؛ تیران اول بیست و هفتمین پادشاه از سلسله‌ی اشکانیان ارمنستان و پسر آرتاشش سوم ؛ تیران دوم سی و چهارمین پادشاه از سلسله‌ی اشکانیان ارمنستان و پسر خسرو دوم .


فرهنگ فارسی

دهی از بخش راور شهرستان کرمان است

لغت نامه دهخدا

تیران . (اِخ ) دهی از بخش راور شهرستان کرمان است که 150 تن سکنه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


تیران. ( اِخ ) دهی از دهستان کرون است که در بخش نجف آباد شهرستان اصفهان واقع است و 6100 تن سکنه ومعدن قلع دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).

تیران. ( اِخ ) دهی از دهستان بربرود است که در بخش الیگودرز شهرستان بروجرد واقع است و 343 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

تیران. ( اِخ ) دهی از بخش راور شهرستان کرمان است که 150 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).


تیران . (اِخ ) دهی از دهستان کرون است که در بخش نجف آباد شهرستان اصفهان واقع است و 6100 تن سکنه ومعدن قلع دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10).


دانشنامه عمومی

شهرستان تیران و کرون از شهرستان های استان اصفهان است.
حسین مظاهری از مراجع تقلید و رئیس حوزه علمیه اصفهان
در ترکیب واژه تیران دو جزء دیده می شود: نخست «تیر» که نام ستارهٔ تیر است که در نزد ایرانیان باستان مقدس بوده و «ان» که همان پسوند کثرت و نسبت است و محلی را می نمایاند که به تیر منسوب باشد. کرون نیز از دو قسمت «کر» به معنای توانا و «ون» به معنی مانند و شبیه می باشد. البته ممکن هم است که «کر» مخفف «کار» به معنای جنگ باشد، مانند کلمات زیر: کارزار، پیکار، کاروان، کَرنا (نای جنگی)، کارنامه (نامه جنگ)، و در این صورت، کرون به معنای میدان جنگ می باشد. در گویش محلی واژه کرون، به صورت کروند تلفظ می شود.
شهرستان تیران و کرون با مساحت ۸/۱۷۶۸ کیلومتر مربع بین ۵۰ درجه و ۳۳ دقیقه تا ۵۱ درجه و ۱۴ دقیقه طول شرقی و ۳۳ درجه و ۱ دقیقه تا ۳۳ درجه و ۴ دقیقه عرض شمالی از جنوب به شهرستان لنجان و استان چهارمحال و بختیاری و از غرب به شهرستان فریدن محدود می گردد. این شهرستان پل ارتباطی بین سه استان (چهارمحال و بختیاری و اصفهان و خوزستان) بوده و حدود ۱۰۰ کیلومتر از محورهای مواصلاتی اصلی کشور در محدوده این شهرستان واقع گردیده است.
تیران و کرون دشتی محدود با شیبی نسبتاً ملایم است که شیب آن از غرب به شرق کاهش می یابد. اراضی شهرستان و ارتفاعات آن متعلق به دوران سوم زمین شناسی و جزء پیش کوه های داخلی زاگرس است. تنها منبع آبی سطحی آن؛ رودخانه کرون (مرغاب) است که از ارتفاعات دالانکوه سر چشمه می گیرد.

گویش مازنی

/tiraan/ از توابع لاریجان سفلا در آمل



کلمات دیگر: